Kvarc vagy gránit munkalap? Mit válasszunk?
Kvarc munkalap vagy gránit? – nagy kérdés a konyha tervezése során. Az elmúlt évek sztárja kétségtelenül a gránit volt, hiszen ellenállóbb és időállóbb az olcsó laminált bútorlapnál, és a drága, de igencsak kényes márvány munkalapoknál. Most azonban méltó ellenfélre talált a kvarc, egész pontosan a kvarc kompozit munkalapok személyében, melyek külföldön már vitathatatlanul trendibbnek számítanak.
Cikkünk segítségével, most pro és kontra érvekkel szeretnénk segítséget adni a választáshoz, a konyhaépítés, -felújítás előtt állóknak.
Mi is az a kvarc kompozit?
A kvarc kompozit egy 90-94%-ban kvarcból és 6-10%-ban magas szilárdságú poliészter gyantából gyártott anyag, mely rendelkezik a kvarc, mint az egyik legkeményebb, és legellenállóbb kőzet előnyös tulajdonságaival.
Először az olasz konyhákban jelent meg a 60-as években, ekkor még poliészter gyanta nélkül, melyet később azért kezdtek hozzáadni, hogy porózusságát csökkentsék és rugalmasságát növeljék, így már kevésbé volt hajlamos a törésre vagy a repedésre. A technológia fejlődésének köszönhetően ma már számtalan színben, többféle él kialakítással is elérhetőek. A márványnál és a természetes köveknél ráadásul keményebbek, könnyebb őket tisztítani, és jobb a karc- és hőállóképességük is.
A KVARC munkalap legfőbb tulajdonságai:
Gazdag színválaszték
Előny:
Mivel iparilag gyártott termékről van szó, jóval szélesebb színtartományból válogathatunk, mintha természetes anyagot választanánk (gránitot vagy márványt). Igazából csak a képzelet és a pénztárcánk szabhat határt.
A rugalmasságának köszönhetően bármilyen formát ki lehet alakítani belőlük, így akár a mosogatótálcát is egybe lehet önteni a munkalappal, míg a gránit esetében ez kivitelezhetetlen. A kvarc munkalapok vízállóak.
Hátrány:
Mivel a kvarclapokat bizonyos méretben gyártják, számolni kell a végeredménynél azzal, hogy az összeillesztéseket teljesen eltüntetni nem lehet, ha ez zavarna minket érdemesebb sötétebb színárnyalatot választani.
Könnyen tisztítható
Előny:
A gyártás során hozzáadott gyantának köszönhetően, nem egy porózus anyag, így nem kell aggódni, ha kiömlik az olaj, bor, gyümölcslé stb. Rendkívül könnyen és higiénikusan tisztítható.
Hátrány:
Csak óvatosan a forró edényekkel! A kvarc soha nem lesz olyan hőálló, mint a gránit vagy más természetes anyagok. A hirtelen hőmérsékletváltozás hatására a kvarc megrepedhet, vagy megolvadhat, ha túl forró edényt helyezünk rá.
Előny:
Viszlát baktériumok! A tükörsima felületének köszönhetően, nem kell attól tartani, hogy az apróbb bemélyedésekben, résekben megtelepedhetnek a kórokozók. Egyszerűen csak töröljük le és kész!
Hátrány:
Ha a konyhánk, túl sok természetes napfénynek van kitéve, a munkalapok idővel elszíneződhetnek! Tehát, ha egy erősebb, színárnyalat mellett tennénk le a voksunkat, mindenképp tartsuk ezt szem előtt, és lehetőség szerint óvjuk a közvetlen napfénytől.
Hosszú élettartam
Előny:
Tartósság! A gyári előállítás megbízható minőséget és állandó színválasztékot biztosít. Ezáltal, egy jó minőségben legyártott kvarc munkapult élettartama, jóval felülmúlja a riválisait. Természetesen ez sem tart örökké, de normál, mindennapi használattal, nagyon nehéz tönkretenni, elkoptatni. Hasonlóan a gyémánthoz, ez is rendkívül kemény anyag.
Hátrány:
Drága! A munkalapok árának tekintetében, a kvarc viszi a prímet. Jóval meghaladja a társait, szóval, érdemes a pro –kontra érveket összevetve eldönteni, hogy tud-e annyival többet adni, mint amennyivel mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni?!
Tartós
Előny:
Ugyanúgy, mint a kvarc, a gránit is rendkívül tartós. Kitarthat egy életen át, ha megfelelően bánunk vele, de természetesen, ez sem törhetetlen. Azonban, vághatunk, apríthatunk, szeletelhetünk a felületén, anélkül, hogy ebből bármi is nyomot hagyna rajta. Jól ellenáll a hőnek is, a forró fazekak és serpenyők nem égetik el a gránitot!
Hátrány:
Mivel természetes anyagról van szó, soha nem lesz 100%-osan egységes megjelenésű.
Előny:
Amit az imént hátrányként említettünk, sokak szerint pont az előnyére írható. Hiszen egy természetes anyag, a maga tökéletlenségével, mindig ad valami plusszt a lakás hangulatához.
Hátrány:
A gránit munkalapok felületét (fajtától függően – tömörebb vagy puhább szerkezetű) évente akár többször is impregnálni kell, hogy ellenálljon a kiömlött folyadékok károsító hatásának. A választásnál figyelembe kell venni a gránit arányát a termékben, ami minimum 80% kell, hogy legyen, és rá kell kérdezni, hogy felülete impregnált-e.
Előny:
Természetesen a kvarc és egyéb mesterséges anyagok szín és minta választékával soha nem fog felérni a gránit, de meglepődve tapasztalhatjuk, hogy a táblák között válogatva az eltérő ásványi anyag tartalomnak köszönhetően jelentős eltérések lehetnek színben és mintázatban is. Tehát válogatásra itt is van lehetőség.
Hátrány:
Az iméntikből pedig az következik, hogy az egyes darabok összeillesztését, lehetetlen teljes mértékben, eltüntetni, mert minden darab egyedi.
Még több konyhai témájú cikket itt találsz.
Teret nyerhet-e a kvarc munkalap a gránit felett?
A leglényegesebb különbség tehát kvarc és gránit között, hogy a kvarc kevésbé áll ellen a hőnek és lényegesen drágább is. S bár külföldön már kétségtelenül annak igazán trendi a konyhája, akinek nem gránit, hanem kvarc konyhapultja van, itthon valószínűleg csak a trendkövető, a konyhát inkább csak státuszszimbólumként használó társadalmi réteg körében tesz majd szert igazi népszerűségre, míg azok, akik mindennap főznek, inkább maradnak a gránitnál.
Forrás: homedit.com, ingatlantajolo.blog.hu
Ha ennyi gyönyörű konyhapult láttán megéheztél volna, kukkants be receptgyűjteményünkbe is!