Elakadtál a konyhai munkalapok kínálatában? Segítünk a döntésben!

Milyen munkalapot válasszak? – merül fel a kérdés minden konyha tervezés során. És mielőtt azt gondolnánk, hogy a konyhai munkalap kiválasztása csak esztétikai, stilisztikai kérdés, azt kell mondjuk, hogy nem! A bőséges kínálatból a számunkra legideálisabb megoldás kiválasztásához önmagunk, főzési és takarítási szokásaink és munkatevékenységünk ismerete is rendkívül fontos.
Szűcs Klára lakberendező egy hiánypótló, mindenre kiterjedő összeállítást készített a jelenleg elérhető konyhai munkalapok jellemzőiről. 

A konyhai munkalap kiválasztása kulcseleme a konyhának

Tervezői munkám során az igények felmérésekor olyan személyes kérdéseket vizsgálok, mellyel a legideálisabb szakmai javaslatot nyújthatom a kérdező személynek.
Ezek sokszor általános kérdéseknek tűnnek, azonban a válaszokban ott rejlik a megoldás.

Szeretsz főzni? Hányan főztök, előfordul, hogy többen dolgoztok a konyhában? Szoktál-e tésztát gyúrni, nyújtani?  Ezt a műveletet vágódeszkán, vagy a munkapulton végzitek? Főzés közben mindig letakarítjátok a konyhapultot, vagy csak a munkafolyamat végén? stb.

Esetleg a munkahelyen étkeztek? Gyors ebéd vagy vacsora készítésére van időtök? A vendégeket kész étellel vagy közös együtt sütés-főzéssel kínáljátok? stb. kérdések ismeretében már azt is láthatjuk milyen munkapultra lesz szükségünk.  

fa konyhai munkalap
Forrás: freepik.com

Az első kérdéskörre adott válaszolóknak nagy teljesítményű, nagyon jó vegyi és mechanikai ellenálló képességgel rendelkező és könnyen tisztítható megoldást kell javasolni. Míg a második esetben kisebb teljesítményű konyhai lapok is választhatóak, hiszen nem lesznek kitéve folyamatos igénybevételnek.

A választáskor azt is figyelembe kell venni, milyen figyelmet és törődést fogunk majd fordítani a tisztántartásra. Vannak olyan anyagok, amelyek több gondozást igényelnek, ilyenek például a természetes anyagok.

Azt is fontos tudni mennyi időre tervezzük a konyhánkat. Átmeneti, vagy olyan konyhát szeretnénk, ami nagyon sokáig kiszolgál minket.

A konyhalapok nagyon széles kínálatban, funkció, tartósság és anyagminőség szerint különböző árfekvésben kaphatók. Ezért a tervezéskor az ár, funkció, tartósság, esztétikum és stílus összhangjával kell kiválasztani a munkapultunkat és megalkotni az új konyhabútorral való egységét.

nemesacél munkalap
Forrás: freepik.com

Ahhoz, hogy konkrétumokat lássunk, nézzük meg a leggyakrabban használt konyhai munkapult kínálatot.

Elsősorban két csoportot határoznék meg:

  • természetes anyagok (fa, márvány, gránit)
  • szintetikus, megmunkált vagy mesterséges anyagok (laminált, HPL, akril stb.)
gránit munkalap
Forrás: freepik.com

A természetes anyagokból készült munkalapok

Mint az nevében is szerepel a természet alkotta eleganciát nyújtó munkalapokról beszélünk. Ezeknek a munkafelületeknek egyedi utánozhatatlan struktúrájuk és formaviláguk van.

Választhatunk fa, márvány, mészkő, kvarc és gránit változatokból. Rendkívül meghatározó eleme a konyhának ezért a választáskor a stílus igényünkhöz és a kialakítandó hangulatvilágunkhoz mérten hozzuk meg az első választási döntésünket úgy, hogy a különböző anyagok használat közbeni tulajdonságát is ismerjük meg.

gránit konyhai munkalap
Forrás: pixabay.com

1. Fa munkalap

A fából készült munkalapot olyan személyek választják, akik otthonukban a vidéki és a régi idők hangulatát szeretnék megteremteni. Természetes anyaga révén tudni kell, hogy alacsony vízzáróság jellemzi, ezért speciális festékkel a felületet kezelni kell. A fa választásakor körültekintőnek kell lennünk, figyelve arra, hogy az az ütéseknek és a hőnek is minél ellenállóbb változata legyen. A tömörfa munkalap az idő során sötétebbé vagy világosabbá is válhat, ezért a színharmónia megteremtésekor erre is figyelnünk kell.

ITT eláruljuk a tartósan szép, fából készült konyhai munkalap titkát

A márvány és a gránit konyhai munkalapok választói elsősorban az esztétikai, utánozhatatlan egyedi mintázat megjelenítése miatt szeretnek bele ezekbe a természetes anyagokba. Aki igazán egyedi és különleges konyhára vágyik annak rendkívül jó választás. Minden választható tábla egyedi, nincs két egyforma darab. A különböző színű, felületében és mintázatában a különleges lehetőségek tárháza végeláthatatlan.

2. A márvány munkalap

Színeiben változatos, legkedveltebb a fehér szürke carrarai márványtól kezdve a fekete változatokig szinte minden színárnyalatban megtalálható. Tudni kell anyagában felszívja a felületen maradó folyadékot, a takarítása, tisztítószer választása odafigyelést igényel.

3. Mészkő munkalap

Munkapult felületnek én nem szoktam javasolni, de konyhánk díszítő elemeként letisztult egyedi hangulatot teremthetünk ezzel az anyaghasználattal. Színtartományai kevésbé változatosak.  Sérülékenyebb puhább kőzet. Könnyen keletkeznek rajta karcok és savas kémhatásra is érzékeny. Kerülni kell az erős savak, lúgok használatát, ami miatt rendkívüli odafigyelést igényel mind a főzéskor és takarításakor.

A márvány és a mészkő felületét időnként fel kell újítanunk. Kisebb sérülések esetén kristalizálással, nagyobb elhanyagolt felületek esetében pedig polírozással és csiszolással lehet visszaadni a felület korábbi szépségét. Így visszanyerhetjük korábbi fényét és struktúráját, sima felületét.

Tervezői munkám során én a márvány és mészkő burkolatot a konyhaszigetek függőleges díszítő felületeinek kiemeléseként szeretem alkalmazni egy könnyebben takarítható ellenállóbb konyhapultfelület kombinációjával.

4. A kvarc munkalap

A kvarc agglomerát konyhai munkalap ideális megoldás azoknak, akik a legfinomabb márvány mintákat kedvelik, ugyanakkor kevésbé kényes és időálló megoldást keresnek.

A kvarc agglomerátum porok halmaza. 94 %-ban szilícium-dioxid-homok, természetes kvarc, majd a maradék összetételét gyanta képezi. Rendkívül kemény, foltálló, nem porózus anyag, amely a higiéniai és antibakteriális szabványoknak is garantáltan megfelel.

Nagy színválasztékból válogathatunk, a fehértől a feketén át az élénk színekig, igény szerint az aranyba hajló árnyalatokig szinte bármilyen színben elkészíthető.

Az anyagok értékelésére használt Mohs-skálán közvetlenül a gyémánt, a topáz és a zafír után helyezkedik el. 12 és 38 mm vastagságban kaphatóak. A kvarckő munkalapok impregnálás nélkül is vízállóak. Nem szívja magába a folyadékokat, a szagokat és az élelmiszer zsírokat, ezért rendkívül higiénikus és könnyen tisztítható anyag. 

Hátránya a hőtűrése alacsony, ezért tervezéskor arra kell figyelnünk ne érintkezzen közvetlenül lángokkal és magas hőmérsékletű tárgyakkal.

(ITT olvashatsz bővebben a kvarc és a gránit lap összehasonlításáról.)

kvarc munkalap
Forrás: nobiliakonyhastudio.com

5. A gránit munkalap

A gránit a legkeményebb kőzetek egyike. Magas minőségű, kiváló kopásállósággal rendelkezik. Szinte minden tisztítószerrel takarítható, ami a fa és a márvány esetében nem elmondható. Karc, vágás és hőre ellenálló, ezért az egyik legkedveltebb munkapult változat.

Az esetleges foltosodás elkerülése érdekében javasolt impregnálni, hogy a felület fényét sokáig megőrizze.

 

Szintetikus, megmunkált vagy mesterséges munkapult anyagok

1. Akril konyhapultok

Az akril konyhapultok rendkívül nagy tervezői szabadságot nyújtanak. A felületek végtelen méretben és formában sorolhatóak, úgy, hogy az illesztések nem lesznek láthatóak. Íves, hajlított egyedi felületek kialakíthatósága és széles színskálában való rendelhetősége miatt a modern konyhák közkedvelt eleme. Lehetőségünk van saját anyagából készült mosogató kiképzésére is, melynek révén peremmentes megoldásokat hozhatunk létre.

Ha a pultválasztásnál fontos igény az élelmiszerrel való érintkezés, akkor ideális választás lehet számunkra. Higiénikus, könnyen tisztántartható. Porózus mentessége révén, gombákkal és baktériumokkal való érintkezés tekintetében az ASTM szerinti követelményeknek megfelelő tulajdonsággal rendelkezik. Anyagába vízzáró, semmi sem szívódik fel, könnyen sterilizálható, ezért a munkapult felület élelmiszerrel való érintkezésre is kiváló. Anyagában teljes keresztmetszetében azonos felülettel rendelkeznek, így csiszolással és polírozással mindig újjá varázsolhatjuk.

2. Nemesacél rozsdamentes munkapultok

Ezek a munkalapok az ipari konyhákba, otthonunkban pedig az industriál-, loft stílust valamint nagy konyhatereket kedvelő személyek lakásába javasolt. Az anyag nem rozsdásodik, ellenben használat közben a karcolódás veszélye fennállhat. Hőállósága magas, jó ütésálló és könnyen tisztántartható tulajdonságokkal rendelkezik.

Hideg, rideg anyag érzetet ad megjelenésében, melyet érdemes konyhánk tervezésekor meleg színharmóniával ellensúlyozni.  

3. Az üveg munkalapok kevésbé elterjedtek,

mert a köztudatban a törékenység jut azonnal a legtöbb embernek eszébe. Az üveget konyhabútorok alsó és felső elemei között az oldalfalon gyakorta használjuk, munkalapként még kevesen ismerik.

Ismerjük meg egyes gyártó cégek termikusan edzett biztonsági üvegjeit, amelyek különböző vastagsági méretben teljesen stabil kivitelben kaphatóak. Fényes, szatén és matt választási lehetőségek állnak rendelkezésre. A modern konyhákban a fényes visszatükröződő felületek elegáns megjelenést, míg a matt változatok letisztult megoldást nyújtanak.

A monokróm üveg munkalap színek igen kedveltek, kreatív lehetőséget kínálnak a berendezések és a további bútor színhasználat összehangolhatóságára.

Bátrabbak különböző egyedi motívumokat is választhatnak, mely lehetőséggel korlátlan kreatív megoldásokat hozhatnak létre.

Előnyös tulajdonsága a könnyű tisztán tarthatóság, hőre, ütésre, savakra ellenálló, nem szívja magába a szagokat, ami miatt különösen jó strapabíró.

4. A laminált munkalapok

Az egyik legismertebb és legelterjedtebb változat hazánkban.

Árban a legkedvezőbb megoldás, ezért is közkedvelt sokak számára.

A munkalap összetétele több speciális gyantával átitatott és összepréselt papírrétegből áll, melyet fa hordozórétegre ragasztanak. A legfelső réteget egy robosztus, magas nyomáson laminált vízzáró borítás védi. Az eljárás lehetővé teszi természetes kő vagy fa, stílusos minták és színek, matt és magasfényű felületek széles valósághű választékának reprodukcióját. Egységes szerkezetének köszönhetően még az exkluzív speciális marási eljárással készült, természeteshez hasonló látványban és tapintásban rendelkező minták is jól takaríthatóak. Egy leeső tárgy sem okoz gondot ennek a tartós munkalaptípusnak. Könnyen tisztítható, egy pillanat alatt eltávolítható róla a szennyeződés. Fontos tudni a hőt kevésbé bírja, ezért forró ételt ne, vagy csak nagyon kis ideig helyezzünk rá.

Magasfényű munkalapoktól a matt modellekig különböző vastagsági méretben és mintázatban számos változat közül választhatunk.

5. Kompaktlemez munkalap

A Slim Line változat vékony felülete ellenére sok mindent elbír, jól terhelhető, robosztus és elegáns megjelenés ötvözete. 

A képen látható 12 mm-es kompakt munkalap változat a márvány-, kő- és fa reprodukciója, amely valósághű, azaz autentikus megjelenésével vonzza a tekintetünket.

Bővebben ITT olvashatsz  a kompaktlemez munkapultokról. 

Remélem arra a kérdésre, hogy - Milyen munkalapot válasszak? - már mindenki közelebb került a megoldáshoz.

Összefoglalómban elsősorban a különböző anyagok tulajdonságait mutattam be. A számunkra megfelelő, esztétikus, funkcionális szempontok kiválasztása után tervezői feladatunk következő állomása a stílusunknak megfelelő további anyagok, színek, formákkal az egység megteremtése, az adott élettani tér konyhasorrendjének igény szerinti megtervezése.

—————————————

A cikkben megjelentetett képi illusztráció saját és pinterest képek bemutatásával történt.

Szűcs Klára enteriőr tervező
+36 30 961 3666

Scroll to Top
Scroll to Top

AJÁNDÉK 1 hetes Laptapir előfizetés!