Citromos-kókuszos torta
Hozzávalók:
(piskóta)
• 250 g finomliszt
• 120 ml tej + 1 evőkanál ecet
• 200 g cukor
• 1 teáskanál sütőpor
• 120 ml kókusztej
• 100 g barna cukor
• 1 teáskanál szódabikarbóna
• 350 g vaj
• 5 tojás (L-es)
• 1/2 teáskanál só
(citromkrém)
• 135 g cukor
• 3 citrom leve és héja
• 80 g citromlé (3 citrom)
• 85 g vaj
• só
(kókuszkrém)
• 500 g mascarpone
• 120 g vaj
• 250 g porcukor
• 100 ml tejszín
• 60-80 g kókuszreszelék (ízlés szerint)
Elkészítés:
Piskóta
A lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a sót keverjük össze. Az ecetes tejet takarjuk le, és hagyjuk állni 5 percig, ezután öntsük össze a kókusztejjel. A vajat kézi habverővel verjük 1-2 percig, míg krémes állagú lesz. Adjuk hozzá a cukrot, majd egyenként a tojásokat, ezután keverjük össze a habverővel. Öntsük hozzá a száraz hozzávalókat 3 részletben, és jó alaposan dolgozzuk össze. Egy 22 cm-es tortaformába töltsük a masszát (a piskótánk szebb lesz, ha a masszát 3 részre osztjuk, és egyenként sütjük) 177°C-on, 25-30 percig, ha egyben, akkor 50-60 percig.
Kókuszkrém
A tejszínt kemény habbá verjük, majd egy másik edényben a puha vajat, a porcukrot és a mascarponét alaposan keverjük el. A tejszínt óvatosan tegyük hozzá, és szórjuk bele a kókuszreszeléket is, majd dolgozzuk össze a krémet.
Citromkrém
A citromlevet, héjat és a porcukrot vízgőz felett forraljuk össze, majd a tojássárgákat habosítsuk fel, és folyamatos kevergetés mellett öntsük a citromos léhez. Forrásig hevítsük, majd adjuk hozzá a vajat, és addig kevergessük, míg sűrű krémet nem kapunk. A piskótát hagyjuk kihűlni, majd vágjuk 3 lapra (amennyiben egyben sütöttük). Kenjük meg a citromkrémmel, majd a kókuszkrémmel, majd rakjuk rá a következő piskóta lapot, és folytassuk a mintát. Egy kevés kókusz-krémet hagyjunk meg, hogy a torta külsejét meg tudjuk kenni, végül szórjunk rá kókuszreszeléket.
Forrás: Posta Luca