Alga- és gombafertőzés a homlokzaton – Hogyan védekezhetünk ellene?

A gondos és fáradságos munkával elkészült, esztétikus vakolt homlokzatokon megjelenő algásodás és gombásodás minden építtető rémálma. A lassan kialakuló zöldes-feketés foltok nemcsak a szemünket zavarják, de az egészségre is ártalmasak lehetnek.

Mi áll a jelenség hátterében?

Egymástól különböző életmódot folytató mikroorganizmusok egész sora állhat, de lényegüket tekintve az esetek túlnyomó részében alga- vagy gombafertőzés a kiváltó ok.

Az algák fotoszintézis végzésére képes egyszerű növények, melyeknek a növekedéshez fényre és nedvességre van szükségük. A gombák pedig olyan élőlények, melyek rendszertanilag nem nevezhetők sem állatnak, sem növénynek, s mivel nem végeznek fotoszintézist, ezért növekedésükhöz általában nincs is szükség fényre.

Mindkét csoport jellemzője azonban, hogy a nedves, párás és hideg felületek ideális táptalajt jelentenek számukra. Mind az alga-, mind a gombafertőzés esetében elmondható, hogy – bár általában a homlokzati felületeket nem károsítják, – egészségre káros hatásuk és az általuk okozott komoly esztétikai problémák miatt nem kívánatosak.

Az algák és a gombák viszonylag igénytelen és gyorsan, könnyen szaporodó élőlények, melyek szinte észrevétlenül mindenhol jelen vannak a környezetünkben, de ott, ahol az életfeltételek kimondottan kedvezőnek tekinthetők számukra (magas páratartalom, nedvesség, hideg és árnyékos felület) – nagyon gyorsan alakítanak ki nagy kiterjedésű telepeket.

Hogyan védekezhetünk a homlokzatokon kialakuló alga- és gombafertőzések ellen?

A kézenfekvőnek tűnő megoldás – a vakolatok, festékek anyagához kevert, tartósan hatásos gombaölő szerek – alkalmazása gyakorlatilag lehetetlen, hiszen ma már az építőanyagok károsanyag-kibocsátását korlátozó előírások (VOC) olyan szigorúak, hogy ezen a módon nem tudunk védekezni az ilyen jellegű károsodások ellen.

A Baumit vékonyvakolatai esetében a gyárilag hozzákevert „Antipilz” adalékszer is csak a kockázatokat csökkenti, a fent elmondottak miatt biztos védelmet nem tud garantálni.

Sokat tehetünk azonban az alga- és gombafertőzés ellen már a tervezés fázisában is

Ez jelenti egyfelől a homlokzati felületek és az épülettömeg megfelelő geometriai kialakítását, másfelől a felületképzésre használt anyagok gondos kiválasztását.

Az elegendően nagy tetőkiülés megválasztásával, a helyesen kialakított és vízorral ellátott párkányok beépítésével, a csapadákvíznek a homlokzattól minél távolabb történő elvezetésével már hatékonyan csökkenthetjük a homlokzati felület nedvességét. Ha csak lehet, ne ültessünk növényeket az épület közvetlen közelébe, és az olvadásnak induló havat mielőbb takarítsuk el. 

Az alga- és gombafertőzés egyik legfontosabb feltétele – mint láttuk – a homlokzaton jelenlévő (vagy lecsapódó) nedvesség. Ez ellen hatékony védelmet jelenthet mind a hidrofób (víztaszító), mind a hidrofil (azaz a vizet „kedvelő”, azt magukba szívó) vakolatok alkalmazása.

A legújabb generációs vakolatok kötőanyaga már egyszerre teljesíti ezt a két kritériumot

A Baumit StarTop homlokzati vékonyvakolat felülete a rákerülő nedvesség nagyobb részét azonnal lepergeti (hidrofób tulajdonság), a maradék nedvességet pedig – korallszerű, szivacsos struktúrájának köszönhetően – azonnal beszívja (hidrofil tulajdonság). Az üreges belső szerkezet azt is lehetővé teszi, hogy a felszívott nedvesség megfelelő körülmények között gyorsan elpárologhasson.

A hidrofób-hidrofil kötőanyagok alkalmazása – az úgynevezett száraz-pórus hatás révén – jelentősen hozzájárul a homlokzatokon megjelenő alga- és gombafertőzések kockázatának minimalizálásához. A kettős működés eredményeként a homlokzat felülete szinte mindig száraz marad, jelentősen meghosszabbítva annak élettartamát, és megőrizve eredeti szépségét. 

Scroll to Top

AJÁNDÉK 1 hetes Laptapir előfizetés!