Ötletek az építkezés elkerülésére, avagy: mobillal az élet…

A múltkori mobilház témájú anyagunk olyan elsöprő érdeklődést váltott ki, hogy megkértük kolléganőnket, számoljon be személyes tapasztalatáról, milyen is az élet egy mobilházban? Miért döntöttek emellett? Hogyan választottak? És hogyan érzik benne magukat?
Olvassátok el! 

Mobilház? Biztos ez kell nekünk?

Elég furán nézhettem, amikor a férjem először említette, hogy vehetnénk egy mobilházat balatoni, üresen álló telkünkre, mert nyomban leültetett, és csillogó szemmel mesélte, rátalált több cégre is, amely ilyen házakat forgalmaz, és a nagyon kedvező ára mellett megúszhatjuk az elhúzódó építkezést, sőt, a lakberendezés hosszadalmas, olykor fárasztó procedúráját is elkerülhetjük, hisz ezek az épületek be vannak rendezve.
Igazán kíváncsivá tett, mit ne mondjak!

Ami elúszott ...

Az egyik vállalkozás, amiről mesélt, Angliában lévő mobilházakról készített videofelvételeket, és az alapján virtuálisan bejárhattunk néhányat. A nekünk tetszőt aztán behozták volna az országba. Amikor pontosítottuk az igényeinket, rövid idő leforgása alatt olyan házról kaptunk felvételeket, amitől tátva maradt a szánk! Két hálószoba a 11 méter hosszú ház két végében, külön fürdőszoba hozzájuk, középen a közösségi tér méretes bőr ülőgarnitúrával, kovácsoltvassal díszített konyhabútorral, nosztalgiatűzhellyel- még állandó otthonomnak is elfogadtam volna! Aztán mire – kis töprengés után- rábólintottunk volna, elvitték az orrunk elől…

A tökéletes mobilház nekünk

Egy hazai kereskedőhöz mentünk el ezután, akinél számos mobilházat lehetett megtekinteni kívül-belül. Szédelegtem a kínálat, az ötletek bőségétől, az egyikből ki, a másikba be. Nyilván volt különbség az egyes típusok között, a bútorok minőségében, a kialakításban, a lakberendezési stílusokban, de a maga módján nekem mind tetszett. Volt köztük puritánabb, laminált lapokból összerakott bútorokkal, de komolyabb, MDF-lapos szekrényekkel, modernebb megoldásokkal is.

 Hamarosan mi magunk is megtaláltuk, amelyik típus a leginkább kedvünkre való volt. Ízlésesen berendezve, a bútoroktól a textilekig, a legutolsó részletig. Beleszerettünk, lefoglaltuk, majd mikor újra mennünk kellett pontosítani a részleteket, ismét járkáltunk kicsit nosztalgiából a bent lévő házak között, és felfigyeltünk egy újonnan érkezett mobilházra, ami a korábban kiválasztottal azonos típusú, csak fiatalabb évjáratú volt, műanyag nyílászárókkal, öt ponton záródó ajtóval, nagyobb zuhanyfülkés fürdővel. Átgondoltuk. Ez a ház lett a végső befutó!

Mielőtt útra kelhetett volna, a megfelelő alapot kellett csak előkészíteni: megfelelő hosszúságú betoncsíkokra volt szükség a mobilház kerekei alá. És ugyan nyári történetről beszélünk, épp akkor igen esős idő nehezítette a munkálatokat. Mikor végre- valahára elkészült az alap, már csak a száradásnak szurkoltunk a párás, rendkívül csapadékos időben…

mobilház alap

Megérkezett a házunk

A mobilházunk hétköznap kora hajnalban indult el felénk, ugyanis reggel 6 óráig kaphat csak engedélyt a szállításra egy ilyen ház túlméretes volta miatt. Nem tudtunk aludni, mintha karácsony reggelére ébredtünk volna: még sötét volt, mikor kipattant a szemünk, és gyorsan összekészülve, torkunkban dobogó szívvel siettünk ki a főútra, várva új lakóhelyünket… Nem kellett sokat várni, messziről láttuk a derengő félhomályban, ahogy közeledett a szállítmány: egy traktor is része volt a hosszú szerelvénynek. Először leengedték a főúton még a trailerről, ahogy a traktort is, majd arra rákötve, rendkívül lassan indult meg a belső utcára rákanyarodva az egész. 

Kilencven fokos kanyarok, szűkös, kavicsos utak, nem hittem, hogy egy ekkora házat egyáltalán be lehet fordítani a helyes irányba. Azonban vérbeli profizmussal találkozhattam: centiméterenként húztak a mobilházon óvatosan egy kicsit, ha kellett, lecsatolták a traktort az elejéről, és a végére kötötték, hogy a másik irányba tudjanak rajta igazítani egyet. Fel sem eszméltem, és már helyes irányban volt a mobilházunk! Már csak 500 méter, már csak 200, 100….

mobilházban az élet

És akkor jött a fekete leves!

A sok eső miatt rendesen sáros volt a bevezető út, és újsütetű betonunk sem volt a helyzet magaslatán. A szállítók nem vállalták, hogy a helyére húzzák a mobil épületet, azt tanácsolták, várjunk pár napot, erre lesz újra dolguk, hadd száradjon addig a beton is, akkor helyére húzzák majd otthonunkat. Így aztán mobilházunk pár napot az utcában álldogált- szerencsére egy zsákutca végében vagyunk, így senkit sem zavart a szomszédaink közül, és néhány nap elteltével biztonságosan helyére kerülhetett a mobilház. Valamennyi berendezési tárgy sértetlenül úszta meg a szállítást: amit kellett, leragasztottak, a sarokba toltak, minden épségben megérkezett. 

A lakberendezést illetően tényleg nem volt sok dolgunk: a fürdőszobából egy tükör hiányzott csak, illetve a kovácsoltvas lámpák búrái, amiket utólag pótoltunk, na meg a napszívott ülőgarnitúrát cseréltük ki, egyébként nyomban birtokba lehetett venni az épületet. Rengeteg ötletes tárolóhelyének köszönhetően elnyelte valamennyi holminkat, amik korábban egy nagyobb házban voltak.

Hiányosságok

Amit még szerettünk volna hozzá, az egy nagyobb terasz, amit aztán hozzáépíttettünk, illetve hogy a gázpalack, amiről a fűtés működik a házban, (lapradiátorokkal), bekerülhessen a házba. Ezt meg is oldották: az ajtó mögött rejtőző kazán mellé befért a palack is. 

Használat során láttuk annak hátrányát, hogy nincs leszigetelve az épület: nyáron napközben gyorsan felmelegszik, éjjel gyorsan lehűl. Ezt valamennyire lehet kompenzálni a terasz árnyékolásával és az azóta beszerelt légkondícionáló berendezés használatával, de a végleges megoldás a szigetelés lesz majd. (Hőszigetelt, télen-nyáron használható mobilházakról ITT írtunk.)

mobilház

Hogy a téli fagy ne tegyen kárt az épületben, vásároltunk egy kompresszort, amivel a víz leengedése után még ki is fújjuk a csöveket. Az első évben még nem rendelkeztünk ilyennel, és mivel két cső futott egymás mellett, nem tudtuk, melyik a fűtésé, melyik a zuhanyé, ezért nem mertük leengedni. A következménye az lett, hogy a zuhany csöve elfagyott, így tavasszal hívnunk kellett a mobilházas szakembereket, akik rövid idő alatt megjavították az egészet, szerelőablakon keresztül ugyanis minden fontos rész könnyedén elérhető, megközelíthető.

mobilház tapasztalatok

A legjobb dolgok

Amivel végtelenül elégedettek vagyunk azóta is, az a fagyasztóval kombinált, tökéletesen működő hűtőszekrény, az ékszerdoboz-szépségű konyhabútor a sötét munkapulttal, a nappali elektromos látványkandallója, ami hangulati elemként és fűtésrásegítőként is használható. Nagy kedvenceim a világítással kialakított falfülkék, a vitrines részek, a rózsagyökér berakású nosztalgiatűzhelyem és az MDF-lapos, ívesre kialakított hálószoba-bútorok. És persze kívülről is tetszik házunk ötletes kialakítása, a nagy ablakfelületek, melyeknek köszönhetően körbejárja a fény…
Szívesen vagyunk ott azóta is, tavasztól őszig arra kormányozzuk az autót, ha van valamennyi időnk. Felfűteni, lehűteni alig több, mint egy óra, így sem a hideg, sem a meleg nem tarthat vissza…

mobilház_belső_hálószoba
Scroll to Top

Magazinunk legfrissebb, tavaszi lapszámát keresd az újságárusoknál, és a boltok polcain!

Ha csak digitálisan lapoznád végig, ITT tudod megvásárolni!

Magazinunk legfrissebb, tavaszi lapszámát keresd az újságárusoknál és a boltok polcain!

Ha csak digitálisan lapoznád végig a Laptapir oldalán is megtalálsz minket!