HOZZUK BE A TERMÉSZETET!

A természetben izmaink ellazulnak, szívverésünk lelassul, vérnyomásunk csökken, leolvad rólunk a stressz, hangulatunk javul, energikusnak érezzük magunkat, figyelmünk élesebb, és még önbecsülésünk is javul. Mi lenne, ha ezt a hatást a lakásunkban is elérhetnénk?

A természetes anyagok, minták, formák, színek végtelen variációi izgalmas lakberendezési ötletekkel látnak el bennünket.

Textúrák kavalkádja

Egyre többen választunk tudatosan környezetbarát anyagokat, amikor lakásunk berendezésére kerül a sor. A természetes anyagok vonzóvá teszik a lakásbelsőt, soha nem mennek ki a divatból, és egészségünket is támogatják.

Változatos textúrákkal kreatívan teremthetünk kényelmes otthont.

Néhány egyedi fabútor nagy becsben tartott eleme lehet az enteriőrnek. A bambusz és a rattan könnyed alternatívák. A fafajták mellett modern melegséget hoz a jó hangszigetelő parafa és hócsalán vászon.

A természetes kövek és ásványok időtlen eleganciája alkalmassá teszi őket, hogy nem hivalkodó háttérként (például festetlen téglafal), vagy éppen lélegzetelállító fókuszpontként (például achát) alkalmazzuk őket. Meglepő megoldás lehet egy kavicsokkal kirakott falfelület.

Trend lett a fémfajták (inkább csak 2-3) keverése. A vörösréz és a sárgaréz melegséget hoznak.

Textúrák kavalkádja

Forrás: design-homes.ru

Ha könnyű és strapabíró textilt szeretnénk jó áron, a pamut a legmegfelelőbb választás. Selyemmel eleganciát, gyapjúval otthonos melegséget kölcsönözhetünk a térnek.

Bársonnyal, bőrrel, és bőrutánzatokkal luxust csempészhetünk a mindennapokba.

A sokoldalú sziszál, a foltoknak ellenálló tengerifű, a puhább juta természetes rostanyagból készült díszei lehetnek a padlónak.

Ne idegenkedjünk az egzotikusabb anyagoktól sem, a madártoll, az ásványok, a pálmalevél, a juta, a kókuszrost, a kagyló mind-mind izgalmas kiegészítői lehetnek fészkünknek.

A különféle textúrák játékát képviselhetik az egymás mellett elhelyezett növények is.

Forrás: flickr.com

Minták és formák szépsége

Hullámok, fodrozódások, spirálok. Az anyatermészet mintáinak és formáinak szabályos ismétlődése a teremtés szentségére és gyönyörűségére emlékeztetnek bennünket, így stresszoldó, nyugtató hatásúak. Nem véletlen, hogy az építészet és belsőépítészet számára az inspiráció kiapadhatatlan forrásai ezek.

Saját, váratlan szögből készült, érdekes részleteket ábrázoló természetfotóink igazi meglepetést szerezhetnek az enteriőrben.

Forrás: designzzz.com

Megbízható színek

A barnák, a zöldek, a sárgák, a szürkék, a fehér, a bézs, a fekete egyáltalán nem unalmasak. Megbízható társaink a nyugalmas otthon megteremtésében, segítenek elkerülni a vizuális túlterheltséget.

A világosabbakkal friss, levegős érzést, a sötétebbekkel intimebb, barátságos hangulatot teremthetünk. Élénk színű kiegészítők háttereként szolgálhatnak, vagy kiemelhetnek szokatlan építészeti megoldásokat, sajátos bútorvonalakat.

Ügyeljünk a választásnál: környezetbarát festékeket szerezzünk be.

Forrás: beachblissliving.com

Zöld élet

A növények tisztítják és párával telítik a levegőt. Csökkentik a stresszt, a szorongást, a fájdalmat, segítenek ellazulni, koncentrálni, hatékonyabbnak lenni, sőt másokkal kapcsolatot teremteni.

Forrás: etsy.com

Körültekintően válasszunk növényeket a lakásba, tudjuk melyik lehet a hálóban, és melyik mérgező. Az optimális energiaáramlás szempontjából legjobb az élő növény / virág. Szabaduljunk meg az elszáradt, vagy tüskés egyedektől, és a műnövényektől. 

Amikor csak függőlegesen terjeszkedhetünk, vagy épp csak egy tenyérnyi szabad helyünk van, sok örömet szerezhet egy függőleges kiskert, vagy néhány magunk ültette fűszernövény.

Forrás: dreamstream.com

Napfényt! Friss levegőt!

A napfény javítva az immunrendszert, a keringést, az energiaszintet nemcsak gyógyít, de fertőtlenít is, mivel megakadályozza a mérgező organizmusok növekedését.

Számos módja lehet annak, hogy több napfényt hívjunk a lakásba.

Rendszeresen tisztítsuk az ablakokat, semmiképp se torlaszoljuk el őket, sőt szereltessünk be nagyobbakat, ha szükséges.

A világosabb falszínek, a semleges színű padló, a fényes felületek kedvezően befolyásolják a fényérzetet. Válasszunk világos, átlátszó függönyöket, és a napfényt imitáló mesterséges fényforrásokat.

Forrás: rototetoablak.hu

Tegyünk meg mindent a tiszta levegő érdekében. A rendszeres porszívózás és szellőztetés kihagyhatatlan. Egyszerű, de hatékony természetes levegőtisztítók a növények, az illóolajok, a sólámpák, és a méhviasz gyertyák.

Helyezzünk el legalább 10 m2-enként egy növényt. Az illóolajok elpusztíthatják a vírusokat, a baktériumokat és a gombákat.

A sólámpák még lekapcsolt állapotban is csökkenthetik az allergének számát, azáltal, hogy párátlanítanak.

A méhviasz gyertyák semlegesítik a levegőben előforduló toxikus részecskéket.

Forrás: hgtv.ca

Illatterápia és madárdal

Aromaterápia mint a lakberendezés része? Nagyon trendi! Közismert az illóolajok testre-szellemre-lélekre gyakorolt kedvező hatása. Alkalmazhatunk egy-egy a helyzetnek megfelelő illatot (például frissítő fodormentát, stresszoldó citromot, immunerősítő oregánót), de akár kialakíthatunk saját kompozíciót is.

Forrás: stadlerform.com

A természet hangjai (őserdő, vízesés, madárdal) nyugtatnak és javítják a hangulatunkat.

Ha pedig az ötödik érzékszervünket, ízlelőbimbóinkat is kényeztetni szeretnénk, kortyoljunk el egy finom teát, ünnepeljük meg lakásunk -és vele önmagunk- átváltozását.

Szöveg:

Kocsis Julianna
BTB Feng Shui konzultáns
a tudatos térrendezés és lakberendezés szakértője
talilaconsulting.com

Forrás: shutterstock.com

Scroll to Top

AJÁNDÉK 1 hetes Laptapir előfizetés!