A „modern gomba”, tele meglepetésekkel

Az építész Szergej Makhno úgy alkotta meg ezt a vidéki otthont a saját családjának, hogy a szépséget és a harmóniát nem a tökéletességgel, hanem a részletek tökéletlenségével teremtette meg. A különleges nádtetős ház rengeteg meglepetést tartogat belülről is. 

Rusztikus állomotthon

Egy háromgyerekes család otthonában járunk, ahol a tervezés és a megvalósítás minden területén az egyediségre törekedtek. Az építész Szergej Makhno olyan házat álmodott meg a családjának, ahol az ukrán kortárs építészet a japán wabi-sabi filozófiájával találkozik – eszerint a szépséget és a harmóniát nem a tökéletességben kell fellelni, hanem épp ellenkezőleg, a dolgok tökéletlenségében.

Az építkezéshez főleg fát, betont, követ és agyagot használtak, a belső kialakításnál pedig rengeteg kortárs műalkotást, illetve föld- és monokróm színeket alkalmaztak. 

(Ezt olvastad már? – Mesébe illő rusztikus vendégház)

A modern gomba, avagy nádtetős ház újratöltve

A házon már első pillantásra is látszik, hogy nem hétköznapi épület: különleges nádtetejével leginkább egy modern gombára emlékeztet, ami egy mesebeli kertben áll.

A méretes üvegablakoknak köszönhetően minden évszakban árad be a természetes fény a belső terekbe, a hatalmas üvegfal pedig már messziről bepillantást enged a tágas nappaliba és a családfő nem mindennapi, plafonig terjedő agyagedény-gyűjteményébe.

A háznak két bejárata van: egy a homlokzat felől, egy pedig az udvar felől. Ez utóbbiba a lakók azonnal beleszerettek, nem is csoda, ha az itt található teraszt gyorsan belakták: Szergej Makhno dizájnerlámpái és egy egyedi kialakítású étkezőgarnitúra kapott itt helyet. 

A bejárattól jobbra található az emeleti hálószobákba vezető lépcső, balra pedig a földszinti élettér – egy hatalmas nappali, konyha és étkező.

A konyha modern berendezésével izgalmas kontrasztot alkot az étkezőben elhelyezett hatalmas, nyers faasztal, ami felett modern, elegáns fekete lámpák lógnak. Az összkép mégsem furcsa vagy barátságtalan, sőt, egy családi vacsora kimondottan kellemes élmény lehet itt! Nem véletlen, hogy a tulajdonosoknak ez az egyik kedvenc helye a házban. 

A földszinten járva-kelve a falakról a régi vályogházak juthatnak eszünkbe, de ezzel éles kontrasztot alkotnak a modern műalkotások, a kiváló minőségű fekete járólap, illetve a modern fényforrások, amiket mindenhol a megfelelő magasságban, illetve -szögben szereltek fel.

A felső szint

A tervező célja egy energiatakarékos, 21. századi okosotthon megépítése volt, ami nemcsak a család igényeit elégíti ki maradéktalanul, hanem a természettel is tökéletes harmóniában áll. Ennek megfelelően alakították ki a felső szinten a hálószobákat – ezeken még inkább érződik a japán kultúra, művészet és építészet hatása.

(Ezt olvastad már? – Üveg, beton és kő tökéletes összhangja)

Gyerekszobák

Ez a gyerekszobákban is így van: mindhárom fiú olyan, földszínekkel és barátságos falfestéssel kialakított szobát kapott, ahol elég tárolóhely és elég tér áll rendelkezésükre. Bár a kisebbek még csak négy, illetve kétévesek, a szülőknek már most fontos szempont volt, hogy nekik is legyen saját szobájuk.  

A gyerekek fürdőszobája kedves, vidám, a kő kádban ketten is kényelmesen elférnek. 

Az emeleti hálók mindegyikét művészi igényességgel alakították ki. Az igényes részletek, különösen a texturált falak illetve a plafonon végigfutó gerendák vonzzák a tekintetet.

A fürdőszoba sem hétköznapi: borostyánszínű falak, geometriai minták, kőből készült zöld mosdókagyló teszik egyedivé.

Az egész házban sok tárolóhelyet alakítottak ki, ugyanis a cél az volt, hogy mind az ételt, mind pedig a játékokat, ruhákat el lehessen pakolni szem elől. Ennek megfelelően a tágas gardrób is minden ruhának és kiegészítőnek helyet ad.

Hogy ez a ház összességében minek minősül – családi otthonnak, modern építészeti projektnek vagy inkább műalkotásnak, azt mindenki maga döntse el. Az viszont tény, hogy az építész családfő olyan egyedi dolgot hozott létre, amire nemcsak ő, hanem egész családja is büszke lehet.

Képek: homestratosphere.com

Scroll to Top