Keresés

Fürdőszoba, személyre szabottan

A fürdő lakásunk egyik legkényesebb pontja. Rengeteg feladat hárul erre a helyiségre, így az elvárások is igen magasak. Nem csoda, hiszen egy fürdőfelújítás nem csekély anyagi befektetést igényel, amellett sok-sok év működést várunk el a helyiségtől.

A praktikum mellett az esztétika, a könnyű takaríthatóság, valamint az otthonunk stílusa is meghatározza.

Sőt, sok esetben a fürdőszobába kerül a mosó- és szárítógép is, vagy épp’ a gardróbhoz kapcsolódhat. Ezek a szempontok mind-mind kihívást jelentenek a tervezéskor. A méret, az elhelyezkedés, a használók köre (vendégek, gyerekek, szülők stb.) számos kérdést felvetnek.

A 3D-látványtervek jó támpontok lehetnek

Ha lakberendezővel dolgozunk közösen, remek fogódzókat kaphatunk a kialakítás, az optimális ergonómia és használhatóság tekintetében. Az itt láthatóhoz hasonló 3D-látványtervek jó támpontok lehetnek bárki számára, hiszen az álmaink itt egyenesen a „papírra” kerülnek: azonnal láthatóvá válik, milyen is a végeredmény, amit elképzeltünk, és amit hosszú távon élvezhetünk. Illetve rögtön kiszúrható az összes olyan tényező is, ami a fejünkben csodásnak tűnt, ám látva azt inkább lemondanánk róluk.

Rengeteg impulzus ér minket: trendek, divatos színek, formák, felületek. Néha nehéz eldönteni, mi is az az út, amelyen járni kívánunk. Tetszik ez is, tetszik az is, de pont ez a dömping az, ami elbizonytalaníthat.

Nézzünk néhány tippet, ami segít rátalálni a személyre szabott fürdőszobára!

  • A trendeket érdemes figyelemmel kísérni, de ahogy a ruhatárunkat sem a francia kifutó modelljei közül választjuk ki, így a burkolatok, színek divatvilága is legyen inkább csak ihletadó inspiráció.
  • Próbáljunk meg szűrni! Mi az, ami tetszik, mi az, amit szívesen látnánk nap mint nap és mi az, amit inkább „csak” megcsodálni élvezet?
  • Mindig vegyük figyelembe, hogy az otthonunkban milyen stílus/irányzat az uralkodó, mire törekszünk. Illeszkedjen ehhez a fürdő is, csak úgy, mint a kiegészítő helyiségek. (Nem mindenhova illik az élénk cementlap dús motívumokkal, ahogy a márvány sem. Mérlegeljünk!)
  • A visszafogott, valamint az élénkebb, merészebb színek közti döntés is rendszeresen felbukkanó jelenség. Ilyenkor mindig érdemes elgondolkodni a fürdő használóinak habitusán. Ha fiatalos, energikus légkör a cél, nyugodtan válasszunk egy, a szívünknek kedves színt, és kicsit nézzünk utána az árnyalatainak. Lehet, hogy egy királykék túlzás lenne, de egy türkizes-vizesebb tónus tökéletes számunkra. Ha letisztult, akár szikárabb hatást érnénk el, akkor a földszínek, egy fehérhez közeli árnyalat jó választás lehet. Ebben az esetben a mintákkal és a faktúrákkal törhetjük meg az egyhangúságot.
  • A trendek közül az időtálló jegyeket keressük: a természetes anyagok, zöld növények, a kiegészítő bútorok és dekorációk (akár egy-egy vintage darab becsempészésével) mindegyike személyessé varázsolja a teret. A klasszikus anyagok, kő-, márványminták, ezek fával történő kombinálása is hosszútávra biztosíthat könnyed eleganciát.
  • Határozzuk meg a költségvetést, és igyekezzünk ne elmerülni a kereteinket jócskán meghaladó szegmensben. Ha beleszeretünk egy kétszeres árú padlólapba, minden mást kompromisszumnak érzékelhetünk.
  • Végül pedig a legfontosabb: bátran lépjünk ki a trend-magazin-pinterest háromszögből. (persze, a jó tippeket hasznosítsuk!) Tudatosan vállaljuk fel magunkat, és döntsünk úgy, ahogy és ami igazán tetszik. Ne feledjük, minden reggelünk itt fog kezdődni és végződni. Ha alaposan átgondoljuk a részleteket, mosolyogva fogunk belépni ide nap mint nap.

3D látványtervek: Fekete Virág – www.flowlakber.com

(Alkalmazott szoftver: Archline XP 2021)

Scroll to Top

AJÁNDÉK 1 hetes Laptapir előfizetés!