Keresés

Töklámpást őszi estékre

Manapság az angolszász és az amerikai ünnephez kötik, pedig Magyarországon már az Árpád-házi királyok idejében ismerték: sötétedés után töklámpásokkal világítottak, így tulajdonképpen régi hagyomány nálunk is. A mintáknak, díszítéseknek csak a képzelet szabhat határokat, talán a legszembetűnőbb, ha a bejárat környékét vagy az ablakpárkányt dekoráljuk vele.

Fogadó­bizottság

Hangulatos díszítés a lépcsőnkre mécseseket, bogyós terméseket és töklámpásokat helyezni, például levélformákat faragva a zöldség húsába.

„Se kép, se hang...”

Vicces fejekben is gondolkodhatunk: a „nem lát, nem hall, nem beszél” majmok nyomán elkészíthetjük tökből a megfelelőjüket, kesztyűket segítségül hívva.

Befelé hívogató

A hűvösebb időben kiürült kültéri kaspókat töltsük meg kisebb-nagyobb tökökkel, amelyekre előbb lyukakat faragtunk. Vegyük körbe az aljukat őszi levelekkel, termésekkel, csodás kompozíció fogadja majd így az érkezőket!

Néhány tipp:

– Éles konyhai késsel érdemes dolgozni a pontos minta érdekében.
– Ne dobjuk ki a magokat sem: következő évben elültethetjük, vagy éppen finom pirított tökmagot készíthetünk belőle.
– Olyan tököt válasszunk, ami stabilan megáll az alján.
– Fúróval, kiszúrható süteményformával is kialakíthatunk mintákat.

Útjelző tökökből

Vezessük a vendégeinket egészen a bejáratig ezen a töklámpásokból, mécsesekből kialakított különleges úton!

Emberére akadva

Használjuk fel a tök adottságait dekorációnkhoz: a szára tökéletes orrnak, faragjunk hozzá szájat és szemeket. Fűféléből, tésztából vagy a saját húsából még hajat is „növeszthetünk” neki.

Képek: southernliving.com

Scroll to Top

AJÁNDÉK 1 hetes Laptapir előfizetés!