Keresés

Így készül a favágók gyertyája

Kirándulás, kempingezés vagy éppen egy otthoni kerti főzőcske kapcsán lehet, hogy jól jöhet a “svéd gyertyának” vagy más néven favágók gyertyájának nevezett tüzelő alkalmatosság.

Nem csupán melegedéshez és főzőcskéhez kiváló, hanem látványa is lenyűgöz. Nagy előnye, hogy ha előkészítettük az alapokat, nevezetesen a farönk beszeldelését, akkor elég csupán meggyújtani, és nincs vele több gond. Ezt a módszert használva hosszú ideig garantáltan nem kell foglalkozni a tűzzel.

1. A barkácsprojekt sikeres megvalósításához egy fűrészre, jobb esetben egy láncfűrészre lesz szükségünk.

2. Készítsünk elő egy 50-60 cm átmérőjű farönköt és vágjuk, fűrészeljük be a fotón látható módon 6-8 egyenlő részre. Mélységét tekintve a rönk 3/4 részéig “szeljük” be, mint egy tortaszeletet.

3. Ezt követően a résekbe tegyünk száraz fűcsomót vagy papírt.

4. A tűzgyújtást hosszú gyufával próbáljuk, ezzel ügyesebben, biztonságosabban sikerül.

Mint minden tűz esetén, a faanyag minősége és fajtája határozza meg a láng sebességét és fényességét, valamint az égési időtartamot. Egy biztos, az élmény nem marad el.

Forrás: www.sokszinuvidek.24.hu

Scroll to Top

AJÁNDÉK 1 hetes Laptapir előfizetés!