Keresés

Egy csoda kert épült alig 100 nm-en!

A Prime Garden Kft. csapata ezt a szinteltolásos családi pihenőkertet a Construma kiállításra építette. Alapterülete mindösszesen 8 méter x 12 méter volt. 

Különböző szintek lépcsőzetes eltolásával izgalmas lett a látvány,

melyet a Leier Architektura kerítéskő
felhasználásával értünk el. A valóságban azonban törekedni kell tervezésnél a földtömeg egyensúly megtartására, vagyis a szinteket úgy kell kialakítani, hogy se hozni, se elvinni ne kelljen a földből.
A pihenőkertben két vízarchitektúra is helyet kapott melyben segítségünkre volt a T – Takács nagykereskedése, itt mindent megtaláltunk amire szükségünk lehetett. Ezek a csobogók nemcsak a látványukkal és hangjukkal járulnak hozzá a kertben tartózkodás élményhez, hanem hasznosak az élővilág számára, hiszen a nyári forróságban itatóként is szolgálnak számos hasznos állatfajnak, madaraknak, és rovaroknak egyaránt.

A bemutató kertben törekedtünk arra hogy minél kisebb terület legyen burkolva és az is vízáteresztő legyen.

A tervezésnél különösen nagy figyelmet fordítunk a minél változatosabb növények alkalmazásra, melyeket a Garden Depot választékából válogattuk. Több funkciót terveztünk a növényekkel ezek: az árnyékolás, a szélvédelem, takarás, és a térhatárolás. A biodiverz növényalkalmazás nem csak ellenállóbbá teszi a növénytársulásokat hanem sokkal több élőlényt vonz, többek között polinátorokat, a madarakat, és más hasznos rovarokat.

A kert világítása kisfeszültségű led-es lámpákkal és mobil napelemes fényforrásokkal történt.

Ezek kialakításánál mindig törekszünk, hogy kerüljük a fényszennyezést. Ilyenkor meg kell különböztetni a funkcionális és hangulatfényeket. Hangulatfénynek nem kell erősnek lennie, fontos hogy csak a tartózkodási helyről látható érdekes részeket világítsanak meg, amelyeknek szekcionálhatónak kell lennie, hogy ne az egész kertet árasszuk el egyszerre fényárral. Fontos, hogy továbbá törekedjünk arra, hogy ne vakítson sem minket, sem a szomszédokat.

Apró részletek

A mini kert egyediségét jól hangsúlyozza a Borbás Dorka üvegszobrász által készített szobor és térplasztika, ami jól kiegészíti a növények természetes harmóniáját..

Szöveg: Maros Krisztián/Prime Garden

Együttműködő partnerek

Scroll to Top

AJÁNDÉK 1 hetes Laptapir előfizetés!