Keresés

Vintage stílus- „a boldog békeidők”

A vintage stílus a lakberendezésben, a XX. század közepén, a II. világháború után a klasszikus és modern stílusok vegyítéséből alakult ki. Mára ízléses keveréke lett a nagymamától örökölt kedves bútordaraboknak és a mai élet szükségleteit kielégítő modern berendezési tárgyaknak. Tágabb értelemben mondjuk bármire, amit kicsit kopottas báj és múlt századi hangulat jellemez.

A vintage népszerűsége a mai napig töretlen,

nem csak a lakberendezésben, de számos más területen (öltözködésben, járművek, műszaki cikkek esetében) is helyet követelt magának.

Látványterv: Studio8

Miért szeretjük a vintage stílust?

Mert sok arca van: a könnyed pasztell színű lakástextilekkel, világos bútorokkal berendezett enteriőrrel éppúgy érhetünk el vintage hangulatot, mint karakteres fa bútorokkal és gazdag színvilágú, virágmintás tapétákkal. Működik, mert lelke van. A sokszor szinte véletlenszerűen hozzánk kerülő, első ránézésre teljesen különböző bútordarabok eklektikus halmaza valami varázslat folytán mégis egy kellemes egységgé áll össze.

vintage fürdőszoba

Forrás: madaboutthehouse.com

„Ha ez a bútor mesélni tudna…”

A felhasznált bútorok, kiegészítők legalább egy része biztosan olyan darab, amelyen már nyomot hagyott az idő, magával hordozza történetét. A kissé kopottas, de még jól használható darabok pedig ösztönösen nosztalgikus érzéseket ébresztenek bennünk, beszélnek hozzánk, a meleg otthonosság éreztét keltik. Ha csak egy-egy ilyen darabot helyezünk el egy modern enteriőrben, megtölti azt tartalommal, új szintre emeli a helyiség hangulatát.

vintage óra

Fotó: Studio8, dekoráció: Antik Kincsek Tárháza

Forrás: medium.com

A vintage stílust azért is érezzük magunkhoz olyan közelinek, mert sok természetes anyagot használ. A legjellemzőbb a valódi fa felhasználása nagy felületeken, mind a bútorok, mind a padló illetve falak tekintetében. A lakástextilek pamutból, gyapjúból készülnek, a kiegészítők között sok a természetes, vesszőből fonott kosár, tároló, dísztárgy.

vintage konyha

Forrás: houzz.com

Hogyan hozd létre otthonodban a vintage stílust?

1. Jelölj ki egy falat, ahol elhelyezheted vintage galériádat!

A stílusra nagyon jellemző a néhol kopottas és egymástól méretben és formában is eltérő keretezett képek kollázsa. A „mix and mach” stratégia nagyon is működik, az összhatás egy igazi vintage fal lesz.

vintage fal

Forrás: medium.com

2. A stílus szintén fontos ismertetőjegye a tapéta használata.

Legalább egy kiemelt falon használj a stílusra jellemző (a helyiség színeihez igazodó) természet ihlette tapétát. Mindegy, hogy ezt apró madárkák, vagy nagy, színes virágcsokrok alkotják, ha jól választasz, meghatározó lesz a helyiség hangulatában.

3. Szerezz be néhány régi bútordarabot vagy kiegészítőt és kombináld meglévő modern bútoraiddal!

Lehet ez egy kis lerakó asztalka, egy kissé kopott – vagy annak tűnő – szőnyeg, esetleg néhány lámpa vagy díszpárna, ágytakaró, mindenképp behozza a vintage hangulatot otthonodba.

4. Használj sok fát!

A stílus jellemzője a természetes fa használata, nem csak a padlón rusztikus parketta formájában, de előszeretettel használ falborításokat, osztásokat, látszó – valódi vagy álgerendákat.

vintage hálószoba

Forrás: digsdigs

5. Öltöztesd vintage hangulatba szobanövényeidet!

A vintage az „abba ültetünk, amink van” úttörője. Legyen az egy lepattogzott tejeskanna, egy bádogvödör, vagy egy kopott bögre, növényeid új életet adnak majd nekik. A konyhaablakban a friss cserepes fűszernövények elhelyezése pedig kötelező!

Ha nem is tudod az egész lakásodat hirtelen a vintage jegyében berendezni, egy-egy szép bútor vagy kiegészítő szinte minden stílusba beilleszthető.

Fotó: Studio8, dekoráció: Antik Kincsek Tárháza

Tiszteljük hát régi bútorainkat, adjunk új értelmet életüknek egy hangulatos vintage enteriőrben!

Látványterv: Studio8

Szöveg: Blaskóné Rédei Orsolya
Facebook: Studio8lakberendezes

Blaskóné Orsolya
Scroll to Top

AJÁNDÉK 1 hetes Laptapir előfizetés!