Marhasült gesztenyés töltelékkel
Hozzávalók:
Köret:
• 4 db közepes sárgarépa
• 300 g csicsóka
• 3 gerezd fokhagyma
• 3 ek. vaj
• só ízlés szerint
Töltelék:
• 250 g sült gesztenye
• 50 g aszalt vörös áfonya
• 1 db közepes vöröshagyma
• 1 db száraz zsemle
• 10 ek. tej
• 1 db tojás (M-es)
• 3 ek. vaj
Hús:
• 500 g fehérpecsenye
• 10 g fűszersó (só, 4 szem borókabogyó, pár szem kakaóbab, ½ tk. kávé, 2 csipet feketebors, 1 csipet szegfűszeg, 1 csipet szegfűbors)
• 1 dl barna sör
• 3 ek. olívaolaj
Elkészítés:
A húst vágjuk kb. 1,5 cm-es szeletekre, tegyük őket egy simítózáras zacskóba, öntsük bele a sört és némi fűszerkeveréket, majd tegyük a hűtőbe 2 órára.
A hússzeleteket tegyük a serpenyőbe, és ízlés szerint süssük át (kb. 3-3 perc mindkét oldalon a teljesen átsült húshoz).
A töltelékhez egy serpenyőben hevítsünk egy kevés vajat, és az apróra vágott hagymát puhítsuk meg rajta. A zsemlét kicsit daraboljuk össze, és tegyük egy aprítóba, majd locsoljuk meg a tejjel. Aprítsuk morzsásra, majd a gesztenyét és az áfonyát is. Öntsük hozzá a hagymát és a tojást is, majd keverjük az egészet alaposan össze. Rakjuk a masszát egy hőálló edénybe.
A sütőt melegítsük 200°C-ra (légkeveréses módban), és süssük 15-20 percig.
A répát és a csicsókát szeljük vastagra. Egy serpenyőben hevítsünk egy kevés vajat, majd dobjunk rá 3 gerezd finomra vágott fokhagymát, és pirítsuk meg. Keverjük hozzá a zöldségeket és egy kis sót, majd egy hőálló edényben rakjuk a zöldségeket a sütőbe, kb. 20-25 percig 200°C-on süssük.
Forrás: Posta Luca