Művészi lakás, saját kis oázissal

Különleges házban, különleges lakást álmodott és valósított meg a művész családjának. A művészi lakás nem nélkülözi a színeket, az egyedi dekorációkat, és két erkélye révén kis oázisokat kínál lakóinak a nagyváros szívében.

Tágas, világos, pazar

Christianshavn Koppenhága belvárosának egyik népszerű városrésze. Itt álmodta meg és alakította ki ezt a tágas, világos, pazar családi otthont a művész Bjørn Agertved, aki számos ötletét saját kezűleg valósította meg. Barátnőjével és két fiúkkal valamivel több mint egy éve élnek a 169 négyzetméteres lakásban, ami egy igen különleges épület harmadik emeletén került kialakításra.

(Az épületet Párducbástyának hívják, és korábban a hadsereg használta – lőtér is volt benne –, de ma már társasházként működik, amelyben modern lakásokat alakítottak ki.)

 

Két erkély, két kis oázis a nagyvárosban

Hogy miért választotta Bjørn és családja éppen ezt a helyet? Mert az épületből gyönyörű a kilátás a városrészre, illetve a Brygge-szigetekre, ami felüdülést jelent számukra a nagyvárosban. Két erkélyük pedig lehetővé teszi számukra, hogy szép idő esetén a saját kis oázisukból élvezzék a városi nappalokat, estéket.

„Az egyik erkélyünkön reggeli és délelőtti, a másikon délutáni és esti napsütést kapunk” – mondta Bjørn. Majd hozzátette, hogy nyáron a belső tereket szinte teljesen a kültérre helyezik – kis túlzással kint élnek az erkélyeken, mintha csak vidékre, egy kertes házba költöztek volna.

Művészien kialakított belső tér

A lakásban amerikai konyhás nappali, étkező, két fürdőszoba, két gyerekszoba, egy hálószoba, egy iroda és egy gardrób található. Bjørn azt mondja, majdnem fél évbe telt, mire minden elkészült, de nem bánják, hogy várni kellett, mert így a végeredmény pont olyan lett, amilyenre vágytak.

Az amerikai konyhás nappalinak különleges karaktert ad a szoba közepén álló nagy gerenda és a szarufák, és így ebben a helyiségben a dekorációkkal is lehet spórolni, hiszen ezek elég hangsúlyos, figyelmet követelő darabok.

Tökéletes összhangban állnak a faburkolatokkal, a kanapé mögötti falon felbukkanó porzölddel, illetve az étkezőasztallal és a mögötte lévő falon megjelenő okkersárgával.

Bjørn maga készítette az étkezőasztalt, melynek lábai fából, asztallapja pedig matt csiszolású carrarai márványból készült. Az asztal feletti lámpa is az ő munkája, a hátsó falon lévő nagy kép pedig Bjørn egyik alkotása, amely Brigitte Bardot ábrázolja lóháton, négy 1×1 m-es rézlapon.

Ennek a nagy, tágas és világos térnek érdekes színfoltja a majdnem az enteriőr közepén lévő olvasókuckó, és a sötétre festett falakkal is kiemelt modern kandalló. A sötét háttér remek választás, hiszen csak még inkább kiemeli a fém csillogását.

(Ezt olvastad már? – A „modern gomba”, tele meglepetésekkel)

A színek keltik életre a teret

A porzöld szín újra megjelenik a konyhában, ahol sárgarézzel és Olaszországból származó márvánnyal is „találkozik”. Itt tényleg élmény lehet a főzés!

Mivel a család szerint a színek keltik életre a teret, nem volt kérdés, hogy a fürdőszobába is becsempésznek valami szép, élettel teli árnyalatot. A szürke, barna és fehér burkolatokat végül úgy döntöttek, padlizsánnal dobják fel.

A hálószoba egyik falát pedig sötét, de meleg kék színűre festették, amelyen a családfő alkotásai is helyet kaptak. A lakás többi pontján lévő nyitott polcok koncepciójához jól passzol az itt látható vitrin. Az üvegfelületekről visszaverődő fény segít a figyelmet a szoba központi elemére, az ágyra, illetve a felette lévő képekre irányítani.

Szöveg: Balogh Mia

Forrás:bobedre.dk
Fotók:
© JESPER RAY

Scroll to Top

AJÁNDÉK 1 hetes Laptapir előfizetés!