Ünnepi kacsa hagymalekvárral

Ropogós ünnepi kacsa, hagymalekvárral megbolondítva. A narancs, gyömbér, rozmaring, gránátalmalé és a vörösbor mennyei ízhatást kölcsönöz neki. Próbáld ki! 😉

Hozzávalók:

  • 1 egész kacsa (kb 1,5-2kg)
  • 1 db narancs leve és héja
  • 1 db citrom
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 40 g vaj
  • 100 ml vörösbor
  • 150 ml gránátalmalé
  • 20 g frissen reszelt gyömbér
  • 1 késhegynyni frissen reszelt szerecsendió
  • 1 tk. rozmaring ( őrölve)
  • 2 ek. só

Elkészítés:

A fűszereket (szerecsendió, rozmaring, só, bors és narancshéj) egy tálkába tesszük és összekeverjük, majd alaposan bedörzsöljük vele a kacsát (a bőre alatt is), és tegyünk a belsejébe is. A bőre alá pici vajdarabokat teszünk, és egy mély tepsire tesszük. A gránátalmalevet, a narancslevet és a bort összeöntjük, majd meglocsoljuk vele a kacsát. A belsejébe 1 citromot teszünk, a tepsi aljába pedig fokhagymát és gyömbért teszünk.

Előmelegített sütőbe tesszük 180°C-on, és 1 órát fedő alatt sütjük, majd levesszük, és további 1,5 órát sütjük úgy, hogy 20 percenként meglocsoljuk a tepsi alján lévő lével.

A hagymalekvár hozzávalói:

  • 500 g lilahagyma
  • 150 ml száraz vörösbor
  • 100 ml balzsamecet
  • 4 ek. barnacukor
  • 1 tk. kakukkfű
  • só, bors

Elkészítés:

A hagymákat nagyon vékonyra szeleteljük, majd olajon dinsztelem. Amikor majdnem puha, hozzáadom a fűszereket és a cukrot. Gyakran kavargatva megvárjuk, míg a cukor karamellizálódik, majd felöntjük vörösborral és balzsamecettel, és kb. 1 órát főzöm alacsony lángon, míg be nem sűrűsödik.

Jó étvágyat! 🙂

Fotó, recept: Posta Luca

Scroll to Top

AJÁNDÉK 1 havi Laptapir előfizetés minden feliratkozónak!

Iratkozz fel most hírlevelünkre!