A lakberendező ötletével megduplázták a lakás alapterületét

A főváros közelében fekvő Duna-parti kisváros egyik társasházában a tulajdonosok nem vették észre, de a felkeresett enteriőrtervező nyomban meglátta a még beépítetlen padlástérben rejlő lehetőségeket. A rendelkezésre álló alapterületet maximálisan szerették volna kihasználni, ezért dupla tetőkiemelésben gondolkodtak az építésztervezővel és a statikus tervezővel együtt. Enélkül a felső szint gyakorlatilag használhatatlan lett volna. Az indulás többek között azért sem volt egyszerű, mert így a ház külső homlokzati képe is megváltozott, és mivel az épület helyi védelem alatt állt, az elkészült tervdokumentációt tervtanács elé is kellett vinniük. Az engedélyezési terv kézhezvétele után a különleges otthon napjainkra érte el végső formáját.

Az alsó szinten kaptak helyet az ún. közösségi terek,

így a konyha, étkező, nappali, és egy fürdőt is találunk itt. A domináló meleg földszínek a dekoratív szürke STEGU burkolat sötétebb tónusaival keverednek.

A gipszkarton álmennyezet az újonnan kialakított tető síkját követi, a legmagasabb pontja 2,95 m belmagassággal rendelkezik. Ez optikailag is növeli a térérzetet. Az üldögélő és étkező rész jól elkülönül a velük egy légtérben található konyhától: a peremet és megvilágítást kapott „félfal” dekorációs elemmé válva határolja el a különböző funkciókat.

Nem szerették volna sok fallal több, kisebb darabra szabdalni a teret,

így a fenti részen is kialakítottak egy kisebb nappali-, tévézős, olvasgatós részt, ami tulajdonképpen egy légtérben helyezkedik el az alsó szinttel, annál is inkább, mivel a lépcsőfeljárót sem határolták el falakkal, helyette inkább lebegőnek tűnő, átlátható lépcsőfeljáróban gondolkodtak.

Az L-alakú konyha hosszabb szára a lépcsőfeljáró alá „kúszik be”,

és bár méretét tekintve nem óriási, de az átgondolt tervezésnek és Szőke Péter asztalos munkájának köszönhetően a bútor minden igényt tökéletesen kielégít, már ami az ételkészítéshez tartozik. Színeivel alkalmazkodik az alsó szint egészéhez, egyik hátfala az előtér cipősszekrényének ad helyet.

Az alsó szinthez tartozik, de a felső szint hálóit „szolgálja ki” a tisztálkodás szentélye.

A sötétebb-világosabb járólapok játékára épül a burkolatkiosztás, egy minden igénynek megfelelő mosdószekrénnyel, igényes zuhanyfülkével. A tárolást megkönnyítik a látványos falfülkék, például a toalett fölött.

A felső szintre kerültek az egyéni pihenést, kikapcsolódást szolgáló helyiségek

Annak idején felmerült egy felső, kisebb fürdő kialakításának a gondolata is, de ezt csak egy hálóhelyiség rovására lehetett volna megvalósítani, így végül elvetették. A felső szint egyébként az alsóhoz képest szinteltolással helyezkedik el, mivel ez gyakorlatilag a lépcsőházi födém és a harmadik emeleti garzonlakás fölött húzódik.

Ezen a szinten akár több hálóvendég is megpihenhet, ha a szükség úgy hozza. A meleg földszínek itt kicsit világosabb árnyalatokkal társulnak, némi kékkel, türkizzel.

Ezt láttad már? >>> Mire kell figyelni a tetőtéri ablakok cseréjénél?

Építész-tervező: Szabó Zsolt Róbert
Teljeskörű belsőépítészet, lakberendezés: Fejes Arina enteriőrtervező

Fotók: Benda Péter, Kis Péter
Szöveg: Erdély Györgyi

A tulajdonost kérdeztem:

- Nem kevés ideig tartott, amíg minden álmotok megvalósulhatott. Mennyire vagytok elégedettek a végeredménnyel?

- Nem hittük volna, hogy mindent sikerül ilyen tökéletesen megvalósítani! A lakás igazi otthonná vált számunkra, és a rokonaink mindig szívesen és gyakran jönnek el hozzánk egy-egy családi ünnep, rendezvény alkalmával, illetve a hétköznapokon is.

- Van-e kedvenc részlete az otthonotoknak?

- A hálónk egész falat betöltő fekhelye végtelenül kényelmes, nagyszerű pihenést biztosít. De ugyanígy szeretjük az alsó szintet, csak úgy, egy az egyben…

Scroll to Top

AJÁNDÉK 1 hetes Laptapir előfizetés!