Kicsi a nappali, túl nagy a kanapé!

Bizonyára sokunknál előfordult már, hogy vásároltunk egy új kanapét, de a helyére beállítva szembesülünk vele, hogy optikailag túl nagy a szobához mérten… Vagy költözködésnél derül ki, hogy a régi lakás bútorai alig férnek el az újban.

Nem kell azonban kétségbe esni, van pár trükk, melyek segíthetnek a probléma megoldásában.

Feltűnő, szemkápráztató kanapé

A fehér mennyezet, a fehér falak és a semleges színű padló – itt elefántcsontszínű árnyalatban-, tökéletes hátteret biztosítanak az üde kék kanapénak, és a szemközti falon a sötét barna színű szekrénysornak. A színek tekintetében, így kontrasztos, de kellemes összhatást értek el.

Hogy a tér ne legyen túl zsúfolt egy praktikus 3 részes – egymásba rakásolható – dohányzóasztal került a nappali közepére. Így ha szükség van rá, növelhető a pakoló felület, de feleslegesen nem foglalja a helyet.

Tipp! Ha kicsi a tér, a fiókos, ajtós szekrények helyett, használjunk inkább a helytakarékosabb alternatívát – nyitott polcokat-, melyekkel nem szűkítjük tovább a teret!

Sarokkanapét, de hova?

Azért mert így hívják, nem csak sarokban lehet elhelyezni, egy nagyobb nyitott térben, térelválasztóként is remekül funkcionálhat. Például itt is a kanapé határolja el a nappalit az étkezőtől.

A sötétkék színű ülőgarnitúra szinte észrevétlenül olvad bele a térbe, viszont a fehér fal, és mennyezet, meg a piros székek optikailag tágítják a teret.

(Ez is érdekelhet: Találd meg az ideális kanapét!)

Nagy hatás elérése finom színárnyalatokkal

A nagy, masszív bútorok sok helyet foglalnak el, és túlzsúfolttá is teszik a teret. A semleges, pasztellszínekkel azonban, ez a probléma ellensúlyozható. Ennél a nappalinál, a világosszürke kanapé és a kerek fehér dohányzóasztal egy nagyobb, tágasabb hely illúzióját kelti. A nagy, függöny nélküli ablakok is optikailag növelik a tér érzetet. A dekoráció meglehetősen szerény, de azért a párnáknak, és a meleg ágytakarónak köszönhetően otthonosnak mondható. A réz színű elemek (képkeretek, állólámpa, asztaldísz) és az élő virág egy kis színt visz a szobába.   

Tágas sarokkanapé helytakarékos bútorokkal kombinálva

Ebben a nappaliban, a nagyobb helyet foglaló sarokkanapé mellett helytakarékos kis bútorok kerültek. A középen lévő kerekes dohányzóasztal, például egy mozdulattal arrébb tehető, ha épp nincs rá szükség. Az ablakok alatti helyet is ügyesen használták ki, egy alacsony szekrénysorral, mely padként és lerakó helyként is funkcionálhat, attól függően, épp mire van szükség.

Tipp! Ha kicsi a szoba alapterülete, mondjunk le a nagyobb szőnyegről, egy kisebb méretű sokkal praktikusabb, és optikailag is kedvezőbb hatást kelt!

Tervezzünk, mérjünk, rajzoljunk!

A kanapé mérete döntő fontosságú, nem csak abból a szempontból, hogy befér-e az adott falszakaszra, ahova szánjuk, hanem azért is, hogy marad-e elegendő hely a többi bútornak!

Mindenképpen tartsuk azt szem előtt a tervezés folyamán, hogy a szoba minimum 20-30%-t szabadon kell hagyni ahhoz, hogy kényelmesen lehessen közlekedni.

A fenti kép jó példa arra, hogy ha nem tervezzük meg alaposan, hogy miket akarunk a nappaliba, a végeredmény, ez a túlzsúfoltság lesz, amikor minden egyes lépésnél valamibe beleütközünk.

A boltban viszont nagyon nehéz azt megbecsülni, hogy az az adott kanapé a saját lakásunkban, hogy fog kinézni, ezért érdemes mérőszalaggal és pontos alaprajzzal menni, mert ami ott jónak tűnik, nem biztos, hogy otthon is az lesz. Ma már elérhető rengeteg ingyenes tervező program is, ami szintén nagy segítség lehet, főleg azoknak, akik nem látnak jól térben.

(Ezt olvastad már? – 5 tipp a tökéletes nappalihoz)

2 az 1-ben

Miért ne tölthetne be a nappali egyszerre több funkciót is?

Ha megoldható ne válasszunk le fallal egy kis területet mondjuk dolgozó szobának, rendezzünk be a nappaliba egy sarkot, erre a célra! Így sokkal tágasabb szellősebb teret nyerünk.

Díszítsük a falat a kanapé mögött

Bármilyen kicsi is a nappalink, a dekorációkról soha ne feledkezzünk meg, hiszen ezektől lesz a lakás igazán otthonos! Ha a kanapé egy fal elé került, díszítsük azt fotókkal, képekkel. Az egyforma képkeret nagyon szép egységbe foglalja a különböző méretű és témájú képeket.

Főszerepben: A kanapé

A berendezés egyszerű, a hatás puritán, de meghitt és kényelmet ígérő. A Chesterfield kanapé és a stílusában hozzá illő két fotel bőséges helyet kínál az egész családnak. A tükör és a kristálycsillár a nap fényét tükrözik, így a szoba nyitott, világos és elbűvölő. A finom fém lábakon álló dohányzóasztalok pedig diszkréten állnak a háttérben, és hagyják, hogy ez a nemes, klasszikus eleganciájú kanapé érvényesüljön.

Forrás: www.deavita.com

Végezetül, jöjjön még pár inspiráló kép:
Scroll to Top

AJÁNDÉK 1 hetes Laptapir előfizetés!