Pazar kert egy meredek domboldalon

15 méteres szintkülönbség egy telek két vége között?! „Ezt nem szabad megvenni!” – intették a barátok a későbbi tulajdonost, de ő mégis a vásárlás mellett döntött. Három éve már, hogy felépítette álmai házát, és apránként a vágyott kert is formát öltött szakemberi segítséggel. A meredek domboldalon – a teraszos kialakításnak köszönhetően – pazar kertet valósítottak meg.

Pazar kert nagy szintkülönbséggel

A teraszok kialakításakor rengeteg követ használtak fel, ami rejtekhelyet biztosít a gyíkoknak és erdei siklóknak. A tervezésnél cél volt, hogy csak a főbb használati helyek kapjanak szilárd burkolatot, és minimalizálják a gyepes területek nagyságát, hogy minél nagyobb vegyes fás, cserjés társulások jöjjenek létre.

Az évelő növények, amelyeket a GardenDepot kínálatából válogattak, hihetetlen módon képesek vonzani az élővilágot, otthont teremtve a pillangóknak, méheknek és még nagyon sok hasznos bogárnak és rovarnak.

(Minden ami egy szép kerthez kell! Mi lesz a trend 2022-ben?)

Kerti konyha és tó emeli a hangulatot

A hátsó teraszon lévő, nyitott kerti konyha (Tibács Kft.) a nyári étkezések hangulatos helyszíne. Az étkező melletti kerti tó (T-Takács Kft.) a nyári melegben hűsíti a levegőt. Az itt tartózkodást a csobogó hangja teszi még kellemesebbé.

kerti konyha

Ilyen egy tudatosan tervezett kert

A kertben a faburkolatok pontalapokra lettek építve, és a kerti ösvények is szórt kavicsburkolatot kaptak, hogy vízáteresztőek legyenek, így csökkentve az egyre gyakoribb özönvízszerű esőzések káros hatásait, kisebb terhet róva a csatornarendszerre. A burkolaton át a talajba jutó vizet a növényzet fel tudja venni, így javul a vízellátottsága, és többet képes párologtatni, mellyel jelentősen hűti környezetét.

A vízáteresztő vörösfenyő burkolatok (Tibács Kft.) alkalmazásakor csak kisebb vízelvezető rendszer kiépítése szükséges. A hátsó konyha melletti terasz és a medencelépcső burkolatát a KK Kavicsbeton kínálatából választották. A méretes kerti kaspókat a Kézműves kőmívestől rendelték.

kert nagy szintkülönbséggel

Semmi sem veszett kárba

A kertépítés során megpróbáltak minél több, építkezésből megmaradt anyagot-hulladékot felhasználni. Így készült a maradék zsaluanyagokból a homokozó és a gyerekkuckó. A deszkákból a madáretetők és az odúk, valamint a teraszokat összekötő függőhíd. Továbbá a megmaradt raklapokból lett építve a focipálya palánkja.

Tervezte: Maros Krisztián – PrimeGarden Kft
Kertépítés: PrimeGarden Kft.

Még több pompás kert ötletért kattints IDE!

Scroll to Top

AJÁNDÉK 1 hetes Laptapir előfizetés!