Édes mutatós barack

Barack süti, őszibarack sütemény vagy egyszerűen csak lagzis barack, hiszen sok helyen elképzelhetetlen volt (és talán még ma is az) egy lakodalom enélkül a nagyon mutatós , és nem mellesleg finom sütemény nélkül.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 1 tojássárgája
  • 400 g liszt
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 80 ml tej
  • 100 g sertészsír
  • 125 g porcukor
  • 2 tk. vaníliás cukor
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • a kikapart tészta
  • 40 g vaj
  • 10 g kakaópor
  • 2-3 evőkanál lekvár
  • 1 evőkanál rum
  • 80 g darált dió

A bevonathoz:

  • 100 ml víz
  • pár csepp vérnarancs aroma
  • pár csepp mandula aroma
  • kristálycukor

Elkészítés:

A tojássárgáját a porcukorral és a vaníliás cukorral felhabosítjuk, majd hozzáadjuk a zsírt és a tejet is. Hozzákeverjük a lisztet, sütőport és a sót is, és addig gyúrjuk, míg a tészta össze nem áll. Hűtőben pihentetjük 2 órán át, majd diónyi gombócokat formálunk belőle, és sütőpapíros tepsire tesszük őket (hagyjunk köztük helyet, mert megnőnek). Előmelegített sütőben 180°C-on 20 perc alatt megsütjük.

Amikor kész, még melegen kikaparjuk a tészta közepét. A kikapart tésztát felhasználjuk a töltelékhez.

A töltelékhez a tésztához hozzákeverjük a többi hozzávalót, és alaposan összekeverjük. A kikapart félgömbökbe töltjük, és két felet összetapasztunk.

A bevonathoz 2 pohárba kb. 50 ml vizet töltünk, az egyikbe a vérnarancs, a másikba a mandula aromát tesszük, majd ecset segítségével a barack egyik oldalát a mandulással, a másikat a vérnarancsossal kenjük meg, majd megforgatjuk cukorban őket.

Jó étvágyat! 🙂

Fotó, recept: Posta Luca

Scroll to Top

AJÁNDÉK 1 havi Laptapir előfizetés minden feliratkozónak!

Iratkozz fel most hírlevelünkre!