Klasszikus skót karácsonyi sütemény – Dundee cake
Hozzávalók:
(15 db-hoz)
- 5-5 dkg citronát és oranzsát (kockázott formában már nálunk is kapható karácsony előtt az élelmiszerboltokban, ennek híján 3 biocitrom és 2 bionarancs cukrozott héja)
- 10 dkg hámozott mandula vagy földimogyoró – keveset tegyünk félre a díszítéshez
- 30 dkg mazsola
- 4 cl rum
- 25 dkg barna cukor
- 5 dkg marcipánmassza
- 8 dkg vaj
- 6 egész tojás
- 1 kávéskanál sütőpor
- 35 dkg liszt
- csipetnyi só
Elkészítés:
Érdemes a fogyasztás előtt 1-2 nappal elkészíteni, mert az ilyen típusú sütemények idővel egyre finomabbak lesznek! A citrom és narancshéjat, a mandulát vagy mogyorót egy éles késsel vágjuk apróra, majd a mazsolával tegyük egy tálba, öntözzük meg a rummal és tegyük félre 1-2 órára.
Ha nem szilikonformában sütjük, akkor a tortaformát vajazzuk ki, majd béleljük ki sütőpapírral oly módon, hogy az aljára korongot, a falához pedig hosszú csíkot vágjunk a papírból. Reszeljük le a marcipánmasszát, majd a barna cukorral és a vajjal keverjük habosra. Adjuk hozzá a tojásokat és a sót. Sűrű, ragacsos masszát kell kapnunk. Adjuk hozzá a rumba áztatott apróságokat és a sütőporral összekevert lisztet. Jól keverjük el egy fakanál segítségével. Öntsük a tortaformába, kissé simítsuk el a tetejét, amit tetszés szerint díszíthetünk felezett mandulával vagy mogyoróval. 180-200 fokon süssük tűpróbáig!
Forrás: G. Kovács Modeszta