Keresés

Nagy őszi gardróbrendezés

Az évszakváltás a legjobb motiváció arra, hogy újrarendezd a ruhásszekrényedet és megválj azoktól a daraboktól, amelyeket hanyagoltál az utóbbi néhány szezonban. A rendezett gardrób nyugodt reggeleket ígér és a készülődést is megkönnyíti. Hogyan csökkentheted a szekrényed előtt töltött tétova perceket? Egy jól átlátható ruhatár kialakítása lehet az első lépés.

Nincs egy göncöm se

Reggeli, kávé, rohanás az iskolába a gyerekkel, aztán a munkahelyre. És még az aznapi öltözékemet is meg kell álmodnom, amiben a programjaimnak megfelelően, lehetőleg komfortosan szeretném érezni magam. Meg a színek is passzoljanak, de ne csak egymással, hanem a hangulatommal is. Csak épp a ruhákkal csordultig teli gardrób előtt állva is úgy érzem, nincs mit felvennem… És öt percen belül indulnunk kell.

Ismerős jelenet, igaz?

Még a legjobbakkal is megesik

Marie Kondo, akit a rendszerezés koronázatlan királynőjeként is emlegetnek, méltán vált híressé Konmari elnevezésű módszerével. Számos könyv és tévéműsor is kötődik a professzionális rendrakó nevéhez, aki megannyi ember életében rakott rendet a világ minden táján. Nemrégiben azonban megosztó kijelentést tett: feladta a rendrakás művészetét, elmondása szerint a minimalista háztartást három gyermeke mellett képtelen menedzselni. Ha még ő is feladja, mégis mit tehet egy egyszerű földi halandó?

A minimalista életstílus elterjedése, amelynek hullámát többek között Kondo is felkorbácsolta, egyfajta válaszreakció a túlfogyasztás és az impulzusvásárlás jelenségére. Lényege, hogy az évek alatt felhalmozott tárgyak, ruhaneműk közül csak azokat tartsuk meg, amelyek örömet okoznak, amelyekhez érzelmileg kötődünk. Ilyen módon kialakítható egy átlátható minimalista ruhatár, amelynek darabjai jól variálhatók egymással. Ide kapcsolódik az utóbbi években elterjedt kapszulagardrób-mozgalom, amely a fenntarthatóságra hívja fel a figyelmet. A kapszulagardróbot jól kombinálható, jó minőségű és hosszú élettartamú darabok alkotják, amelyek maximálisan tükrözik tulajdonosuk életmódját. Egy utazás, vagy hosszabb távollét például jó alkalmat adhat arra, hogy az ember kapszulagardrób kialakításával kísérletezzen.

A harmónia kívülről befelé hat

Ha azonban nem vagy a „kevesebb több” irányt képviselő gardrób híve, de eleged van a káoszból, a következő trükkökkel megkönnyítheted a reggeli készülődést és elbúcsúzhatsz a „nincs mit felvennem” szorongató érzésétől is. Egy jó elrendezésű gardróbszekrény kulcsfontosságú: nagyon sokat segíthet a rendszerezésben.

1. Első lépésként pakolj ki mindent a szekrényedből.

Készíts kategóriákat, e szerint csoportosítsd a ruhákat:

– megtartom,

– elajándékozom vagy eladom,

– próbaidő: egyelőre nem válok meg tőle, de ha ebben a szezonban nem viselem, a szekrényen kívül van a helye.

Pakolás közben figyeld magad, hogy melyik darab milyen benyomást kelt benned. Ha egy kicsit is rossz érzésed támad egyikkel-másikkal, vagy úgy érzed, már nem tükrözi azt, aki most vagy, azonnal válj meg tőle.

2. Használj egyforma vállfákat,

méghozzá vékonyabb típusúakat. Ilyen módon az összkép sokkal rendezettebb lesz, amikor kinyitod a gardróbod ajtaját. Amit egyszer viseltél és nem szükséges kimosni, akaszd vissza a szekrényedbe úgy, hogy a vállfa kampója fordítva legyen. Egy idő után a fogasok kampójának irányából látni fogod, melyek azok a ruhadarabok, amelyeket gyakrabban viselsz, és melyek azok, amelyeket kevésbé.

3. Okos tárolás

Többek között Marie Kondo rendrakó mozgalmának köszönhető a belső tároló dobozok, fiókrendezők elterjedése. A nagy gardróbszekrények hátránya, hogy a hatalmas belső térben ömlesztve állnak a ruhák. Ugyanakkor ez a nagy tér rengeteg holmit képes elnyelni – persze megfelelő rendszerezés és tárolás mellett. Ebben segíthetnek a belső polc-és fiókrendszerek, dobozok. Ezek igény szerint hozzáadhatók bármilyen típusú szekrényhez anélkül, hogy fúrni-faragni kellene. A pólók, nadrágok, pulóverek tárolásának leginkább helytakarékos módja, ha az összehajtott ruhát függőlegesen helyezzük a tárolóba. Így a harmadolással hajtogatott ruhaneműk lapozhatóvá válnak a fiókban.

Scroll to Top

AJÁNDÉK 1 hetes Laptapir előfizetés!