Mekkora lakáshitelt lehet felvenni egy átlagbérrel?

Tavaly novemberben 438 200 forint volt a bruttó átlagkeresete a teljes állásban dolgozóknak a Központi Statisztikai Hivatal szerint. Ez nettó 291 400 forintos átlagjövedelmet jelent, ha számolunk a közfoglalkoztatottak bérével, de a különböző kedvezményeket nem vesszük figyelembe. 

A jövedelmünk ugyanakkor nemcsak az életszínvonalunkra van jelentős hatással, hanem arra is, hogy mekkora hitelt vehetünk fel. A Magyar Nemzeti Bank érvényben lévő adósságfék szabályai ugyanis meghatározzák, hogy a rendszeres jövedelmünk mekkora részét fordíthatjuk hiteltörlesztésre. Az így megkapott értéknél a hitelintézetek szigorúbbak lehetnek, de engedékenyebbek nem.

Mekkora törlesztőt vállalhatok?

A már említett adósságfék szabályok a jövedelem nagysága, hiteltípus és kamatperiódus alapján határozzák meg, hogy a rendszeres havi bevételeink legfeljebb mekkora részét fordíthatjuk törlesztőrészletek megfizetésére. A Bank360 elemzésében egy átlagfizetésből élő, semmilyen más rendszeres bevétellel nem rendelkező, más hitelt pedig nem fizető adós helyzetét vizsgálta meg. (A 2021-es  otthonteremtési támogatásokról részletesen itt írtunk.)

adósságfék

Mekkora hitelt kaphatok?

A Bank360.hu elemzői hitelkalkulátor segítségével vizsgálták meg, hogy a náluk elérhető ajánlatok közül, különböző futamidőkkel számolva, mekkora hitelt tudnánk most felvenni.  

Szabad felhasználású személyi hiteleknél a jtm szabályok szerint legfeljebb a nettó jövedelem 50 százalékát fordíthatja az igénylő hiteltörlesztésre. A tavaly novemberi átlagbérrel számolva ez az összeg 145 700 forint, vagyis ennél nem lehet magasabb havi törlesztőrészletet vállalni.  

személyi kölcsön kalkulátor szerint 84 hónapos futamidővel számolva akár 9,5 millió forint személyi hitel is elérhető: átlagjövedelem igazolásával ezt 8,09 százalékos THM-mel és 145 667 forintos havi törlesztőrészlettel lehet felvenni. A teljes visszafizetendő összeg 12 331 028 forint.  

Ha a futamidőt 96 hónapra toljuk ki, akkor a személyi kölcsönként maximálisan elérhető 10 millió forint is felvehető, 8,05 százalékos THM-mel és 138 788 forintos havi törlesztőrészlettel – ebben az esetben azonban a visszafizetendő összeg magasabb, 13 423 648 forint.  

A futamidő meghosszabbításával tehát növelhető a felvehető hitelösszeg, azzal azonban számolni kell, hogy a hitelköltség is növekedni fog. Ebben a példában a félmillió forinttal magasabb hitelösszegért több mint egymillió forinttal több kamatot kell fizetni.

Magasabb hitelösszegnél a jelzáloghitel kedvezőbb lehet

Ha lakáshitelt szeretnénk felvenni, fontos figyelembe venni, hogy minél kiszámíthatóbb kölcsönt választunk, a jövedelmünk annál nagyobb részét fordíthatjuk törlesztőrészlet megfizetésére.  

A novemberi átlagbérrel számolva, 5 évnél rövidebb kamatperiódus esetén a jövedelmünk csupán 25 százalékát fordíthatjuk törlesztésre (a novemberi átlagbérrel számolva ez 72 850 forint). Ez az arányszám 35 százalékra nő (101 990 forint), ha a kamatperiódus 5 és 10 év közötti, ha pedig 10 éves vagy annál hosszabb kamatperiódust választunk, akkor már a bevételeink fele is törlesztésre fordítható (145 700 forint). 

Bank360.hu lakáshitel kalkulátora szerint 10 éves futamidővel számolva akár 14,5 millió forint lakáshitelhez is hozzájuthatnak az igénylők, ha az országos nettó átlagbérnek megfelelő jövedelmet igazolnak. A THM 3,81 százalék, a havi törlesztőrészlet 144 960 forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 17 401 800 forint.  

A felvehető hitelösszeg ebben az esetben is növelhető a futamidő kitolásával. 15 éves futamidővel számolva a maximálisan igényelhető hitelösszeg 19,9 millió forint, 3,92 százalékos THM mellett. A teljes visszafizetendő összeg ebben az esetben 26 221 500 forint, a kalkulátor eredményei szerint. 20 éves futamidővel kalkulálva tovább növelhető az igényelhető hitelösszeg: 3,80 százalékos THM-mel számolva legfeljebb 24,5 millió forint lakáshitelhez lehet hozzájutni, 145 017 forintos törlesztőrészlettel – a teljes visszafizetendő összeg így 34 810 680 forint lenne.

maximum hitelösszeg

Mire érdemes odafigyelni?

A fenti példák alapján látható, hogy az országos nettó átlagbér igazolásával elérhető akár nagyobb hitelösszeg is, akkor is, ha szabad felhasználású személyi hitelt keres az igénylő, és akkor is, ha a lakáshitel igénylése a cél. A törlesztőrészlet maximalizálása miatt a felvehető hitelösszeg emelésére a futamidő kitolása jelenthet megoldást, de ebben az esetben magasabb visszafizetendő összeggel is kell számolni, ha csak a hosszabb futamidő miatt nem válnak elérhetővé kedvezőbb konstrukciók. (Ezt olvastad már?)

Scroll to Top

AJÁNDÉK 1 hetes Laptapir előfizetés!