Keresés

2023 lakberendezési trendjei

Ha idén tavasszal körülnézünk a lakberendezési trendek nemzetközi világában, akkor megfigyelhetjük, hogy a 2021-ben, nagyrészt a covid hatására útjára indult irányzatok, a 2022-es évet átívelve, továbbra is tartják magukat, sőt, elmélyültek, tovább fejlődtek 2023-ra.

Továbbra is a természet felé fordulás a fő jellemző,

mely nem csak divatként jelenik meg a lakberendezésben, de életmóddá is vált. Immár minden lehetőség adott, hogy otthonunkat nem csak stílusában, de technikailag is felkészítsük arra, hogy biológiai lábnyomunkat csökkenthessük. Egyre többen fordítanak hangsúlyt a környezetbarát, akár újrahasznosított anyagok, vagy a biológiailag lebomló tárgyak (pl. papírlámpák) felhasználására a lakberendezésben is.

Másfelől viszont otthonunk is nagy szerepet játszhat saját egészségünk megőrzésében – 2023-tól erre szintén nagy hangsúly kerül, ugyanis új lakberendezési kifejezésként jelent meg életünkben a „wellness dizájn”.

japandi stílus
Japandi enteriőr - Forrás: dodo.hu

Nézzük, a szakértők szerint milyen trendek fogják uralni a 2023-as évet!

1. Színvilág

2023 színpalettája továbbra is a természet színeiből táplálkozik, bár egyes színárnyalatok a pasztell föld színek mellett kissé merészebbek lettek. Válassz a bézsek és grézsek mellé bátran a málna, pink és a meleg sárga árnyalatai közül!

Forrás: thenordroom.com

2. Íves formák

Ha 2022-ben beszerezted a legtrendibb íves kanapét, az ovális dohányzó asztalodat és boltívekből álló dekorfestést készítettél a nappali falára, ezt idén se cseréld le! Minden jel szerint a lakberendezési formavilág 2023-ban is ezeket követi majd.

Forrás: homedesigning.com

3. Organikus, kézzel készült, helyi

Továbbra is hódítanak a természetes anyagok, egyre nagyobb figyelmet kapnak a sorozatgyártott bútorokkal és kiegészítőkkel szemben a kézműves tárgyak, de nagy népszerűségnek örvendenek az újrahasznosítás jegyében felújított, modernizált régi bútorok is.

Forrás: livingetc.com

4. A „rejtett helyiségek” is előtérbe kerülnek

Mostantól azokra a helyiségekre is büszke lehetsz, amiket idáig rejtegettél a vendégek elől. Érdemes rászánni némi időt és energiát a kiszolgálóhelyiségek átgondolására, hiszen egy jól megtervezett és szépen kivitelezett kamrában vagy mosókonyhában a házimunka is jobban halad. Mostantól nem csak a funkció fontos, hanem a megjelenés és a kényelmes használat is.

mosóskonyha berendezése
Forrás: theorganisedhousewife.com

5. Megváltoztak az álmennyezetek és a beléjük épített fények.

Nagyon hosszú ideig tartotta magát a helyiségek mennyezeti peremén körben végigfutó álmennyezet, melybe a szoba belseje felé irányuló dekorvilágítást építettek, ez azonban megfordulni látszik. Az új trendek szerint az álmennyezet a helyiség szinte teljes mennyezetét borítja és a falak felé nyitott, a dekor világítást pedig a fal mellett futó peremben helyezik el.

szürke hálószoba álmennyezettel
Forrás: behance.net

6. Mi az a „wellness dizájn”?

A wellness dizájn egy új fogalom, mely az otthoni szauna és edzőterem kialakításánál jóval átfogóbb és otthonunk szinte minden területére kiterjed. Lényegében olyan technikai és térszervezési megoldásokat jelent, melyekkel otthon is nagy hangsúlyt fektethetünk egészségünk megőrzésére, úgy mint:

2023 lakberendezési trendjei
Forrás: homedit.com
  • Akár légtechnikai berendezéssel, akár rendszeres szellőztetéssel biztosítsunk mindig jó minőségű levegőt a lakásban!
  • Használjunk az ivóvízhez vízszűrő berendezést víztakarékos csappal kombinálva, így nemcsak kiváló minőségű ivóvízhez jutunk, de biológiai lábnyomunkat is csökkentjük.
Forrás: caseydesignplan.com
  • Az egészségünk megőrzésének szempontjából a megfelelő étkezés kiemelkedő fontosságú. Otthonunkat úgy tervezzük meg, hogy abban kényelmes, a technikai és az ergonómiai elvárásoknak megfelelő hely legyen az ételek elkészítésére, és biztosítsuk a nyugodt étkezés lehetőségét!
  • Nincs az a mesterséges megvilágítás, ami a természetes fényt pótolná, így engedjük be a lehető legtöbb napfényt otthonunkba!
Forrás: cb2.com
  • Alakítsunk ki egy pihenősarkot, ahová a nap folyamán bármikor félrevonulhatunk és nyugodt körülmények között relaxálhatunk!
  • Végül: használjuk a berendezésnél a lehető legtöbb természetes anyagot, úgymint fa, rattan, természetes textíliák vagy természetes kövek. Ne feledkezzünk meg az élő növényekről sem! A szobanövények nem csak dekorálnak, de életminőségünket is javítják.
Forrás: realhomes.com

Extra stílustipp 2023-ra

Hódító útjára indult nálunk is a Hamptons stílus.

A Hamptons stílus New York népszerű tengerparti nyaralókörzetének jellegzetes házairól kapta a nevét.

hamptons stílus
Forrás: capturetheatlas.com

Színei világosak, a nagy fehér felületeket a barna fa és a tenger színei egészítik ki. Kontrasztként feketére festett, de légies fém kiegészítők jelenhetnek meg. 

Kedvelt burkolata a fehérre színezett lambéria és a valódi fa parketta.

hamptons stílusú nappali
Forrás: interiorsonline.com
hamptons stílusú előszoba
Forrás: onekindesign.com

A modern, minimalista, nagyméretű kanapé jól megfér benne a rusztikus dohányzóasztallal és a látszó gerendákkal.

A konyhabútor soha nem magasfényű, sima frontú. Általában keretes frontokat, hangsúlyos fogantyúkat használ, melyet magas minőségű valódi kőből, vagy kompozitból, kerámiából készült, kőhatású munkalappal egészít ki. Elegáns, mégis otthonos.

hamptons stílusú konyha
Forrás: onekindesign.com

Szöveg: Blaskóné Rédei Orsolya – lakberendező
Facebook: Studio8lakberendezes

Blaskóné Orsolya
Scroll to Top

AJÁNDÉK 1 hetes Laptapir előfizetés!