Makramé mécsestartó

Hozzávalók:

– befőttes üveg
– spárga
– ragasztó
– olló

Elkészítés:

Első lépésként az üveg szája alatt kétszer körbetekerjük a spárgát, és megkötjük, de ne túl feszesen, mivel az elkészült gyűrűt még le kell venni. Ha kész van, akkor az elkészült gyűrűt levesszük az üveg szájáról.

Az üveget fejre állítjuk, és egy centivel tetőtől talpig megmérjük, az alján is átvezetve a centit. Miután a méréssel készen vagyunk, levágunk 8 db tízszeres hosszúságú spárgát.

Félbehajtjuk, és alulról felfelé áthúzva az üveg szájáról levett gyűrűn áthurkoljuk mind a nyolcat, egyenletesen elosztva. Ezután a gyűrűt visszahelyezzük az üvegre és felülről lefelé soronként haladva elkészítjük a csomókat.

Ennek a következő a menete: az egymás melletti párok valamelyikéből egy-egy szálat kiválasztva kössünk csomót kb. 2 cm-re az üveg szájától. Haladjunk körbe, és amikor végeztünk egy körrel, kezdjük el a következőt. Folytassuk a körbecsomózást addig, amíg az üveg teljes hosszán végig nem érünk. Arra vigyázzunk, hogy az utolsó csomó ne lógjon túl az üveg hosszán. Ha ez kész, akkor fogjuk össze a spárgákat, húzzuk meg azokat, és igazítsuk el szépre a hálót az üvegen.

Most jön a befejezés. Az üveg aljára is készítünk egy gyűrűt, aminek az átmérője kb. fele kell hogy legyen az üveg alja átmérőjének.

Egyszerűen kössük hozzá a lelógó spárgapárokból egyet-egyet körbe, az üveg alján. Dupla csomót készítsünk, nehogy kioldódjon! Igyekezzünk figyelni rá, hogy a gyűrű középen maradjon, miközben feszítjük a spárgákat. Ha kész, akkor a spárgapár másik szálát is odaköthetjük. Figyeljünk arra, hogy a háló struktúrája lehetőleg megmaradjon. A felesleges spárgákat vágjuk le, majd egy-egy csepp ragasztóval itassuk át a csomókat a stabil rögzítés végett. Ha megszáradt, akkor kész is!

A függő mécsestartót ugyanezzel a technikával készítjük, csak ebben az esetben az üveg aljától haladunk felfelé. Miután elértünk az üveg szájához, elrendezzük a szálakat, és tetszőleges hosszúságban megcsomózzuk.

Forrás: www.enartdesign.hu

Scroll to Top