Így készül a favágók gyertyája
Kirándulás, kempingezés vagy éppen egy otthoni kerti főzőcske kapcsán lehet, hogy jól jöhet a “svéd gyertyának” vagy más néven favágók gyertyájának nevezett tüzelő alkalmatosság.
Nem csupán melegedéshez és főzőcskéhez kiváló, hanem látványa is lenyűgöz. Nagy előnye, hogy ha előkészítettük az alapokat, nevezetesen a farönk beszeldelését, akkor elég csupán meggyújtani, és nincs vele több gond. Ezt a módszert használva hosszú ideig garantáltan nem kell foglalkozni a tűzzel.
1. A barkácsprojekt sikeres megvalósításához egy fűrészre, jobb esetben egy láncfűrészre lesz szükségünk.
2. Készítsünk elő egy 50-60 cm átmérőjű farönköt és vágjuk, fűrészeljük be a fotón látható módon 6-8 egyenlő részre. Mélységét tekintve a rönk 3/4 részéig “szeljük” be, mint egy tortaszeletet.
3. Ezt követően a résekbe tegyünk száraz fűcsomót vagy papírt.
4. A tűzgyújtást hosszú gyufával próbáljuk, ezzel ügyesebben, biztonságosabban sikerül.
Mint minden tűz esetén, a faanyag minősége és fajtája határozza meg a láng sebességét és fényességét, valamint az égési időtartamot. Egy biztos, az élmény nem marad el.
Forrás: www.sokszinuvidek.24.hu