Modern megoldások az esővízgyűjtésre

Az esővízgyűjtés nem új találmány. Talán te is emlékszel a nagyszülők kertjére, ahol hordókból, vagy akár egy régi kádból merítettek vizet, amit az öntözésekhez, mosáshoz, sőt tisztálkodáshoz szintúgy előszeretettel használtak. Az esővíz tárolása terén azonban jelentős változások történtek: az új technológiák révén ma már nem csupán hosszú távú, de sok esetben igen stílusos megoldások közül választhatsz. Az esővízgyűjtés számos előnnyel jár, kis befektetés, mely bárki kertjében könnyedén megvalósítható.

Fenntartható kert, az esővízgyűjtés előnyei

Megdöbbentő, de egy kényelmes kádfürdőzés során akár 100 liter, míg egy szimpla tusolás alkalmával 40-70 liter víz is elhasználható. Ebből kiindulva, egy 4 fős család átlagos vízfogyasztása könnyedén elérheti a napi 500-600 litert.

Az esővíz összegyűjtése egyszerre kínál környezet-és pénztárcabarát megoldást kerted gondozására. A száraz időszakokban rengeteg vizet spórolhatsz meg ezáltal, illetve az is elkerülhető, hogy a felesleges víz az épület alá folyva károkat okozzon, sarat és vízmosásokat képezzen a kertben, udvaron.

Az összegyűjtött esővizet használhatod a kerted öntözéséhez. A lágy esővíz a növények számára sokkal kedvezőbb a keményebb csapvízhez képest, a törődést biztosan meg fogják majd hálálni.

Az esővíz egyébként a növények gondozása mellett akár takarításhoz is használható. Miért pazarolnál sok-sok vödörnyi vezetékes vizet az autómosáshoz, ha a kertben kéznél van egy jókora tartály, tele esővízzel? Bár egy teljes rendszer kiépítése több energiával jár, az esővíz gépi mosás esetében ugyanúgy tökéletes megoldás lehet, mivel lágyságának köszönhetően megkíméli mosógépedet a vízkövesedéstől.

Praktikus tartályok, klasszikus és modern formák

Az esővízgyűjtés lényegében a tetőről lecsorgó csapadék föld alatti, vagy kertben elhelyezett tartályba vezetése. Utóbbi talán a legpraktikusabb választás: a tetőn összegyűlt víz egy vízlopón keresztül, az ereszcsatornából a kültéren elhelyezhető tartályba gyűjthető. A tartályok időtálló műanyagból készülnek, így nem kell attól tartanod, hogy az időjárási viszontagságok kárt tennének a tárolóban. A Gardino weboldalán a különböző méretű opciók mellett az esővízgyűjtők stílusát tekintve is széles a választék. Számos klasszikus amfóra formájú, falhoz állítható, fahatású, vagy épp letisztultabb, modern tároló közül választhatod ki a számodra legmegfelelőbb típust.

Mennyi vizet lehet összegyűjteni?

Egy esősebb héten (10mm), egy átlagos méretű tetővel rendelkező ház (40-50m2) akár 400 liter esővizet is képes a tartályba vezetni. A tartály méretének kiválasztását így meghatározza a háztartás vízszükséglete, a kert és a tető nagysága.

Szabd személyre!

A különböző kiegészítőkkel kényelmesebbé teheted az esőgyűjtést. A talapzat biztosabb tartást ad, szűrőberendezések használatával biztosan megelőzheted a cső eltömődését, de akár locsoló tömlőt is rácsatlakoztathatsz a kényelmesebb öntözésért. Csatlakoztasd a tartályt egy összekötő cső segítségével az ereszhez, így még több vizet össze tudsz gyűjteni!

Legyél Te is tudatos kerttulajdonos, gyűjtsd és hasznosítsd az esővizet!

További információk kert témában: gardino.hu

Scroll to Top

AJÁNDÉK 1 hetes Laptapir előfizetés!