A tökéletes grillcsirke hasselback burgonyával

Egy tökéletes grillcsirke kivűl roppogós, belül omlós és szaftos. Hogy, hogy lehet ezt elérni? Olvasd el az alábbi receptet! Mellé pedig készíts egy nagyon mutatós köretet. 

Hozzávalók:

  • 1 egész csirke
  • 180 g só
  • 3 l víz
  • fűszerek: 8 szem feketebors, 1 db babérlevél, 1 ek. kakukkfű, 1 ek. rozmaring
  • 1/2 fej fokhagyma
  • 2 db citrom
  • 2 fej hagyma
  • 40 g vaj
  • olívaolaj
  • 1,5 kg burgonya
  • opcionális: gyökérzöldségek

Elkészítés:

Egy edénybe 3 liter vizet öntök, majd beleteszem a sót, fűszereket, 4 gerezd fokhagymát és egy félbevágott citromot, és felforralom, majd leveszem a tűzről, és hagyom kihűlni. Ezután a csirkét beleteszem a sóoldatba, és hűtőben legalább 3,5 órát állni hagyom. A csirkét kiveszem a vízből, alaposan megszárítom. A hagymákat felszeletelem, és ízlés szerint további zöldségeket is (répa, zeller stb). Egy tepsibe rakom őket, picit sózom, és megolajozom őket. Erre teszem a csirkét, aminek a belsejébe egy citromot teszek, valamint a bőre alá, ahova érek, apró vajdarabokat is. Kívül bedörzsölöm egy kevés olajjal. Előmelegített sütőbe teszem 180°C-ra.  15 perc múlva a húst megfordítom, majd ezután félóránként fordítom. Kb 90-120 percet sütöm mérettől függően, valamint hogy mennyire pirultan szeretném.

A krumplit alaposan megmosom, és tulajdonképpen beirdalom. Alaposan bedörzsölöm olívaolajjal, sózom, borsozom, és megszórom rozmaringgal. Olajozott tepsire rakom őket, és pár fokhagymát is hozzáteszek, amiket egy késsel megnyomkodok előtte. A csirke mellé teszem, és kb. 60-90 percet sütöm mérettől függően.

Jó étvágyat! 🙂

Fotó, recept: Posta Luca

Scroll to Top

AJÁNDÉK 1 hetes Laptapir előfizetés!