Keresés

Farm stílus – A farm, ahol élünk

A napjainkban rendkívül népszerű farmhouse irányzat eredete egészen az 1700-as évekig nyúlik vissza.

Egyetlen praktikus cél

Ennek a korai időszaknak egyetlen praktikus célja az volt, hogy a vidéki területekre költöző vagy ott dolgozó munkáscsaládoknak fedél legyen a fejük felett. Az egyszerű és célszerű otthonok eleinte a német területeken, valamint Skandináviában terjedtek el. Majd ahogy az lenni szokott, az európai bevándorlók Amerikába is magukkal vitték tradícióikat, így a farmház fogalmát is. Az USA-ban aztán megkezdődött az irányzat elterjedése, népszerűsége pedig a mai napig tart.

Természetes alapanyagok

A korai időszakban a stabil, menedéket adó otthon funkcióját töltötte be egy-egy ilyen épület, de főképp az amerikai diadalmenet folyományaként; egyre inkább az esztétikai szempontok is előtérbe kerültek. Az alapanyag szinte minden esetben a fa volt, hiszen a rurális területeken ebből mindig akadt bőséggel és az építéshez nem szükségeltetett különleges tudás. A berendezést pedig mindig a funkcionalitás, a benne élők kiszolgálása jellemezte. Ma már a farmhouse szó nem csupán egy épületet, egy irányzatot jelöl, hanem egy lakberendezési stílust és elsősorban egy életérzést.

rusztikus étkező
Forrás: pinterest.com/blackflower11/modern-farmhouse

Klasszikus és a modern farm stílus

Napjainkban két irányzat az, amely nem tud veszíteni a népszerűségéből. A klasszikus farmhouse, ami a kopottas-avítt elemeket vonultatja fel, legyen szó akár külső, építészeti elemekről, akár a belső berendezésekről, bútorzatról. Rusztikus fafelületek és anyagok, lepattogzott, festett, tökéletlenül bájos részletek, valamint az elmaradhatatlan, központban álló, nagyméretű, nyitott konyha. Itt gyűltek össze a háziak egy-egy kimerítő és dolgos nap után, és manapság is pontosan ezt a feladatot látja el a helyiség. A másik szociális fontossággal bíró és emblematikus hely a tornác, ami szinte a ház meghosszabbítása, kitárása. Szintén a kikapcsolódás és az együttlét helyszíneként szolgált, bár a régi időkben a fa tüzelőanyag tárolására is szolgált. Ma már egy-két kényelmes hintaszék kap itt helyet, ahonnan a háziak a természet szépségeiben merülhetnek el. 

pajta ajtó
Forrás: sbkliving.com

A másik irányzat, amely népszerűségét annak is köszönheti, hogy kiválóan integrálható lakásokba, nyaralókba, üzlethelyiségekbe is, az a modern farmhouse. Itt már megjelennek a finomabb, kiműveltebb vonalvezetésű felületek és bútorok. A rusztikus elemek szintén feltűnnek, de az arányok változnak. A robosztus konyha szociális hub mivolta áttolódik egy határozott és masszív étkezőasztalra. Előtérbe kerül a szórakoztatás/szórakozás lehetősége, valamint jóval nagyobb hangsúly kerül az esztétikára is. A karakteres lámpatestek és dekoráció pedig feltehetik az i-re a pontot.

modern farmstílus
Forrás: pinterest.com/blackflower11/modern-farmhouse

Lássuk, melyek azok a sarokpontok, amikre érdemes ügyelnünk, ha farm stílusú otthonra vágyunk!

  1. Nem meglepő, de kezdjük a természetes fával. A bútorokkal könnyedén a térbe csempészhető felületek patinát és melegséget visznek a térbe.
  2. A színpalettánkat érdemes a fehérhez közel álló, semleges, akárhideg, akármeleg tónusokkal kezdeni (a fehér, agreige, a zsályazöld, a krém vagy éppen az ezüstszürkés árnyalatok), majd kiegészítésként jöhetnek az izgalmas, rusztikus anyagok, felületek. A fa csomói, használt hangulata csak hozzátesz a kívánt végeredményhez.
  3. Hajópadló, fa falburkolat, lécek, lambériák? Igen, igen, igen! Tökéletesek a farmhouse-hangulat erősítéséhez!
farmstílusú lakás
Forrás: pinterest.com/blackflower11/modern-farmhouse
  1. Az indusztriális/loftlámpatestek elhelyezése a térben igazán hatásos megoldás! Nem csak ipari környezetben, de a farmhousebelterekben is kiváló szolgálatot tehetnek. Izgalmas anyagaik, formáik és a használt hangulat nyerő kombináció!
  2. A természetes textilek, anyagok alkalmazása nem is igényel magyarázatot. Mindig jó ötlet, de a farmhouse valósággal vonzza az ezekből készült szőnyegeket, takarókat, párnákat.
  3. És persze a fa mellett az egyébtermészetes burkolatok is remekülilleszthetők az enteriőrbe. Kő, szeletelt tégla vagyéppen a mintáscementlapok.

+1 Mix&Match! Bátran kombináljuk a különböző színű fémeket, a fa árnyalatait, valamint a fent említett textileket. Mivel a színpaletta általában visszafogott, a textúrák rétegzése adja meg a tér mélységét és melegségét.

Szöveg: Fekete Virág – flowlakber.com

farm stílusú konyha
Forrás: mcgeeandco.com
Scroll to Top

AJÁNDÉK 1 hetes Laptapir előfizetés!