Mire kell figyelni a tetőtéri ablakok cseréjénél?

A legújabb állami támogatásoknak köszönhetően sokan gondolkoznak a régi, elavult tetőtéri ablak lecserélésében. Tóth János, az idén 30 éves Fakro kereskedelmi és műszaki szaktanácsadója segít tisztábban látni.

Hogyan fogjunk hozzá a tetőtéri ablak cseréjéhez, mikorra időzítsük a munkálatokat?

Először is keressünk egy jó szakembert, és válasszuk ki a megfelelő tetőtéri ablakot.  Nem kell megvárni feltétlenül a tavaszt sem, az ablakcserét hidegebb időben is el lehet végezni, az a fontos, hogy ne essen csapadék. Maga az ablakcsere, az ablak körüli fóliázás, külső héjazat helyreállítása néhány óra alatt elkészül, a belső glettelés, szigetelés, kartonozás, festés pedig ráér, ezek a folyamatok függetlenek az időjárástól.

tetőtéri ablak csere

Hogyan lehet meghatározni, hogy milyen méretű ablakra van szükség?

A tetőtéri ablakok – ellentétben a homlokzati nyílászárókkal – adott méretekben készülnek, amelyek a leggyakoribb szarufakiosztásokhoz igazodnak. A jelentősebb gyártóknak hasonló a méretválasztéka, a megadott méret minden esetben a tok külméretét jelenti.

Ablakcsere esetén a meglévő ablakunk méretéből kell kiindulnunk. A legtöbb típus rendelkezik egy termékinformációs táblával, ha mégsem, a méret minimális bontással könnyen kideríthető.

tetőtéri ablak fakro

Ha a mai méretekkel kompatibilis a meglévő ablakunk, könnyű dolgunk van. Amennyiben megfelel a meglévő ablak mérete, és minél egyszerűbben szeretnénk megoldani a cserét, hasonló méretű ablakot válasszunk. Ha több fényt, jobb kilátást szeretnénk, az ablak hosszának növelése kicsit több bontással, helyreállítással általában problémamentesen megoldható. A szarufaköznél szélesebb ablak beépítése már nagyobb munkával, ún. szarufakiváltással jár. Ha a meglévő ablakunk a manapság megszokottól eltérő méretű, kisebb ablakkal minden esetben helyettesíthetjük, de rendelhetünk egyedi méretű ablakot is, jelentős felárral. Ilyen esetben mindenképpen érdemes szakember véleményét kérni.

(Ez a cikk is érdekelhet: Milyen dokumentumok kellenek a lakásfelújítási támogatáshoz?)

tetőtéri ablak fakro

Mire kell még figyelni?

A helyiség funkciója és stílusa alapján érdemes kiválasztani az ablak alapanyagát. A fából készült tetőtéri ablakok még mindig népszerűbbek, de magasabb páratartalmú helyiségbe javasolt a műanyag bevonatú fa- vagy PVC- profilból készült típusok használata.

Az üvegezés alapvetően meghatározza az ablak hőszigetelő képességét, de az összehasonlításnál a teljes szerkezet értékeit érdemes figyelembe venni. Néhány éve a legtöbb gyártó kínálatában megjelentek a korábbinál olcsóbb, háromrétegű üvegezésű ablakok a megváltozott követelmények és igények hatására.

A tetőtéri ablak vízzáró beépítését biztosító burkolókeret kiválasztásánál a tetőfedő anyag típusát kell figyelembe venni.

A belső, ablak körüli burkolatot meg lehet tartani?

A belső bontás elkerülése vonzónak tűnhet, megegyező méret esetén általában lehetséges is, de semmiképpen nem tanácsos.

Ablakot általában akkor cserélünk, ha az ablak régi, műszakilag, esztétikailag nem megfelelő, működése nem tökéletes. Az ablak környezetének helyes kialakítása, a tetőszerkezet rétegeihez való megfelelő csatlakoztatása, hőszigetelése legalább olyan fontos, mint maga a tetőtéri ablak.

Sok esetben a problémát az eredetileg sem megfelelő beépítés okozza, ráadásul a hőszigetelés idővel összeeshet, a körbefóliázás elérhet. Ha nem ellenőrizzük/javítjuk ki az ablak környezetét, hamar szembesülhetünk hasonló problémákkal, mint ablakcsere előtt.

(Ezt olvastad már? – Mekkora lakáshitelt lehet felvenni egy átlagbérrel?)

tetőtéri ablak csere

Milyen kiegészítőket érdemes beszerezni?

Attól függően, hogy a meleg vagy a fény elleni védelem a cél, a gyártók különböző külső és belső árnyékolói közül választhatunk.

A külső árnyékolók a meleg ellen hatékonyabbak, a belső árnyékolók az üveg átmelegedését nem tudják megakadályozni, a fény szabályozására, akár kizárására azonban kiválóan alkalmasak.

A külső redőny egyszerre véd a meleg és a fény ellen, de ez a hátránya is: nem teszi lehetővé a differenciált védekezést, ha egy nyári napon a meleg miatt lehúzzuk, a helyiségben sötét is lesz.

Komplett és költséghatékonyabb megoldás egy külső hővédő roló és egy belső fényzáró roló alkalmazása. Előbbi hálós kialakításának köszönhetően a fény nagy részét beengedi, miközben a meleg ellen hatékony védelmet nyújt, utóbbi teljes fényzárást biztosít.

tetőtéri ablak csere

Mind a tetőtéri ablakok, mind a különböző árnyékolók elérhetők manuális és elektromos kivitelben is, akár okosház-rendszerbe integrálva.

További részletek: fakro.hu

tetőtéri ablak csere
Scroll to Top

Magazinunk legfrissebb, tavaszi lapszámát keresd az újságárusoknál, és a boltok polcain!

Ha csak digitálisan lapoznád végig, ITT tudod megvásárolni!

Magazinunk legfrissebb, tavaszi lapszámát keresd az újságárusoknál és a boltok polcain!

Ha csak digitálisan lapoznád végig a Laptapir oldalán is megtalálsz minket!