Irtózatos áremelkedések az építőiparban – Mi lesz veled építtető?

Roham az építőanyagokért! Irtózatosan nagy és gyors áremelkedések az építési termékeknél, különösen a fa, fém alapú anyagoknál, de a polisztirol hőszigeteléseknél, és más műanyag alapú termékeknél is!
 
Mi lesz az építtetőkkel, a lakás vásárlókkal? Mit tudnak tenni a kivitelezők?

Drámai emelkedés, és még nincs megállás

Az alábbi cikk Ausztriából, az építőanyagok drámai emelkedéséről szól, aminek a  következtetései sajnos ránk is kivetítődnek. 

És ez az előrejelzés nem csak a készházakra vonatkozik, hanem általános, és úgy látszik világgazdasági probléma előtt állunk!

Az elmúlt órák híre, hogy a folyamatos áremelkedés eredménye, hogy ma már a KVH (konstrukciós építő fa)  ára elérte a 600 €/m3 árat. Ez a novemberi árnak több mint 100%-a.. A múlt héten még 480 €/m3-en szörnyülködtünk!

Mi lesz az építtetőkkel, a lakás vásárlókkal? Mit tudnak tenni a kivitelezők?

Ezek az áremelkedések, építőanyag hiányok a kivitelezés költségét is nagyon nagy mértékben, akár a 30%-ot is elérve emelkedhetnek meg. 

A helyzetet súlyosbítja, hogy nem csak felmennek az árak, de hiány is van a termékekből, ezért a szállítási időpontok kitolódnak, és bizonytalanná válnak.

Az áfacsökkentés hatását máris elvitte az alapanyagok és a bérkölt­ségek emelkedése

Az európai szövetségtől kapott hírek alapján talán ősz vége felé normalizálódhat a helyzet! Az európai szövetségünk, határozott fellépéssel megpróbálja elérni, hogy  legalább az igényelt mennyiséget a tagországok megkapják. (Roham indult a dráguló építőanyagokért)

Ennek a következménye, hogy az 5%-os áfa-val, a kivitelezési árak, drágábbak mint ősszel a 27%-os áfa-val!

Képek forrása: pixabay.com

Scroll to Top

AJÁNDÉK 1 hetes Laptapir előfizetés!