Keresés

Egy újjászületett panel lakás története

Ennél a projektnél egy  kétszobás panel lakás nappali-háló, valamint a fürdő+wc  helyiségeinek felújításával, átalakításával kapcsolatban kerestek meg.

A nappali eredeti állapotában is kétfunkciós volt,

azaz nappali tér és hálórész kapott benne helyet. Fürdő és wc maradt a jelenlegi helyén, ebből következően egyetlen helyiségnél sem terveztünk falbontást. Új térkialakításokban csak a meglévő határoló falakon belül  gondolkodtunk. A közeli parkban meglévő magas, lombos fák következtében kevés természetes fény jutott a helyiségbe, ezért az volt a koncepcióm, hogy hátrányból előnyt kovácsolva, behozom ide is a természet színeit (zöld, víz, égkék).

A hálórész és a nappali rész maradt az eredeti helyén

A nappali szobában, másik két alaprajzi ötletet követően, megbízóimmal közösen úgy döntöttünk, hogy a hálórész és a nappali rész marad az eredeti helyén. Ennek legfőbb oka az volt, hogy életviteli szokásaiknak megfelelően tévét a kanapéról is, és a hálóból is szoktak nézni, és ez csak ezzel az elrendezéssel volt megvalósítható. Továbbá a hálószoba nem kerülhetett át a panellakás kisebbik szobájába azért sem, mert azt a házaspár felnőttkorú családtagja birtokolta. Megbízóim elképzelései között szerepelt egy méretes média-fal létrehozása, valamint szükség volt  ruhaneműk, stb tárolására alkalmas bútordarabok betervezésére is.

ELŐTTE 

Csak vizuális határvonal

A hálórészt vizuálisan mindenképpen szerettem volna elválasztani a nappali tértől, ezért  a franciaágyat 2 db függőleges gipszkarton dobozolás öleli át. Ezekhez szervesen lebegő polcok, éjjeli szerénykék-fiókok kapcsolódnak. A jobb oldali éjjeli szekrényke-fiók is lebegő megoldással került felszerelésre.  A háziak semmiképp sem szerettek volna semmilyen térelválasztó, térbe benyúló elválasztást a hálórész és a nappali közé, ezért gondolkoztam szellős, de nyitott megoldásban, amely optikailag el is választja a két különböző funkciót, de ugyanakkor össze is kapcsolja a használatuk során.

 A kanapé megbízóim részéről már előre kiválasztásra került, ennek az anyagát, színét választottuk ki utóbb, a kanapé mögé a falra mutatós Kerma falipanelt választottunk.

A médiafal részben gipszkarton elemekből, részben pedig egyedileg legyártott bútorelemekből áll össze. 

A mennyezetre  teljesen sima függesztett  gipszkarton  álmennyezet került, teljes hosszában rejtett LED világítással beépítve (Lumolight Design). Az álmennyezet a függőleges falsíkoktól befelé teljes hosszban követi a hálórészen kialakított függőleges dobozolás vonalát.

UTÁNA

A fürdőszobára rá sem lehet ismerni

A fürdőben a kád helyett egy 800×900-as zuhanytálca kapott helyet, csuklós üvegajtóval. A kabin bal oldalán húztunk egy 10 cm-es falat, ebbe helyeztük el a süllyeszthető zuhany csaptelepet, és a fejzuhany csövezését. Ide egy  falfülkét is építettünk a tusfürdőknek, stb.

A bejárattól balra kapott helyet egy 400×800-as mosdó, alatta 2 db fiókkal. A régi radiátort törölközőszárítós radiátorra cseréltük és a mosdóval szemben lelte meg a végső helyét.

A szemközti jobb sarokba, a zuhanyfülke mellé került be a felültöltős mosógép, mögötte a megfelelő kiállásokkal.

A mellékhelyiség is új külsőt kapott​

A fürdő és a wc külön nyílnak. A Wc-be beépített tartályos, függesztett wc csésze került. A parapetfal magassága fölött egy falfülke kapott helyet.  Ide is terveztem függesztett álmennyezetet. A falfülkébe a fürdőszobába kiválasztott csempecsalád gyönyörű üveg hatású burkolatát terveztem be vízszintes felrakással. Ez egységes összhatást eredményezett a két helyiség között.

Enteriőrtervező:  Fejes Arina
Fotók: Kis Péter

ELŐTTE
ELŐTTE
UTÁNA
Scroll to Top

AJÁNDÉK 1 hetes Laptapir előfizetés!