Keresés

Vendégvárás szívvel-lélekkel – Egy kiadásra készült lakás, mely önálló otthonként is helytáll

Egy új otthon megtervezésekor tele vagyunk kívánságokkal, elképzelésekkel, amelyeket még a kisebb méretű lakások esetében is szeretnénk maximálisan megvalósítani. De mi van akkor, ha nem is magunknak szeretnénk azt a bizonyos lakást berendezni, hanem kiadásra szánjuk? Akkor talán még nehezebb a helyzet…

Hogy tervezzünk kiadásra és saját otthonnak egyaránt alkalmas otthont?

Ilyenkor fontos, hogy a számunkra még ismeretlen vendégek különböző korosztályának, kényelmi igényének, elvárásának is ideális legyen az elkészült lakás.
Az itt bemutatott otthonnál a falak elbontásával és a tér újraszervezésével lehetett a lakás hátrányaiból előnyt kovácsolni.

– Meg kellett változtatnunk az előszobát, mert az sötét és pakolásra alkalmatlan volt. 

– A kisméretű lakótelepi fürdőszoba méretének növelése is a célok között szerepelt. 

– A fő kívánságok közé tartozott az is, hogy az átjárható szobák külön bejáratot kapjanak. 

– A konyha stílusát letisztulttá, modernné szerettük volna tenni, s elvárás volt, hogy egy család számára teljesértékű főzési lehetőségét nyújtson. Az étkezést 4 fő számára kellett kényelmesen megoldani, mert a lakás eredeti adottságai ezt nem tették lehetővé. 

– A nappali tér lehetett kisebb, de törekedni kellett a tágas érzetre, s a beáramló fényt be akartuk csalni a belső terek felé. 

Összességében tehát egy olyan újragondolt térszervezést kellett elkészíteni, amely univerzális, sokak számára ideális lehet. A berendezés kialakításánál a „kevesebb több” szemlélettel otthonos, praktikus, sok tárolóhelyes megoldást kellett nyújtanunk, és könnyen, gyorsan takarítható otthont szerettünk volna.

A lakásba érkező személy először a kinyitott fő életteret, a vendégváró étkezőasztalt, majd a nappali blokkot látja

A falbontásnak köszönhetően ezt a területet átjárja a fény. A sárga falkiemelés és a sárga függöny melegséget, napsütést, életörömöt idéz. A kényelmes ülőgarnitúra mögött a pasztell kék falfelület jól harmonizál ezekkel a színekkel. A nappali és konyha között elhelyezett TV-vel kombinált térelválasztó elem olyan térnövelő megoldás, mely a konyha és nappali blokkot funkcionálisan és jelképesen választja el egymástól.

mustár sárga fal
kék sarokkanapé
térelválasztófal tv-vel

A modern, minden igényt kielégítő konyha és az összes bútor Borovits János asztalos (yonyon2@gmail.com) munkáját dicséri. A falfelület 3D-mintás, mennyezetig érő burkolata különleges kiemelést nyújt. A térelválasztó elem a konyha munkazónáját takarja, így a tévé nézésekor is rendezett felületeket láthatunk. A konyha és az étkező területét jelképesen álmennyezettel kapcsoltuk össze. A benne elhelyezett világítótestek az esti órákat teszik hangulatossá.

fehér minimál konyha

A hálószobák abszolút a kényelemről szólnak

Az ideális ágy, matrac, a ropogós, finom ágynemű mind-mind pihentető. A különböző színű ágyneműk, függönyök és kiegészítők használatával a szobáknak más-más hangulatot adtunk. Ez a helyiség a meleg árnyalatoktól üdén hívogató. A motívumokban megjelenő természet, harmónia és a sárga melegsége a „pihenj meg jókedvvel” érzést árasztja.

A második vendégváró szobában a hűvös, hideg színek dominanciája ad változatosságot. A színek hatnak érzékszerveinkre, ezért ebben a szobában a kék árnyalatokkal a lelassulás, elcsendesedés, elménk pihentetése, a könnyedebb alvás került fókuszpontba.

A fürdőszoba a duplájára nőtt

A korábbi 2 m²-es fürdőszoba 5 m²-es helyiséggé bővült. Bejárata a nappali térelválasztó fal és étkező területe között bútornak látszó rejtett ajtó. A bővítésnek köszönhetően a WC-t teljesen takart megoldással helyeztük el úgy, hogy a helyiségbe betekintve csak a kényelmes, nagyméretű zuhanyzót (Aita Stúdió) és a mosdót láthatjuk.

Kicsi, de hangulatos terasz

A kisméretű terasz foteljeiből a házak között a Mátyás templom csúcsát és a várat láthatja az itt megpihenő vendég. Az ülőbútorok és az asztal a kinti tér kényelmét fokozza.

Fotó: Haag G. István
Lakberendező: Szűcs Klára
Szöveg: Erdély Györgyi

A tulajdonost kérdeztük:

- Mi a legkedvesebb részlete a lakásnak?

- Különösen kedvelt a modern, jó felszereltségű konyha, s a légies, domináns TV-vel kombinált térelválasztás.

- Mennyire kihasznált az otthon az átalakítás óta?

- Az ide látogató vendégek számára oly annyira közkedvelt, hogy még a pandémia ideje alatt is folyamatosan érdeklődtek iránta. Vannak visszatérő családok, s olyanok is, akik akár több hónapra, az új lakásuk építésének ideje alatt ezt a kis lakást választották otthonuknak.

Scroll to Top

AJÁNDÉK 1 hetes Laptapir előfizetés!