Utánajártunk, mit érdemes tudni a vízálló tapétákról

Megfordult a fejedben, hogy valami mutatós vagy épp vidám tapétával dobnád fel a konyhapult vagy a mosogató feletti részt, esetleg a fürdőszobát? Akkor biztosan voltak, akik elkezdtek lebeszélni erről. Mert hát, mi lesz, ha vizes lesz? „A tapéta nem vízálló!” Mi viszont hadd állítsuk gyorsan az ellenkezőjét: igenis lehet szép és tartós vízálló tapéta a konyhába vagy a fürdőbe, méghozzá többféleképpen is.

Ha vízálló tapétát szeretnél az otthonodba, több megoldás is lehetséges – ezekről ejtünk most szót röviden.

 

Vinyl és vlies tapéták

Ha mutatós, ugyanakkor strapabíró, mosható, sőt akár súrolható tapétákat keresel, akkor valószínűleg rá fogsz bukkanni (vagy már rá is akadtál) a neten a vinyl vagy vlies tapétákra. Ezek bírják a párás környezetet, és ha víz fröccsenne rájuk, egyszerűen letörölhetők – az anyag károsodása nélkül.

Az állandó vizesedést viszont nem biztos, hogy jól tolerálják, ezért közvetlenül a vizesblokkokhoz válassz inkább a kiszemelt tapétához illő csempét, a szemközti falra viszont jöhet a tapéta! Üvegpanelt is feltetethetsz, de ez esetben nagyon figyelj arra, hogy a pára sehol ne rekedjen meg, és a felület mindenhol ki tudjon száradni, mert különben szinte biztosan számolhatsz a penész megjelenésével. 

Sokan egymaguk próbálkoznak meg a vízálló tapéták felrakásával, de ezt jobb inkább szakemberre bízni, mert nem mindegy, mi és milyen sorrendben kerül a falra a megadott rétegek közül. Egy tiszta, száraz, sima és pormentes alapra először műgyantatartalmú ragasztóval felteszik a makulatúrát (egy köztes, jól tapadó réteget), és csak erre kerülhet maga a tapéta.

Vízálló tapéta a plafontól a padlóig

Ha beleszerettél egy mintába, és nem engedsz abból, hogy az borítsa a fürdőszobádat a plafontól a padlóig, vagy mondjuk szeretnéd a kerti kisházat is azzal bevonni, akkor egy jó hír: manapság már ez is lehetséges. A megoldást az úgynevezett Fibratex vagy Fibraglass (üvegszövet, üvegszál) anyagra nyomtatott tapéták jelenthetik, amelyek drágábbak ugyan, mint a vinyl és vlies tapéták, de „cserébe” ténylegesen vízállóak.

Ezeket a tapétákat a felhelyezés után egy speciális műgyanta bevonattal kenik le. Ezután a felületet nem is a tapéták, hanem a hidegburkolatok tulajdonságai jellemzik majd: teljesen vízálló, hőálló, lemosható lesz.

(Ezt olvastad már? – Színpompás étkezők az eklektika jegyében)

Ebből következik, hogy nemcsak a kád vagy a zuhanykabin mellett, illetve a mosogató környékén, hanem akár padlóburkolatként is megállja a helyét az ilyen típusú tapéta – csak ebben az esetben erősebb műgyanta bevonatra van szükség. (Még több fürdőszoba ötlet: Fürdőszobák, amitől eláll a lélegzeted) A padlót aljzatkiegyenlítéssel, illetve egy alapozó réteggel kell előkezelni, és itt nem fel-, hanem leragasztjuk a tapétát. A végeredmény pedig egy mosható, kopásálló, UV-fényálló felület lesz, nem mellékesen az általad választott színben és mintában.

Szöveg: Balogh Mia 
Képek: tapetatrend.hu

Scroll to Top

Magazinunk legfrissebb, tavaszi lapszámát keresd az újságárusoknál, és a boltok polcain!

Ha csak digitálisan lapoznád végig, ITT tudod megvásárolni!

Magazinunk legfrissebb, tavaszi lapszámát keresd az újságárusoknál és a boltok polcain!

Ha csak digitálisan lapoznád végig a Laptapir oldalán is megtalálsz minket!