Karakteres elegancia

Karakteres elegancia, talán ez a szókapcsolat jellemzi ezt a korábban lepukkant, sötét lakást, mely egy fiatal pár mesés otthona lett. A csendes, zöldekkel övezett utca első pillantásra megtetszett a fiataloknak. A 100 m²-es lakásban nyomban meglátták a lehetőséget, még ha olyan lerobbantnak és korszerűtlennek tűnt, és az ablaktalan hallnak „köszönhetően” még elég sötét is volt. Abban úgyszintén egyetértettek, hogy lakberendezői segítségre lesz szükségük: Lovász Nórára bízták ezt a feladatot. A szakember átgondolva a térkapcsolatokat olyan otthont varázsolt a pár köré, aminek a háziak minden részletét tökéletesnek tartják.

Polgári stílus a nappaliban

A szobákba, így a nappaliba is klasszikus, halszálkás parkettákat idéző, jó minőségű, modern laminált lap került. Finoman elhelyezett stukkók és rozetták hozzák be ide a polgári hangulatot, és feleselnek az enyhén indusztriális világítótestekkel. 

Egy karakteres szín (Tikkurila) is megjelenik a térben ritmust adva a pasztellesebb háttérnek, ami a falakon és bútorbetétekben is feltűnik. Érdekes tapéták mozgatják meg a falakat a szobában, és hogy világosság járja át a helyiséget, két keskeny áttöréssel kötötték össze a konyha-étkezővel, így mindkettő térhatása megnövekedett. 

Színes párnák és puha takarók, kevés dekoráció teszi még otthonosabbá a nappalit.

Nem kell nagy festésben gondolkodnod, sem pedig abban, hogy szivárványszínűre cseréld az összes lakástextilt. Elég lehet egy-egy jól megválasztott kiegészítő, például néhány pasztellszínű vagy virágmintás díszpárnahuzat a kanapéra, illetve pár új zöld növény.

karakteres elegancia a nappaliban

Karakteres elegancia konyhában

A konyha eredetileg máshol volt, a korábbi hallból lett egy tágas étkező-konyha, ami kémény híján bioetanol látványkandallót kapott, ami meghittséget ad a helyiségnek. 

Az átalakítás után belső „ablakokkal” biztosították a fénynek az átjárást a helyiségek között. A nappali és a háló között lett egy ilyen ablak, továbbá a gyerek-, illetve dolgozószobát kötötték így össze az étkezővel. 

A térélményt és a hangulatot fokozza az ezen a felületen elhelyezett átvilágítható valódi kőfurnér a Slate Design kínálatából, ami natúr formájában is szép, de különösen fény hatására mutatja meg gyönyörű rajzolatait, és varázsol el meleg színeivel. 

A természetes fény mellett a dekorfények a Vác lámpa jóvoltából kaptak kiemelt szerepet. A többi bútor egyszerű vonalvezetésű, skandinávos jellegű natúr bükkfelületet kapott. Mészkőhatású burkolólap is került ide, mint minden hidegburkolatú helyiségbe, ami itt felkúszik a kandallóra, növelve ezzel az elegáns ízt és a tágasságérzetet.

(Ez is érdekelhet: Megfűszerezett elegancia )

karakteres elegancia az étkezőben

Az előszoba is át lett szabva

A fogadó tér is át lett szabva, innen indul a mészkövet idéző burkolat, ami az előtértől végigszalad az étkezőn, és bekúszik a fürdőbe, WC-be is. Az egyik szobát picit kiszélesítették az előszoba rovására, de az még így is elég tágas maradt, a gardróbbeépítés mellett is. A lépcsőzetesen mélyülő elemek és a nyitott polcos rész feledteti a szekrényfal nagy méretét. A gázóra és egyéb eltüntetni való is szekrénybe került, összehangolva a többi bútorelemmel, szinte láthatatlanul. 

Egy konzolasztal is került ide tükörrel, érdekesen ötvözve a klasszikus formát a modern anyagokkal, és mondhatnánk a lakás hangulati koncepciója jelképeinek is. 

Az előszoba lépcsőzetesen kialakított és ferdén megdöntött álmennyezeti síkjait dekorfény emeli ki, és ezt a lépcsőzetességet ismétlik a gardrób elemei.

Karakteres szín a hálószobában

Az utcai fronton lévő egyik helyiség lett a szülői háló, amiből egy gardrób lett lecsípve, ez utóbbi a hálóból közvetlenül és a közlekedő felől is megközelíthető, és rengeteg holmit elnyel. Itt bújik meg a kazán is. A hátsó falat különböző méretű rozettákkal díszítették. Az időszakosan igényelt intimitást és a fény szabályozását blackout anyagú textilrolóval oldották meg. 

A másik szoba – a korábbi konyha helyén – jelenleg dolgozószoba, később gyerekszoba lesz belőle.

(Ezt olvastad már? – Modern, elegáns otthon pasztell és fehér színekkel )

Kamrából fürdőszoba

A kamra feláldozásával – ami helyett a nagy konyhafalban alakítottak ki kamraszekrényeket – tágas fürdő jöhetett létre nagy zuhanyfülkével és káddal. Egy lecsapott vonalvezetésű kádra esett a választás, hogy jobban ki tudják használni a teret. Így a falfülkében egy mosó-szárítógép elhelyezése is lehetővé vált. 

Padlófűtés került ide is, mint az összes hidegburkolatú helyiségbe, és mint az egész lakásban, a korpuszbútorok egyedi tervezésűek és kivitelezésűek, így teljesen összhangban vannak a színek és az anyagok. A burkoló anyagok a Majolika Kft.-től származnak.

- Mi volt a legnagyobb kihívás az átalakítás során?

- A legnagyobb kihívás az volt, hogy a lakás középső, sötét részébe hogyan juttassunk fényt, amit a belső ablakok merész ötletével és a faláttöréssel oldottunk meg.

- Mi az, amit a legjobban szerettek a lakásban?

- A legkedvesebb helyiség a sötét hall helyén kialakított tágas konyha-étkező a kandallóval, mely a hétköznapi vacsorás-dumcsis estéknek és a nagyobb családi összejöveteleknek is helyet ad.

Lakberendező: Lovász Nóra – Szöveg: Erdély Györgyi – Fotó: Székely Péter

Scroll to Top

AJÁNDÉK 1 hetes Laptapir előfizetés!