Minimál stílus – letisztultság és minőség

A minimál stílus gyökerei egészen a huszas évek elejéig, a Bauhausig nyúlnak vissza. Ezen iskola követői szakítottak a szecesszió gazdag díszítettségével és azt vallották, a tér szolgálja az embert, a forma kövesse a funkciót, minden díszítés, sallang felesleges. 

A japán kultúra hatása

A kor tervezői bátran láttatták és az enteriőr részévé tették az építészeti szerkezeteket, struktúrákat. Ehhez adódott hozzá a japán lakberendezés felfedezése, melynek jegyei folyamatosan hatottak az irányzatra. Ennek hatására a színek és anyagok finomodtak, és idővel a funkcionalitás szigora is enyhült egy kicsit: a kemény geometriába természetes anyagok és pasztell árnyalatok hoznak lágyságot.

minimál japán interior
Forrás: workinjapan.today

A minimál stílusban a formavilág letisztult és modern, a színek visszafogottak

A minimál stílusú lakásoknak nincsen szüksége lakásdekorációs kiegészítőkre, a minimalista bútorok önmagukban díszítik lakásunkat, hiszen a magas minőségű anyagoknak és a minden részletre kiterjedő tudatos formatervezésnek köszönhetően önmagukért beszélnek. 

A formavilág letisztult és modern, a színek visszafogottak. Sok a méretre készült bútor, mely belesimul környezetébe, így még harmonikusabb az összhatás. Ugyan a személyes tárgyak a külső szemlélő számára rejtve maradnak az aprólékosan kidolgozott tárolási megoldásoknak köszönhetően, mégsem érezzük ridegnek a teret. 

minimál stílus
Forrás: Studio8

A minimalista lakásban az enteriőr nyugodt ritmusa, áttekinthetősége és a magas minőségérzet nyújtja az otthonosság érzését.

(Ezt olvastad már? – Vintage stílus- “a boldog békeidők”)

Forrás: home-designing.com

Az élénkebb színek is szóba jöhetnek

Mindezekkel együtt tévhit, hogy a minimalista lakás csak fekete, fehér és szürke. Ugyan előszeretettel használ fehér falakat és természetesen előforduló köveket, mint a márvány és a gránit, valamint betont, a minőségi faanyagok, a föld színek, barnák és bézsek, sőt, egy-két jól megválasztott élénkebb szín is szerepet kap egy ilyen stílusú otthon tervezésében.

minimál stílus - színek
Forrás: designmag.it

Miért szeretjük a minimál stílust? „Ezt behúzom, és rend van.”

Az ebben a stílusban megálmodott lakások sima felületei, világos színei a tágasság érzetét hordozzák magukban. A kevés, de minőségi bútorral berendezett helyiségeket nagyobbnak érezzük, így egy kis méretű lakást is komfortossá tehetünk vele. Ezen kívül az okos tárolási megoldásoknak köszönhetően gyorsan elrejthetjük személyes tárgyainkat, vagy a nem túl dekoratív napi használati cikkeket az avatatlan szemek elől.

(Ha szereted ezt a stílust, ez a lakás is tetszeni fog: Intelligens lakás, minimál köntösben)

Hogyan hozd létre otthonodban?

Először is fontos leszögezni, hogy ez a stílus nem való mindenkinek. Ha szereted magad körülvenni az utazásaid során begyűjtött, nagymamától örökölt, vagy a barátoktól ajándékba kapott csecsebecsékkel, szereted a mintás lakástextileket, vagy a nyitott polcos tárolási megoldásokat, nem fogod magad jól érezni egy ilyen natúr környezetben.

Forrás: elledecor.com

1.

A minimalista stílusú lakás alapja a szép anyagokban és a tiszta vonalvezetésben rejlik. Egy aprólékos asztalosmunkával, gyönyörű erezetű faanyagból elkészített bútordarab nem kíván maga mellé egyéb körítést. Törekedj hát a sallangmentes, egyszerű, „önmagában szép” és egymással harmonizáló bútorok beszerzésére.

(Ezt is érdekelhet: Minimál stílus – maximálisan tapétázva)

Forrás: designconcept.hu

2.

Kevés színben gondolkodj! Az alapvető fekete-fehér kontraszt mellé válassz ki egy-két meleg tónusú árnyalatot és alkalmazd őket egy-egy felületen a lakásban.

3.

Kerüld a mintákat, lehetőség szerint egyszínű bútorokat és kiegészítőket válassz.

4.

Minden helyiségben egy fókuszpont legyen! A semleges összhangot megtörheted egyetlen figyelemfelkeltő tárggyal, így nem lesz unalmas a végeredmény. Tégy egy hangsúlyos, nagy méretű képet a kanapé fölé, vagy egy nagy fehér, egyébként unalmas falfelületre, mely segítségével élettel töltheted meg a helyiséget, miközben hű maradsz a stílushoz.

Forrás: elledecor.com

5.

Bár a minimalista lakásban igyekszünk mindent sima frontok mögé rejteni, a személytelen otthonokat senki sem szereti. Nem kell minden emlékedtől teljesen megválni, válassz ki egy-egy-egy szép darabot, melyet állíts ki egy megkülönböztetett helyre, így visszafogottan dekorálhatod környezetedet!

(Kanadában egy szikla peremére épült ez a modern stílusú, intelligens lakóház)

Forrás: angiehomes.co

6.

Egy minimalista lakásban nem megengedett, hogy a konyhában állandóan a pulton legyen az összes eszköz a turmixgéptől a kenyérpirítóig. Ugyan alapos tervezést igényel, hogy használati tárgyaidat úgy tudd elrejteni a kíváncsi szemek elől, hogy szükség esetén azonnal a kezed ügyében legyenek, de így garantáltan mindennek meg is lesz a helye.

minimál stílus - konyha
Forrás: hgtv.ca

7.

Próbáld meg kerülni az „éppen divatos” berendezési tárgyak beszerzését. Egy minimalista lakás berendezésénél törekedni kell az időtlenségre, már csak azért is, mert a sok esetben méretre készült bútorokat, egyedi tárolókat nem volna szerencsés évente lecserélni.

+1 

Minimalista lakásunkból nem hiányozhatnak a növények sem, melyekkel színt és melegséget adhatunk otthonunkhoz. A növények ugyan úgy egy enteriőr részei, mint maguk a bútorok, használjuk őket bátran!

Forrás: thefunsizedlife.com

Szöveg: Blaskóné Rédei Orsolya – lakberendező
Facebook: Studio8lakberendezes

Blaskóné Orsolya
Scroll to Top

AJÁNDÉK 1 hetes Laptapir előfizetés!