Keresés

Hamptons stílus – Az óceán illata

A Hamptons-irányzat itthon kicsit olyan, mint egy ismeretlen ismerős. A nevével talán még ritkán találkoztunk, de ha látunk egy képet, minden egyértelművé válik. Nem csoda, hiszen ez a rendkívül népszerű és egyre inkább teret nyerő stílus több hollywoodi filmben szolgál pazar hátterül. Gondoljunk csak a Jack Nicholson és Diane Keaton főszereplésével készült Minden végzet nehéz című vígjátékra, ahol az írónő egy csodás, óceánparti házban merít ihletet a könyveihez.

Hamptons, a stílus amit imádni fogsz

A stílus, ahogy neve is sejteti, az USA keleti partjainál húzódó vidékről ered. Már 200 éve is vonzó volt az óceán közelsége, és az idő haladtával egyre több, főként igen tehetős New York-i lakó tett szert Long Island-i hétvégi házra. Az eleinte kisebb, szerényebb házikókat leváltották a nagyvonalúterekkel rendelkező rezidenciák. Habár az elhelyezkedés és a méret miatt ezek az ingatlanok igen drágák, a stílus mégse a csillogó luxusról szól. A környék lazasága, kényelmes, de színvonalas éttermei, bárjai, az óceán közelsége és igen, kissé belterjes tulajdonosi köre otthonossá teszi ezt a különleges miliőt. A belsőterek kialakítását meghatározza a természet „beengedése” és közelsége, a nyári, laza hangulat és némi tradíció is. Ha párhuzamot kéne vonni e lakberendezési stílus és a divat közt, képzeljük el úgy az outfitet, mint egy fehér pólós, mosott farmeres, vászoncipős laza viseletet, aminek minden darabja és kiegészítői első osztályú, minőségi darabok.

Az USA után Ausztráliát is meghódította az irányzat

és miért ne csempészhetnénk egy Balaton-parti házba is hasonló hangulatot, hiszen a víz látványa és közelsége igazán vonzza a hamptonsi jegyeket. Lássuk, melyek azok a meghatározó elemek, amelyek oly’ vonzóvá teszik a Hampton-stílust és a trükkök, amiket elleshetünk a túlpartról.

A színpaletta talán a legfontosabb elem.

Fehér, méghozzá igazán friss, ropogós árnyalat. Elsősorban a falakra kerül, a konyha frontjain is ez köszön vissza leggyakrabban. A bútorok, kiegészítők egy része is fehér. Továbbá: tengerészkék, tompa, világosabb kékek, szürkés világoskékek, a fa árnyalatai, és puha szürkék. Feltűnhetnek még a korál törtebb árnyalatai és további kék tónusok is, de akár a bézsek homokosabb árnyalatai is.

hamptons színpaletta
Forrás: flowlakber.com

Általában nagy alapterület jellemzi ezeket a házakat,

de kisebb terekbe is adaptálhatjuk, hiszen az üde, világos, sokszor hűvös árnyalatok remekül tágítják a teret.

Zsalugáter az ablakokra

Amennyiben önálló házba tervezzük, érdemes figyelni az árnyékolásra, ami ez esetben a zsalugáter. Természetesen, hófehérben. Az erkélyek, teraszok árnyékolásához a vitorlavászonszerű anyagokból készült rolók nemcsak mutatósak, de rendkívül hasznosak is.

A padló minden esetben fa.

Kis engedménnyel, famintás. Lehet meleg, sötétbarna, fehérre bemosott (whitewashed), vagy a kettő közti árnyalat. Fontos láttatni az anyag szépségét!

A padlóra általában természetes anyagú szőnyeg kerül.

Például: juta, szizál stb. Ezek kertkapcsolat esetén nem csak stílusosak, de meglehetősen praktikusak is.

Nagy és kényelmes kanapék/fotelek jellemzik a stílust,

szinte hirdetve, hogy a kényelmet semmi nem írja felül. Valamennyi bútort a nagyvonalúság és a tengerparti üdülőhely jegyei jellemzik. A dohányzó asztalok és egyéb kiegészítő kisbútorok fából készülnek és gyakran klasszikus darabok, akárcsak a dekoráció porcelán tárgyai.

A függönyök szintén klasszikusak,

fehér vagy halványszürke, természetes anyagból készültek, és a földig érnek. Légies, fényáteresztő anyag mutat a legszebben.

A kiegészítők szintén a tengerparti kikapcsolódást idézik,

gyakran láthatók korálok, evezők, stilizált halász-kiegészítők ezekben a terekben. A porcelánok, kerámiák gyakran mutatják az ázsiai forma- és motívumvilág jegyeit. Ezek aztán a textileken is visszaköszönnek. Akárcsak a florális, geometrikus és indaminták. 

Amiből pedig sosem elég: a párnák.

Szöveg: Fekete Virág (flowlakber.com)

Ha szívesen olvasnál még különböző lakberendezési stílusokról kattintsd ide! 

Scroll to Top

AJÁNDÉK 1 hetes Laptapir előfizetés!