Remek ötletek, hogyan tegyük egyedivé a kertünket!
Ha szeretnéd a kerted apró, de látványos, saját készítésű elemekkel feldobni, akkor nézd meg az alábbi ötleteket! Reméljük elnyerik a tetszésedet, és el is készítesz közülük párat!
Itt a jó idő, a tavasz, aki megteheti menjen ki a szabadba és alkosson valami szépet! 🙂
Bontott téglából, madáritató állvány
Hozzávalók:
- tisztított, bontott tégla
- vízmérték
- gyökérkefe
- faanyag a zsaluzáshoz
- beton az alaphoz
- fagyálló padlólap, min. 1-1,5 cm vastag
- falazóhabarcs
Elkészítés:
A kiválasztott helyre ássunk egy legalább 20 cm mély gödröt, az építmény alapjának megfelelő méretben. A deszkákból szögeljünk össze egy négyzet alakú zsalut, amit helyezzünk a gödör felső részére úgy, hogy néhány cm-rel magasabban legyen a felszín síkjánál. Szintezzük vízmértékkel. Töltsük fel betonnal. Száradás után a téglákat habarccsal rétegezve illesszük egymásra, soronként elforgatva. Ugyanígy rögzítsük a fedő (esetleg köztes) padlólapot is. A vízszintezésre végig figyeljünk. Utolsó lépésként a réseket is ezzel a habarccsal fugázzuk ki. Még a teljes száradás előtt egy nedves kefével tisztítsuk meg a téglák felületét, vigyázva a fugák épségére.
Újrahasznosított balkonláda
Hozzávalók:
- 4 db 1 méteres 50×50 mm-es fagerenda (4 láb)
- 10 db 82×10 cm-es maradék kerítésdeszka (hosszabb oldal)
- 10 db 42×10 cm-es maradék kerítésdeszka (rövidebb oldal)
- 4 db 80×10 cm-es deszka (alja)
- dekopírfűrész
- rezgőtalpas csiszoló
- csiszolópapír
- 150 db 3,5×40-es forgácslap csavar
- csavarbehajtó
- agroszövet
- ipari tűzőgép
- vízbázisú alapozó és fedőlakk egyben
- ecset
Elkészítés:
Első lépésként vágjuk méretre a deszkákat. Utána elkészítjük a láda két hosszú oldalát, oldalanként 2 db lábból és 5 db, 82×10 cm-es deszkából. Ha ezzel megvagyunk, a rövid oldalakat készítsük el, az 5-5 db, 42×10 cm-es deszkából. Figyeljünk arra, hogy a deszkákat kötésben csavarozzuk fel, deszkánként 2-2 csavarral!
Ezután alakítsuk ki a láda alját a 4 db, 80×10 cm-es deszkából. Ezek után a deszkákat gondosan csiszoljuk le, majd két rétegben fessük le. Miután megszáradt, legalább két rétegben helyezzük bele az agroszövetet, majd tűzőgéppel rögzítsük a tetején és az alján.
Végül töltsük fel jó minőségű termőfölddel, majd pár nap tömörödés után ültessük el a kiszemelt palántákat. Mivel viszonylag kis helyről van szó, ügyeljünk arra, hogy balkonládába való növényeket válasszunk, és a siker érdekében vegyük figyelembe teraszunk tájolását is, illetve a növények egyforma víz- és napfényigényét.
Konyhakerti növényjelölők
Készen kapható növényjelölő táblácskák ma már szinte minden kertészetben és barkácsáruházban kaphatóak. Az üres, felirat nélküli, otthon kitölthető változatokat nagyobb csomagokban is beszerezhetjük, és bár praktikusnak tűnhetnek, mégis kissé jellegtelenül mutatnak a szépen gondozott növények tövében. Nem beszélve arról, ha kert- és természetszerető emberként környezettudatosan gondolkodunk, akkor sokat tehetünk, ha mellőzzük az ilyen előre gyártott műanyag kiegészítőket. Sokkal olcsóbb, mutatósabb és természetesebb megoldásokat találunk, ha kicsit körülnézünk a házunk táján.
Hozzávalók:
- kerti metszésből származó vékonyabb faágak
- natúr fa ruhacsipeszek
- sima felületű kövek
- sniccer
- lakkfilctoll
Elkészítés:
A lakkfilctoll nagy előnye, hogy szinte bármilyen anyagra maradandó feliratok készíthetők vele. Az egyedi, saját kézzel készült jelölések ugyanúgy jól mutatnak egy natúr facsipeszen, mint a kirándulásainkon talált, szép formájú köveken. Ha a tavaszi metszések után félreteszünk néhány szép faágat, sniccerrel hántsunk le a végekből pár centis csíkokat. Az így keletkezett sima felület máris írható. Az ágak nagy előnye, hogy többféle méretre vághatjuk őket, így később is láthatóak maradnak az erősödő növények között.
Hozzávalók:
- fém, 3-4 mm vastag huzal
- sütőgyurma
- nyújtófa
- sütőpapír
- fogpiszkáló
- forma az anyag kiszúrásához
Elkészítés:
A sütőpapíron kinyújtjuk a gyurmát kb. 4 mm vastagra. Kiszaggatjuk az általunk kiválasztott formában. Beleírjuk fogpiszkálóval a növény nevét. Készítünk egy lyukat az akasztónak, és mehet a sütőbe.