Bútor antikolása lépésről-lépésre

A mai lakberendezési trendekben az a jó, hogy nem probléma, ha valami régi, sőt kifejezetten divatja van! Vintage, rusztikus, antikolt, koptatott–gyakorlatilag kortalan stílusok, melyeket még mindig szívesen látunk otthonunkban.

Bútor antikolása lépésről-lépésre

Lehetséges, hogy Te is régóta vágysz már egy igazi antik bútorra, de lássuk be egy új darab nem olcsó mulatság. A jó hír azonban, hogy ha van otthon egy régi, megunt bútorod, akkor saját magad is ”öregbítheted”! Cikkünkben bemutatjuk hogyan varázsolhatsz egyszerűen olyan antik hatású darabot, mely aztán otthonod büszkesége lesz!

Nézzük mire lesz szükséged:

  • egy bútorra
  • krétafestékre
  • világos viaszra
  • sötét viaszra
  • körecsetre
  • waxecsetre vagy rongyra
  • pici vízre

Válassz megfelelő bútort!

Gyakorlatilag bármilyen bútort át lehet festeni és antikolni, az más kérdés, hogy nem mindegyiket javasoljuk! Ha szeretnéd, hogy a végeredmény ne legyen stílusidegen, akkor olyan darabot válassz, ami megfelel a célnak. Egy sima, modern kocka bútornak nem fog jól állni a koptatás. Kellenek bele cirádák, kis marások, díszítések. Tökéletes például egy mart felületű konyhabútor is. Mi most egy IKEA-s, fényes felületű, laminált konyabútor ajtót választottunk, ezen mutatjuk majd be a technikát lépésről-lépésre leírva és egy kis videóban is megmutatva.

Tervezd meg!

A saját készítésű bútorban nem csak az újrahasznosítás érzése a jó, hanem hogy Te magad alakíthatod a végső kinézetet olyanra, amilyenre szeretnéd. A sima átfestésen felül a krétafesték számos dekorációs technikára ad lehetőséget, ebből az egyik az antikolás. Ha eldöntötted, hogy kopott hatást szeretnél, akkor még mindig variálhatsz a végső kinézeten azzal, hogy a festék árnyalatán felül a wax színével is tervezel. Választhatsz ugyanis világos vagy sötét waxot, lehet barna vagy fekete, lesz különbség a végeredményt illetően. 

1. LÉPÉS: TISZTÍTÁS

Igen, jól olvastad, rögtön ezzel indítunk. Nem kell csiszolni, alapozni sem. A krétafesték egyik legjobb tulajdonsága, hogy szinte minden felületen megtapad. Tehát egy nagyon alapos tisztítás, por-és zsírtalanítás után nekikezdhetsz a  festésnek. A tisztításhoz ne használj durva vegyszereket, mert árthat a bútornak és a későbbi festésnek sem tesz jót. Az előkészítő fázis most ugyan nagyon rövid, de ez csak ép bútor esetében van így. A málló festéket, feljött laminátumot el kell távolítani, és természetesen minden szerkezeti hibát kijavítani, lyukakat fatapaszolni stb. mielőtt nekikezdesz a festésnek. 

2. LÉPÉS: FESTÉS

Milyen festéket használj?

Az antikoláshoz tökéletes választás a krétafesték, mert állaga csodás alapot ad a záró rétegként felvitt sötét viaszunknak. Ezáltal lesz igazi, autentikus bútorunk. A krétafesték sűrű, nem csöpög, szinte pudingszerű állaga lehetővé teszi, hogy az ecsetvonások gyönyörűen megmaradjanak a felületen.
Tökéletesen fed, gyönyörű matt hatású,
így nem kell aggódnod, ha bútorod felülete előzőleg például fényes volt. 

Milyen ecsetet használj?

Sokan nem is gondolnák, de a végeredmény szempontjából az ecsetkiválasztás nagyon fontos. A különböző típusok, különböző felületet fognak adni. Az antikoláshoz a legjobb a körecset, ezzel lehet a legegyszerűbben és a legszabadabban rusztikus felületet festeni. Fontos, hogy az ecset mindig jóminőségű, sűrű szövésű legyen, ezzel gyönyörűen adagolható a festék. 

Hogyan fess?

Nem elég a jó ecset, használni is tudni kell. A körecsettel például sosem festünk precízen, szálirányban. Egyszerűen engedd el, amit eddig a festésről gondoltál. Mozgasd az ecsetet szabadon, minden irányba! A krétafestéknek ez áll jó, és hidd el a végeredmény is ettől lesz szép! A cikk végi videóból el is lesheted a mozdulatokat. Az első réteget ilyen módon vidd fel hígítás nélkül. A száradás gyors, maximum egy óra után folytathatod is a következő réteggel és így tovább. Nekünk 3 réteg elegendő volt a kis szekrényajtó átfestéshez, de van, hogy már 2 is szépen fed. A 2. vagy 3. réteg előtt adhatsz egy kis vizet a festékhez, ha úgy érzed nem csúszik eléggé a felületen az ecseted. 

3. LÉPÉS: ANTIKOLÁS

Elérkeztünk a legizgalmasabb részhez! A krétafestéket mindig zárni kell. Ehhez antikolás esetén mindenképpen waxot kell használj. Első lépésként egy wax ecsettel vagy egy sima, szöszmentes pamut ronggyal vegyél egy kicsit az átlátszó viaszból és kend el a bútorlapon úgy, mintha a kezedet krémeznéd. Dolgozhatsz össze-vissza, nem kell itt sem precízkedni. A felesleged töröld vissza egy tiszta ronggyal.

Ezután jöhet a sötét viasz: fekete vagy barna, ki milyen végeredményt szeretne. Ez lesz a legijesztőbb rész, de pánikra semmi ok! Felkenés után természetes, hogy nagyon fekete lesz a bútor. Azért kell alá az átlátszó viasz, hogy vissza tudd rendesen törölni a sötét waxot. Első körben csak sima ronggyal, majd egy kis átlátszó viasszal rásegítünk. A kívánt végeredményig töröld vissza a sötét waxot. A videóban mutatjuk hogyan!

Készen is van a csodás antik hatású bútorunk! A wax kikeményedéséig várj 4-5 napot (a teljes kikeményedés akár 21 napig is terjedhet), majd ezután használatba veheted a bútort. 

LESD EL A MOZDULATOKAT VIDEÓNKBÓL!

Ebben a kis videóban lépésről-lépésre bemutatjuk, hogyan készíts fényes felületű laminált bútorból igazi antik hatású kézműves darabot!

Ha betartod ezt a pár tippet igazán egyszerűen varázsolhatsz magadnak új bútort, konyhabútort. Ezután biztosan büszkén dőlhetsz majd hátra, ezt is meg tudtam csinálni!

További tippek, trükkök, inspirációk

Ha érdekelnek még további tippek-trükkök vagy csak inspirálódnál a krétafestékek világából, látogass el blogunkra.

Hazai Annie Sloan forgalmazóink pedig szeretettel várnak boltjaikban, akár személyesen, akár online.

Válaszd a hozzád legközelebb eső forgalmazót!

 
Scroll to Top

AJÁNDÉK 1 hetes Laptapir előfizetés!