Keresés

Nézd meg, hogyan formálta át a fiatal generáció a nagyszülőktől örökölt lakást!

A nagyszülőktől örökölt fővárosi lakást – értelemszerűen – a szülők és gyermekeik igényeire kellett átszabni. Mivel egyedül nem boldogultak, lakberendezői segítséget kerestek. Hámoryné Augusztin Tünde lakberendező az első perctől kezdve ráhangolódott az igényekre, és tökéletesen, a család kéréseinek megfelelve varázsolta újjá az ingatlant.

A lakásba lépve szembetűnő a feltűnő mintás tapétacsík.

A beépített szekrénybe rejtették a szárító- és mosógépet, hogy a fürdőszoba szellősebben maradhasson. Hogy a tekintet szabadon bejárhassa a tereket, és ne ütközzenek akadályba, a legtöbb szoba ajtaját megszüntették.

 

Több generációs lakás

A meglévő pici szobákból: a nagypapa kuckójából és egy kis számítógépes szobából alakították ki a nappalit, úgy, hogy még a szülői hálónak is jutott hely. Szerencsére ezek a helyiségek között csupán vékony válaszfal húzódott, így könnyen le lehetett bontani. 

Fontos volt a család komoly könyvtárát is itt elhelyezni, a falakon így könyvespolcot futtattak körbe, van, ahol szemmagasság fölött, hogy sehol se legyen túl sok belőle. 

Színekben inkább hideg és kevésbé élénk árnyalatokban gondolkoztak, amit az egyik szekrényen néhány vastagabb csíkkal bolondítottak meg, amelyek csak kiemelik a régi bútort a modern környezetből. Ez a nappali sarkában található szekreter emlékeket őriz, ezért fontos különösképp a család számára. Krétafestékkel lett lefestve, amit gondos előkészítés előzött meg. A színei a lakás színeit tükrözik, bár a „régi len” színárnyalat, ami a legnagyobb felületen látható, az eredeti bútorszínhez hasonló. A Tikkurilla-falfestékek tökéletesen alkalmasak voltak az elképzelések megvalósítására.

A konyha közvetlenül az előszobából nyílik,

és kis alapterülete ellenére átgondolt, jól megtervezett, mennyezetig beépített bútorsort kapott, amelyben minden elfért. A választott fehér szín optikailag tágítja a szűkös négyzetmétereket. A konyhaelemeket fehér lambériás résszel egészítették ki, ide került az étkezőasztal néhány székkel és egy paddal az asztal mögött, ami egyben tároló, de baráti összejöveteleken is jó szolgálatot tesz.

Külön szoba a gyerekeknek

A falbontásnak köszönhetően mindkét fiúnak külön szobát tudtak kialakítani. Mindkettőt sikerült a saját érdeklődésükre szabni, de a sportok mellett mindkettőjüknél még a játék kap főszerepet. A falakra inkább fiús színeket festettek, kiegészítve némi meleg árnyalattal. A bútorzat legnagyobb darabja az ágy, ez egészül ki pakoló-, tárolóhelyekkel. Egyiküknél a kedvenc babzsák színe képez éles kontúrt a kék csíkokkal a falon.

Azért, hogy a gyerekeknek önálló szoba jusson, áldozatot kellett hozni,

és csupán egy kisebb alapterületű szülői hálószobának maradt hely, de ezt senki sem bánja, a legtöbb időt közös térben tölti a család együtt. A kevés hely okán az ágyat is körbeépítették szekrényekkel, a fekhely fölé pedig egy vidám mintás tapétát választottak.

Karakteres fürdőszoba

A fürdőben a kádat üvegfalas zuhanyra cserélték, és pici helyi tárolót kapott még a helyiség. A semleges burkolatot a nappaliban és a gyerekszobában is alkalmazott látványos csíkkal bolondították meg, amitől karakteressé vált az egész.

Fotó: Andrási Tamás
Lakberendező: Hatdesign
Szöveg: Erdély Györgyi

A tulajdonost kérdeztük:

- Mi az, ami a legjobban tetszik a felújított lakásban?

- Talán az, hogy mindenkinek lett saját kis kuckója, ugyanakkor, ha együtt szeretnénk lenni, arra is van elegendő hely.

- Van-e olyan, amit másképp csinálnátok, ha ma fognátok bele a felújításba?

- Igazából nem. Mivel a falakat nem lehet kitolni, azt hiszem, Tünde mindent kihozott ebből a lakásból, amit csak lehetséges volt.

Scroll to Top

AJÁNDÉK 1 hetes Laptapir előfizetés!