Sütőtökös pite
Ez a sütőtökös pite, egy különleges, ínycsiklandozó desszert, mely egy borongós őszi napon tökéletes kiegészítője lesz az ebédnek!
Hozzávalók:
A tésztához:
• 180 g liszt
• 60 g vaj
• 60 g margarin
• 120 ml hideg víz
• ½ tk. só
• 3 ek. cukor
A töltelékhez:
• 450 g sütőtök püré
• 3 tojás
• 120 g barnacukor
• 120 g kristálycukor
• 2 ek. keményítő
• 2 tk. őrölt fahéj
•½ tk. őrölt gyömbér
•½ tk. őrölt szegfűszeg
•¼ tk. őrölt szerecsendió
• 250 ml habtejszín
Elkészítés:
A tésztához a vajat, a lisztet, a sót és cukrot egy tálban összedolgozzuk, majd több részletben hozzáöntjük a vizet, miközben folyamatosan gyúrjuk addig, amíg a tészta összeáll. Frissen tartó fóliába csomagoljuk, és legalább 2 órát a hűtőben pihentetjük.
A töltelékhez a tojást a cukorral felverjük, hozzáadjuk a pürét és a fűszereket, majd folyamatos keverés mellett a tejszínt is.
A tésztát kivesszük a hűtőből és lisztezett felületen kinyújtjuk kb. fél ujjnyi vastagságúra. Piteformába tesszük, a lelógó részeket levágjuk (ügyeljünk rá, hogy a forma szélénél hagyjunk egy pici ráadást, mert sütéskor az oldalak összeeshetnek). A maradék tésztából leveleket formázhatunk, amivel később díszíthetjük a pitét. A formába helyezett tésztát villával megszurkáljuk, és 180°C-os sütőben 10 percet sütjük. Amikor kivettük, picit hűlni hagyjuk, majd beletesszük a sütőtökös alapot, díszítjük, és visszatesszük a sütőbe 60 percet.
Jó étvágyat! 🙂
Fotó, recept: Posta Luca