Önfenntartó otthonok – avagy lehet egy ház egyszerre környezetbarát és lakályos?

Az immár mozgalommá vált „tiny house” az Egyesült Államokban terjedt el elsőként az amerikai jelzálogválságot követően: fontos volt megfizethető otthonokat teremteni azok számára, akik sajnálatos módon elveszítették a lakásukat. Az alapterületet lecsökkentették és az ökológiai lábnyomot is, mert elsődleges szempont volt a hulladék minimalizálása, valamint a kevesebb energiafelhasználás.

Tiny house és mobilház

A tiny house mintájára alkották meg a mobilházakat is, azzal a különbséggel, hogy itt nagyobb hangsúlyt fektettek a komfortra, azáltal, hogy az élettere lényegesen nagyobb elődéhez képest. 

Ugyanakkor az olyan tulajdonságai, mint az alacsony beszerzési és fenntartási költségek, természetközeliség és önfenntarthatóság szintén alapvető jellemzői a mobilházaknak. 

A mobilház és a tiny house egyik legjelentősebb különbsége a méretükben rejlik. Míg ugyanis az apróház maximum 23 m²-es lehet, addig a mobilházak akár 57 m²-es alapterülettel is kaphatóak. Ugyanakkor mind a két ház esetében elmondható, hogy több épület egymásba nyitásával nagyobb lakóterület is elérhető.

A mobilház előnyei

Egyre több ember ébred rá, hogy az, ahogyan a Földünket kezeljük, nem folytatható tovább ugyanúgy. Ez azt jelenti, hogy fel kell mérnünk, döntéseink milyen hatással vannak a bolygónkra. 

Kizárólag azt vásároljuk, amire tényleg szükségünk van? Szelektíven gyűjtjük a hulladékot? 
Összhangban van az értékrendünkkel egy adott termék vagy szolgáltatás?
Az önfenntartó mobilház tökéletesen megfelel a fenntarthatóság szellemiségének, leginkább azért, mert lecsökkenti a költségeinket. Gyorsan kivitelezhető, egy darabban érkezik, és szükség esetén költöztethető. Akár több épületből is állhat, mert összeépíthető több is belőle.

Az önellátó verzió

A tulajdonos igényei szerint alakítják ki a házak belsejét, de természetesen a környezettudatosság és az egyszerűség elsődleges szempont. 

A 100%-ban önellátó apró ház alapfelszerelése gázfűtés a nappaliban és a fürdőszobában, komposztáló vagy ökoégésű elektromos száraz wc, gáz- vízmelegítő, ivóvíz- és szennyvíz-tartály, sütő gáztűzhellyel, napelem akkumulátorral és egy gázüzemű hűtőszekrény.

Bővebb információ: mobil-homes.hu

Scroll to Top
Scroll to Top

AJÁNDÉK 1 hetes Laptapir előfizetés!