Nagyobb szobára vágysz? 5+1 szuper trükk, amelyektől tágasabbnak tűnik a tér

Van egy hálód, nappalid, ebédlőd vagy vendégszobád, amivel kapcsolatban mindig úgy érezted, hogy szuper alapanyag, de valahogy nem elég tágas? Szeretnéd valahogy „trükkösen” nagyobbnak mutatni?Az alábbi térnövelő trükkök, okos tippek, praktikák segíthetnek abban, hogy könnyedén egy nagyobb szoba illúzióját keltsd. 

Ha plusz négyzetméterekkel nem is tudod megtoldani, azért van pár olyan, lakberendezők és belsőépítészek által is ismert és kedvelt módszer – nevezhetjük optikai illúzióknak is –, amelyek segíthetnek kitágítani a teret, és nagyobbnak, tágasabbnak mutathatják az adott helyiséget. Lássuk, melyek ezek!

5+1 szuper trükk, melyektől nagyobbnak tűnhet a tér

1. Használj világos színeket

Nemcsak a falakat érdemes világosra, például tört fehérre, halványzöldre vagy világoskékre festeni a tágasabb, szellősebb, világosabb térérzet eléréséért, hanem a falburkolatot és a díszléceket is. 

Sőt, ha ezeket a falaknál világosabb színűre fested, olyan lesz az összhatás, mintha a falak hátrébb kerültek volna a térben, ezáltal nagyobbnak fog tűnni az adott helyiség.

2. Játék a fénnyel

A természetes fény megnyitja a teret, amit ettől világosabbnak, tágasabbnak érzünk. Ha nem áramlik be elég természetes fény, ne csüggedj, inkább tegyél szobanövényeket az ablak elé, és helyezd új fénybe az enteriőr megvilágítását.

3. A kevesebb több

Mondanunk sem kell, hogy a túl sok bútor és ide-oda pakolt felesleges holmi mennyire összenyomhatja a szobát, érdemes tehát rendszerezni és elpakolni, ami nem kell. 

A minimalizmus jó barátod, ha tágítani szeretnéd a teret. Ez igaz a faldekorációkra is: a sok kis apró kép helyett tegyél fel egy nagy, mutatós festményt vagy fotót. Így több falfelület marad szabadon, ami optikailag nagyíthatja a szobát. 

Ugyanezt az elvet kövesd a padló eltakarásánál is: a sok kisebb szőnyeg lefektetése helyett használj egy nagyobb darabot.

4. Hol a fókuszpont?

Azt a szobát, amit szeretnél nagyobbnak láttatni, érdemes egy fókuszpontot kialakítva berendezni. A hálószobában ez lehet az ágy, az ebédlőben egy szép ebédlőasztal. A többi bútort és holmit úgy helyezd el, hogy ide irányuljon minden figyelem, a felesleges cuccokat és dekorációt pedig inkább vidd ki a szobából vagy pakold el. 

Hadd legyen a fókuszpontban lévő dolog a szoba sztárja!

5. Tükröm, tükröm…

Ha megvan a fókuszpont, irányíts rá tükröket, hogy a mélység illúzióját keltsd. A tükrök ugyanis visszaverik a természetes és mesterséges fényt, így világosabbnak, tágasabbnak érezhetjük a szobát. 

Hová tegyél tükröt? Ablak mellé – hogy a kinti világot tükrözve még inkább kinyílhasson a tér –, de a hálószobai szekrényed ajtajára, vagy akár a padlóra is.

+1 TIPP

Told a nagyobb bútorokat a fal mellé, így nemcsak megnyitod a teret középen, hanem a bútorok háta mögött plusz tárolóhelyet is nyerhetsz. Nem kérdés többé, hova csúsztasd a vasalódeszkát, meg az összecsukható szárítót!

(Ez is érdekelhet: Kis nappaliból szuper élettér – 9+1 ötlet, hogy ezt elérd)

Szöveg: Balogh Mia
Forrás: mymove.com

Scroll to Top

AJÁNDÉK 1 hetes Laptapir előfizetés!