Keresés

Milyen legyen a konyhám? – Találd meg az igazit!

Az életben az igazi, a tökéletes, a nekünk legideálisabb keresése nemcsak a párkeresésben, hanem otthonunk tervezése közben is jelen van. A számunkra igazi konyha megalkotásához az igazi tervezőt is érdemes megkeresni. A konyha, ahol a szellemi és lelki táplálékunk készül, otthonunk legfontosabb helyisége. A tökéletesség utáni vágy igénye mindenkiben jelen van, s ahány ember, annyiféle igény, részlet fogalmazódik meg egy konyha kialakítása és tervezése során.

A konyha szerves része a lakásnak

Az itt bemutatott konyha térrendező szerepet tölt be egy nappalival összekapcsolt helyiségben. A magas szekrényelemek a konyha munkazónáját takarják, így a munkatevékenységgel járó rendezetlenség sohasem látható. A munkapult magassága a nappalival kapcsolt térben már alacsonyabb, a bútorban lévő szintbeli különbség egyben térhatároló szerepet tölt be. Jelképes határvonal, eddig konyha és innen már nappali érzet úgy, hogy az alacsonyabb munkapult nagyobb főzés esetén munkafelületként is használható.

A konyhabútor mint egy nappali szekrénybútorzat folytatódik a térben.

A tervezést a főző személy testmagasságának meghatározásával érdemes kezdeni.

Ennek ismeretében határozzuk meg a munkalap magasságát, a felfelé nyíló szekrények vasalatának típusát és állíthatóságát, az ergonomikus, azaz mozgástevékenységhez igazított zónák rendezését.

Belső tartalmát tekintve itt két hűtőszekrény, fagyasztó, sütő, kávéfőző s rengeteg tárolóhely kapott helyet. A különböző méretű és típusú fiókok használatával minden kézre esik. A felnyíló szekrényelem egy kávéfőző blokkot takar. A kávékészítést és szervírozását kihúzható tálalófiókok teszik kézreállóan kényelmessé.

Nagyobb vendégség esetén az egymás mellé sorolt, dupla, keskeny, rejtett fiók mint egy meghosszabbított munkapult segíti az előkészületeket.

Ha nincs külön kamra, a konyhaszekrényben kell megfelelő tárolási lehetőségeket kialakítani.

A kihúzható fa tárolórekeszek hűthetőek, ezek burgonya, zöldség tárolására is alkalmasak. A szekrény ajtaja mögé rejtett fiókos tárolók teljes tartalma jól áttekinthető, és kényelmes a hozzáférés. 

A fiókok magassági mérete a benne tárolt dolgokhoz lett igazítva, így a polcmagasságok pontos meghatározásával maximális kihasználtságot biztosítottunk.

A fiókok tervezésekor gondolni kell arra is, hogy a 25 kg teherbírású fiókok már elavultak, minőségi vasalatok választásával sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat.

(Ezt olvastad már? – Mutatós konyhák, praktikus megoldások)

 

A modern, minimalista stílus maximalizmusa a letisztult, könnyen takarítható formák mellett a részletgazdag tárolás tervezését is megkívánja. 

Ehhez megismerjük az adott egyén főzési szokásait, ahhoz igazítva elemezzük a könnyen elpakolható, takarítható, kézreálló megoldásokat. Kitérünk az életérzésekre, az illatokra, a rendezettségre, a családdal való kapcsolat igényére s számtalan olyan apró befolyásoló tényezőre, mellyel hangulatos élmény a főzés, mint az itt bemutatott konyhában.

A konyha tulajdonosa szerint:
„A konyha takart munkazónája, körbejárhatósága fantasztikus. A magas szek­rényelemek kézreállóak, a fiókmagasságok áttekinthetően ideálisak, a ki- és visszapakolás könnyed, ami a könnyen kezelhető, tiszta pulton való munkavégzést nyújtja. Nagyon praktikus a dupla hűtőszekrény. Kedvenc hely a kávéfőző blokk – ami minden kávéfőzéskor különleges érzést nyújt a szervírozó fiókok váltakozó vagy együttes használatával.”

Ez is érdekelhet: Konyha egyénre szabva, lakberendezői segítséggel)

 

Szóval milyen az igazi konyha, s ki tud ebben igazán segítségünkre lenni?

Mielőtt konyhabútorunk belső kiosztásaiba belemélyedünk, látnunk kell a helyiség kapcsolt terekkel való viszonyát ahhoz, hogy az egész lakás tekintetében összhangot teremtsünk.

Választhatunk tömegtermékként kínált konyhablokkokat, elmehetünk egy konyhastúdióba is, azonban ezek közel sem nyújtanak oly mértékű részletgazdagságot, amit egy lakás összképét áttekintő lakberendező-tervező nyújt számunkra.

A kész termékkínálatok és a konyhastúdiók a meglévő víz-, villany- és egyéb kiállások ismeretében adnak bútorozási javaslatot. Az ő tevékenységük azonban már nem terjed ki arra, hogy a más helyiségekkel való kapcsolatot, a térbeli lehetőségeket megvizsgálva esetleg kisebb-nagyobb változtatásokkal olyan átgondolt térformálási koncepciót nyújtsanak, amelyben a térarányok, az egy légtérben lévő különböző funkciók, a bútorzat belső tartalma átgondoltan a helyére kerülhessen. 

Sokszor apró változtatásokkal egészen más életérzést, komfortosabb, praktikusabb megoldásokat tudunk nyújtani. A konyhának igazodnia kell a többi bútorzat stílus-, szín- és formavilágához.

Szűcs Klára
lakberendező

modern, fehér konyha
Fotók: de Jonge Noémi
Scroll to Top

AJÁNDÉK 1 hetes Laptapir előfizetés!