Találd meg az ideális kanapét!

Egy új kanapé vásárlása évekre szóló döntés és igen komoly beruházás. Ezért jó, ha az alábbiakat mindenképp átgondolod előtte.

Harsány vagy visszafogott darab legyen?

Első körben nyilván mindenki olyan kanapét akar a nappalijában látni, ami neki tetszik. És itt jön a legnehezebb feladat: saját magadat kell megkérdőjelezned, hogy amit megálmodtál stílusra, dizájnra, vajon tényleg jó döntés lesz-e. Nagyon nem mindegy ugyanis, hogy milyen környezetbe, milyen stílusú lakásba, szobába milyen kanapé kerül.

Egy karakteresebb darab nem biztos, hogy jól mutat majd például egy olyan szobában, ahol már így is keverednek a színek és stílusok. Ugyanakkor egy visszafogottan, vagy minimalista dizájnnal berendezett belső teret kimondottan feldobhat egy merészebb kanapé.

Extra tipp: Ha mindenképpen valami egyedit, valami „ütőset” szeretnél, készülj fel arra, hogy a szobát kell a kanapéhoz igazítani. Ez persze nem feltétlen baj, ha amúgy is átalakítást, festést, teljes bútorcserét terveztél.

(Ezt olvastad már? – Tavaszi zsongás friss fészek)

Mérd fel az igényeket!

Hányan fogjátok rendszeresen használni a kanapét? Ezen ülne majd össze a család minden este tévézni, és amint lehet, hívtok vendégeket is? Ezesetben mindenképp egy tágas, sok ülőhelyet kínáló sarokkanapét válassz!

Ha viszont már most látod, hogy minimálisan lesz kihasználva, akkor is csak egy-két fő ücsörög majd rajta, és inkább csak azért kell, hogy feldobja picit a teret, akkor ennek megfelelően tedd le a voksod egy dizájnos darab mellett.

(Ez is hasznos lehet: Kicsi a nappali, túl nagy a kanapé!)

Forrás: beliani.hu

Forrás: butorbox.hu

Terveztek-e ottalvós bulikat (persze, majd a jövőben), és szeretnétek többszemélyes vendégágyként használni a kanapét? Ha igen, akkor feltétlenül a kihúzhatós darabok közt kezdj el nézelődni.

Nem mellékes az sem, hogy kisgyerek és kisállat is van-e nálatok, vagy gyakran jön-e vendégségbe. Mert ha igen, sajnos a hófehér álomkanapét még néhány évre el kell felejtened.

Kényelem a köbön

Az igények mellett a strapabírás és a kényelem is elég fontos szempont. Honnan tudhatod, hogy a választott kanapé tényleg jól bírja majd az igénybevételt, akár a rendszeres kihúzást-becsukást, illetve jól esik-e majd rajta az alvás még évek múlva is?

1 kanapé 3 arca

A válasz egyszerű: nézz be alá! Az alján lévő borítás, illetve a kanapé lába sokat elárul ugyanis arról, hogy mennyire jó minőségű darabbal állsz szemben. Ha erősebb szövetet látsz alul, és szép kidolgozású a faláb, akkor valószínűleg a belső rész is tartós. De ha úgy érzed, szinte papírvékony anyag van az ülőalkalmatosság alján, amit át tudnál szakítani az ujjaddal is, akkor az általad kinézett példány sajnos felejtős.

Forrás: butor1.hu

Érdemes tehát megvárni azt az időszakot, amikor személyesen is el tudsz látogatni egy bútorboltba, és élőben is le tudod csekkolni az általad kiszemelt kanapét. Ha viszont nem tudsz tovább várni, és mindenképp online rendelnél, légy tisztában a visszaküldésre vonatkozó szabályokkal!

És végül, ne feledd: a kanapé Neked kell, hogy tetszen, hiszen a te otthonodat díszíti majd. Ne hagyd lebeszélni magad a minden tekintetben megfelelő kanapéról csak azért, mert a barátaid szerint sokba kerül, vagy mert nekik nem tetszik a színe.

(Ez is érdekelhet: 5 tipp a tökéletes nappalihoz)

Szöveg: Balogh Mia 

Forrás: dejobutor.hu

Scroll to Top

AJÁNDÉK 1 hetes Laptapir előfizetés!