5 tipp a tökéletes nappalihoz

A nappali általában egy lakás központi része. A konyha-étkező után itt töltjük el a legtöbb időt. Ha vendégek érkeznek, őket is ide ültetjük le, egyszóval fontos, hogy olyan legyen, amiben mi is jó érezzük magunkat, és mások előtt is bátran felvállaljuk.  

Az alábbi 5 tipp segítségével egy kellemes, barátságos nappalit varázsolhatunk, amiben mindenki jól érzi magát.

1. Fókuszpont

Mint minden helyiségben, a nappaliban is kell, hogy legyen egy kiemelt rész – egy fókuszpont-, ami köré építjük a berendezést.

Ez lehet egy festmény, egy kandalló, a média fal, vagy akár a kanapé is. Ha festményt választunk, akkor azt a bejárattól legtávolabb eső falra tegyük, ha a kandallót emelnénk ki, mindenképp kerüljön rá polc, melyen kisebb dekorációkat tudunk elhelyezni, akár az évszaknak megfelelően váltogatva. Ha pedig a kanapét szeretnénk középpontba állítani, emeljük ki látványos színű, formájú és mennyiségű díszpárnákkal. A lényeg, hogy első pillantásra az általunk kiválasztott részre szegeződjenek a tekintetek.

2. Színek - a harmóniáért

Ha a nappalit pihenésre akarjuk használni, fontos, hogy ne vibráljon a színek sokasága, mindössze két-három színt használjunk csak. Válasszunk egy alapszínt – a falakra, a kanapéra-, ami az egész helyiséget alapjaiban meghatározza, és válaszunk hozzá egy-vagy két kiegészítő színt – ami a dekorációkon, párnákon, függönyön, szőnyegen jelenik meg -, ezzel emeljük ki, és dobjuk fel az összképet.

3. A kanapé megfelelő elhelyezése

A kanapé a nappali egyik legfontosabb berendezési tárgya, melyet, ha arrébb helyezzük, megfordítjuk, vagy új huzatot rakunk rá, drasztikusan megváltoztathatjuk a nappali összhatását.

A legjobb, ha az ajtóval szemben helyezzük el, de a sarokkanapé is jó választás, amivel sok helyet tudunk megspórolni és ülőhellyé alakítani. Ha a kanapét a térbe állítjuk, érdemes mögé helyezni egy polcos tárolót, aminek a tetejére tehetünk fényképeket, gyertyákat és egyéb dekorációkat.

4. A tökéletes szőnyeg

A szőnyeg kiválasztásánál a legfontosabb szempont, ami alapján döntsünk, hogy mire fogjuk használni a nappalit. Ha csak pihenésre, beszélgetésre, akkor bátran választhatunk, hosszabb szálú shaggy típusú szőnyeget, azonban, ha nagyobb társasági összejöveteleken, az étkezés is itt történik, akkor érdemesebb könnyen tisztítható fajtát választani.

5. Találd meg az egyensúlyt!

A szoba egészében nézve alkosson egy teljes képet. Ne legyen az, hogy az egyik sarokban van minden, a másik oldal meg szinte üres. Teremtsük meg az egyensúlyt! Ha a szoba felébe terveztünk egy bútorcsoportot, a másik végébe is helyezzünk tárgyakat, amelyek kiegyensúlyozzák az összhatást. Egy központi fényforrás helyett pedig igyekezzünk inkább kisebb helyi fényforrásokat alkalmazni.

Scroll to Top

AJÁNDÉK 1 hetes Laptapir előfizetés!