Energia-, és helytakarékos álomotthonok elérhető áron, akár kulcsrakészen avagy a mobilházak előnyei

Amíg külföldön – például az Egyesült Államokban és Angliában – már komplex mobilház lakótelepek léteznek, addig Magyarországon a már használatban lévő mobilházak többségét valamely vidéki szálláshely formájában találhatjuk meg.

Hazánkban a mobilház, mint lakhatási lehetőség, még sokak számára idegen, ugyanakkor egyre több cég profiljában megtalálható ezek teljeskörű tervezése és kivitelezése. A mobilházak iránti igény folyamatos növekedése nem meglepő, hiszen számtalan előnyük van a téglaépítésű házakkal, illetve lakásokkal szemben.

A mobilház versenyképessége több szempontból is kiemelkedő

A mobilház, mint fogalom egyszerűen definiálható: tengellyel és kerekekkel ellátott, acélváz szerkezetre épült, lakhatásra alkalmas konstrukciók, amelyek egyben szállíthatók.

Versenyképességük – más lakóhelyekkel összehasonlítva – több szempontból is kiemelkedő. Ide sorolhatjuk az ár-érték arányt, az időt, a méretet, mozgathatóságot, energiatakarékosságot, és az egyedi designt.

1. Ár-érték arány

Az egyik, hanem a legnagyobb előnye a mobilház melletti elköteleződésnek a költséghatékonyság. A gyártó és a megrendelő igényeinek függvényében már 200 000 Ft/m2 áron elérhető, amíg egy hagyományos ház vagy lakás négyzetméter ára meghaladhatja akár az 1000 0000 Ft-ot is (pl. elhelyezkedéstől függően).
Azaz mindössze néhány millió forintból kiviteleztethetjük leendő álomotthonunkat, ha a mobilházat választjuk lakhatási alternatívaként.
Fontos tisztában lennünk azzal is, hogy milyen kiadásokkal NEM kell számolnunk, például az építőanyag és a szakemberek költsége

Továbbá ide sorolható a hosszútávú energiatakarékosság lehetősége is. Sőt mi több, a CSOK is igényelhető ezekre az objektumokra.
Summa summarum, a legtöbb mobilház végösszege magába foglalja a vevő által vizualizált formatervvel és a komplett berendezéssel rendelkező kulcsrakész ingatlant.

2. Gyorsaság

2023-ban amit kigondolunk, azt holnapra már meg is szeretnénk kapni. Habár a mobilházak már-már forradalmi gyorsasággal készülnek el, mégis 2-6 hetet muszáj várnunk a kulcsrakész állapotra. Ezen lakóhelyek „építési” idejét a megrendelő speciális igényei, sajátos kívánságai tudják a leginkább befolyásolni.

3. Lokáció és dimenzió

A munkádból kifolyólag állandóan költözöl, az ingatlanárak az egekbe szöktek, ezért nem szeretnél albérletet bérelni?
A megoldás: Mobilház! 

Megálmodod, megveszed, megszereted, és tovább viszed magaddal. Mindegy, hol szeretnél élni, mindig csak egy, a mobilházad elhelyezésére alkalmas területre/telekre lesz szükséged, hiszen az otthonod elemei szállíthatók. Illetve, leendő mobilház tulajdonosként a villany-, víz-, gáz-, továbbá a szennyvíz kiállásokkal kell számolnod.

Kezdetben rögzített paraméterű – átlagosan 20-30m2– mobilházak voltak elérhetők a piacon, ma már azonban a megnövekedett keresletnek köszönhetően nagyobb, akár 60 m2 -es opciókat is igényelhetünk a gyártótól.

És meg egy jó hír, ha egy emeletes családiházat szeretnénk kerttel, az sem akadály! Az elemek egymásra illeszthetők és a belmagasság is megfelel a tradicionális házaknak.

Ráadásul léteznek már olyan smart megoldások is, amelyek lehetővé teszik, hogy egy pl. 24m2 -es lakást 46m2-re alakítsunk a térelválasztás egy zseniális találmányával. Ez az összecsukható szoba, amelynek falait távirányítós motorok mozgatják. A csodalak berendezésének egyes elemei gázrugós megoldással ki-és becsukhatók. Ezáltal pillanatok alatt akár egy ujjal is, fizikai terhelés nélkül mozgathatók a bútorok. Hálószobából kanapé a nappaliba, vagy éppen konyhából étkező, és fordítva.

Objektív véleményem szerint ez a megoldás a térelválasztó ötletek királya/királynője.

4. Környezetbarát

A gyártók kiemelt hangsúlyt fektetnek a fenntartható fejlődésre az objektumok előállítása során. A környezet terhelése nélkül prémium és korszerű tartozékokkal szerelik fel a mobilházakat mind hőszigetelés – pl. PIR szendvics telep – mind energetika, mind hűtés-fűtés rendszer szempontjából. Többnyire a fentieknek köszönhetően váltak 4 évszakossá, azaz egész évben lakhatóvá ezek az otthonok.

Ebből kifolyólag a mobilházak kisebb ökológiai lábnyomot hagynak.

5. Vizuális élmény

A mobilházak vizuális kivitelezésében már nincsenek határok. A piacon elérhető komplex, kész házak belső kialakítása és stílusjegyei különbözőek, így a választék igen széleskörű a hazai és a külföldi piacon egyaránt.

A mobilházak belső formavilágának, dizájnjának csak a megrendelő képzelete szabhat határt.

A cégek a vevő elképzeléseit 100%-ban képesek teljesíteni, legyen szó márvány vagy gránit konyhapultról, vagy egy egyedi, épített zuhanykabinról a fürdőszobában.

Ezekben az újgenerációs lakásokban – a hagyományos házakhoz hasonlóan – valójában minden helység, illetve berendezés megtalálható; a hálószoba elengedhetetlen tartozékai, mint a franciaágy, vagy a nappaliban igencsak kedvelt ülőgarnitúrák számos változata. Amíg a konyhában modern főzőlapok, addig a fürdőszobában a legegyedibb világítási technikák is megoldhatók.

Léteznek már olyan cégek is, amelyek kifelyezetten a mobilházak méreteihez megfelelő technikai eszközöket gyártanak, mint a mini mosogató-, vagy szárítógép. Így a luxus stílusú nappalitól, az elegáns hálószobán túl, az exkluzív konyháig szó szerint minden elérhető, amit csak a vevő kíván. Sőt, az épített kert és/vagy terasz is egyre kedveltebb a mobilház tulajdonosok körében.

Ezt olvastad már? >>> Konténerház vs. mobilház – avagy a választás nehézségei

A mobilházak számtalan előnyei közül tehát a legfontosabbak:

  • a költséghatékonyság, hiszen a normál épített házak töredékéért érhetők el
  • a rövid gyártási idő, aminek köszönhetően pár hét alatt kulcsrakész leendő otthonunk
  • a mobilitás, aminek köszönhetően költözés esetén sem kell eladni szeretett lakásunkat, amely bármikor bővíthető
  • környezetbarát a fenntarthatóság jegyében alkalmazott rendszerek által, fenntartása csekély
  • külleme teljesen egyénre szabható, bármikor alakítható
Scroll to Top

AJÁNDÉK 1 hetes Laptapir előfizetés!