Keresés

Milyen csaptelepet válasszak? – CSAPjunk le a legjobbra!

Hogy minden igényt kiszolgáló, az utolsó részletig átgondolt fürdőszobát és konyhát kapjunk, érdemes megfontolt döntést hoznunk, amikor csaptelepet választunk. Egy kiváló minőségű csaptelep hosszú távra kiszolgál bennünket, környezet- és pénztárcakímélő megoldás. Fontos ismérvei az ergonomikus kialakítás, a funkciók és a dizájn találkozása, a minőségi alapanyagok, melyek biztosítják a hosszú élettartamot.

A döntés ...

A konyhában a mosogatóhoz, a fürdőszobában a zuhanyhoz, mosdóhoz, kádhoz, esetlegesen a bidéhez kell megfelelő csaptelepet választanunk. 

A döntéskor vegyük figyelembe, hogy egy helyiségen belül azonos stílusú családból válogassunk. Egy modernebb otthonba szögletes vagy teljesen letisztult dizájnt, klasszikus berendezéshez a kétgombos kivitelt, extravagáns otthonba pedig különlegesebb formákat is választhatunk.

Játszhatunk a színekkel is, hiszen ma már a króm mellett fekete, fehér, arany felületekkel is készülnek csaptelepek.

Miképp tudunk spórolni?

Hosszú távon mind a konyhában, mind pedig a fürdőszobában fontos az energia- és víztakarékosság. A víztakarékos perlátorokkal szerelt mosdócsapoknál 40%-kal alacsonyabb vízhasználat is elérhető. A zuhanyzók és kádak esetén a termosztátos csaptelepeken a vízhőfok egy skálán előre beállítható, és víznyomás változásakor – ha máshol is használják a vizet – sem változik vizünk hőmérséklete. Egyrészt nagyon biztonságos ez a megoldás, hiszen elkerülhető a forrázásveszély, másrészt a gyors hőfokbeállítás miatt lényegesen kevesebb a feleslegesen kifolyatott víz. Falsík alatti és falon kívüli változatban is kaphatóak a termosztátok.

A takarékosság másik módja, ha tényleg csak akkor folyik a víz, amikor használjuk. És itt ne csak a fürdőszobai csaptelepre gondoljunk, hanem azokra a konyhai szituációkra is, amikor jól jönne egy harmadik kéz… Ezekre az esetekre a legjobb megoldást a szenzoros csaptelep nyújtja, mely akkor nyitja meg a vizet, mikor a kezünk az érzékelő tartományába kerül. 

Mit válasszunk a fürdőbe?

A mosdóhoz lehet álló vagy falra szerelt változat mellett dönteni, ezt nagyban meghatározza a mosdókagyló kialakítása. Az egykaros keverő csaptelepek mellett újra trendi a hagyományos kétkaros változat.
A kád-csaptelepnek is több fajtája van. Magyarországon a leggyakoribb a falra szerelt változat, de léteznek a kád vagy a csempe peremére szerelhető típusok, vagy akár a túlfolyónál is megoldható a kád vízzel való feltöltése. Utóbbi esetben általában falba süllyesztett vezérlőegységre is szükség van, amely váltógombbal a zuhanyozást is lehetővé teszi. 

A legex­kluzívabb és egyben legdrágább a kádtöltő csaptelepeknek az a fajtája, amit általában a térbe állított kádakhoz alkalmaznak: a szabadon álló kádtöltő csaptelep.
A zuhany csaptelepek éppúgy, mint a kád csaptelepek, lehetnek egykaros keverősek, de kétkarosak is. Léteznek falra szerelt és falba süllyesztett kivitelben is. Utóbbi esetben a víz a falba szerelt csövön át áramlik pl. az esőztető fejzuhanyhoz.
Egyszerűen telepíthető, nagyon kényelmes megoldást nyújtanak a fej- és kézizuhannyal ellátott ún. zuhanyrendszerek, melyek termosztátos kivitelben is elérhetőek.

Mit válasszunk a konyhába?

A konyhai csaptelepek között egyre elterjedtebb a kihúzható változat, amely kényelmes megoldás felmosó vödör feltöltésére, nagy fazekak tisztításához, akár a mosogató leöblítésére is. Szerelés szempontjából választhatunk falra szerelhetőt vagy a mosogatóra szerelhető, álló kivitelt.

Nagyon szép az az elrendezés, amikor a mosogató az ablak elé kerül. Rendkívül bosszantó lehet azonban, ha a beépítés után észrevesszük, hogy a mosogató csapteleptől nem tudjuk kinyitni az ablakot. Ha már csak utólag találkozunk ezzel a problémával, akkor is van megoldás! Léteznek ma már úgynevezett kiemelhető konyhai csaptelepek erre az esetre. Viszont ezek hátránya, hogy drágábbak, mint hagyományos társaik.

Hogyan tisztítsuk?

Krómozott csaptelepek mindennapos tisztításhoz használjon semleges vegyi hatású tisztítószert és vizet. A makacsabb vízkőlerakódások eltávolításához citomsavas tisztítószer javasolt. Utána langyos vízzel kell leöblíteni, és puha ronggyal szárazra törölni. Színes csaptelepekre csak szappanos vizet szabad használni. Vigyázat! Só- vagy ecettartalmú tisztítószerek tartós kárt okozhatnak a krómozott csaptelepek felületén, ezért kerüljük ezek használatát! Szintén ne használjunk súrolószereket és dörzsszivacsokat, mert azok könnyen összekarcolják és megsértik a csaptelep felületét!

A csaptelepek kifolyó részén található menetes egység, a perlátor tisztításáról se feledkezzünk meg. Legtöbbször a gumi rész megdörzsölésével megoldhatjuk, kipergethetjük belőle a vízkövet. Ha itt makacs vízkőlerakódások találhatóak, csavarjuk ki a perlátorgyűrűt és helyezzük egy vízkőoldóval vagy ecettel teli pohárba. Vigyázzunk, csak a műanyag részét merítsük bele, a krómozott gyűrűt inkább ne!

Fotó, szöveg: KLUDI

Scroll to Top

AJÁNDÉK 1 hetes Laptapir előfizetés!