Kutyakennel – Börtön vagy lakosztály?

Kutyakennel kérdésben sokan sokfélét gondolnak, most megpróbáltunk utána járni, mi is az igazság. 
Az elmúlt évtizedekben nagyon sokat fejlődött hazánkban a kutyatartás. Sok odaadó fajtamentő, tenyésztő, orvos és kutyaszakértő dolgozik azon, hogy egyre egészségesebb, kulturáltabb és boldogabb közös életünk legyen a kutyával. Az elmúlt évek munkája sok eredményt hozott, de sok még a feladat…

Elterjedt negatív sztereotípiák a kutyakennellel kapcsolatban

Vannak környezetünkben „nem kutyás emberek”, akiknek ismeretlen terület a kutyás élet, mert például nem volt még kutyájuk vagy negatív tapasztalattal találkoztak. A kutyában csak a fenevadat, a veszélyt, az őrjöngő hisztis zajgenerátort, vagy az elfecsérelt drága időt látják. És vannak kutyás barátaink között is olyanok, akik a kutyázásban használt eszközöket, még mindig nem értik vagy félreértik, pl. póráz, hám, lánc, szájkosár, szöges nyakörv, kennel stb.

A kutyakennel magyarázat

Saját témánknál maradva a „kennel” is egy olyan szó, ami értelmezésre, magyarázatra szorul. Van, akinek még mindig börtön vagy valami féle kényszerítő eszköz jut eszébe, amivel a kutyát kínozzuk. Ez az asszociáció helytelen!

Szeretnénk kérni, hogy aki fenyítő és kínzó célokra használja, vagy ilyen szándékai lennének, ne tegye!

Kinek és mire jó a kutyakennel?

Sokan élünk kutyánkkal közös házban, lakásban. Megpróbálunk minél több időt áldozni azokra az állatokra (ugyanúgy, mint emberekre is) melyek közel állnak hozzánk, ezért közös életteret próbálunk létrehozni velük. Jót akarunk nekik. Azonban a kutyák fajtától és jellemtől függően különbözőek. Egyesek állandóan a lábainknál vagy ölünkben vannak, többségük viszont feladatra, játékra éhes. (Ezt olvastad már?  5+1 növény egy élettel teli kerthez, amiben minden kisgyermek örömmel játszhat!)
Nos, bármilyen meglepő, nekik való igazából a kennel.

Meglepő? Nem, nem az!

Annak az aktív kutyának van igazán jó dolga, akinek van egy saját, privát „lakosztálya” a közös életterületen kívül, egy nyitott kennel. Ami csak az övé, senki másé. Ott érjék a legjobb élmények: táplálék, friss víz az árnyékban. Saját házába cipelheti alkalmi zsákmányát, játékát. Különösen jó, ha biztosítani tudjuk a jó kilátást a birtokra, kertre, hogy szeme előtt legyen minden, ami az övé. Saját birodalmából figyelhesse a gazdi házát is, amikor éppen nincsenek együtt.

Ha van területe, de nincs lakosztálya, akkor majd keres és épít magának egyet. Például ásni fog egy jó nagy gödröt a tuja alatt vagy a kerítés hűsítő betonalapja mellett ahonnan jól látja a környék eseményeit. Ennél sokkal jobb megoldás, ha segítünk neki egy lakosztály építésében.

A lényeg, hogy se a lakásod, se a kennel soha ne legyen börtön és kényszerítő eszköz!!!

Használjuk a kennelt arra, amire való!

Forrás: doghouse.hu

Scroll to Top

Magazinunk legfrissebb, tavaszi lapszámát keresd az újságárusoknál, és a boltok polcain!

Ha csak digitálisan lapoznád végig, ITT tudod megvásárolni!

Magazinunk legfrissebb, tavaszi lapszámát keresd az újságárusoknál és a boltok polcain!

Ha csak digitálisan lapoznád végig a Laptapir oldalán is megtalálsz minket!