hydrangea.jpg
Gasztronómia

Mititei - csángó étel 

Hozzávalók:
• 40 dkg marhahús
• 40 dkg bárányhús
• 40 dkg sertéshús
• 2 ek. napraforgó olaj
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 dl víz
• 1 teáskanál szódabikarbóna (csapott)
• só ízlés szerint
• bors ízlés szerint
• 1 késhegynyi borsikafű (szárított)

Elkészítés:
A háromféle húst ledaráljuk (nem kötelező a háromféle hús vegyítése) hozzáadjuk a fűszereket, a zúzott fokhagymát, az olajat, a vízben feloldott Na-bikarbonát. Közben folyamatosan dagasztjuk, mint a tésztát. Ajánlatos még egyszer átdarálni az egész masszát, majd hűtőbe tesszük legalább 2 órára. Még jobb, ha reggeltől délig áll a hűtőben (vagy akár egy napot), hogy az ízek összeérjenek.
Olajos kézzel kis hengereket formálunk (10-12 cm hosszú és 2,5 cm átmérőjű).
Grillrácson (így az igazi), vagy serpenyőben olajon sütjük. 15 perc az egyik oldal, 10 perc a másik.
Házikenyérrel, mustárral a legfinomabb, de zöldséggel is tálalhatjuk.

erdelyi etelek 2

Forrás: nosalty.hu

 

Zakuszka

Hozzávalók:
• 3,5 kg padlizsán
• 3,5 kg pritamin paprika
• 6 nagy fej vöröshagyma
• 1 liter sűrített paradicsomlé
• 7 dl olaj
• 5-6 babérlevél
• só, bors

Elkészítés:
Vedd elő a legnagyobb lábasodat. A padlizsánt először is megsütjük (sütőben vagy grillen, a héja kicsit égett legyen), ha elkészült, meghámozzuk, lecsöpögtetjük.
Egy kisebb edényben némi olajon megdinszteljük a hagymát. A paprikát apróbb kockákra vágjuk, és elkezdjük sütni a maradék olajon – addig, amíg minden leve el nem fő. Ha mindezzel megvagyunk, akkor kerülhet a tűzre a nagy lábas, és mindent, amit eddig elkészítettünk, összeöntjük, és hozzáadjuk a fűszereket és a paradicsomlevet. Majd folyamatosan kevergetjük. A forrás után körülbelül két órával éri el azt az állapotot, amikor már kész – ha kicsapódik az olaj, az ezt jelzi. Ekkor beleszedjük a kimosott befőttesüvegekbe. Kiváló vendégváró étel.

erdelyi etelek 3

 

Kovászos uborka

Hozzávalók:
• 5 literes befőttes üveg
• 2,5-4 kg uborka
• 15 gerezd fokhagyma
• 2-3 csokor kapor
• 3 ek. konyhasó
• langyos víz
• kenyér

Elkészítés:
Az uborkákat körömkefével megtisztítjuk, majd a végeit levágjuk. Az üveg aljára helyezünk egy csokor kaprot, majd erre pakoljuk szorosan egymás mellé az uborkákat. Egy sor uborka után jöhet a 7-8 gerezd fokhagyma, majd a kapor, még egy sor uborka, ismét a fokhagyma, és ha van még kaprunk, akkor még egy adag kapor.
Ezután felöntjük a sóval elkevert langyos vízzel, de ne lepje el teljesen, a tetejére helyezzünk egy-két szelet kenyeret vagy zsemlét. Ezután öntsünk rá még sós vizet, hogy ellepje a zsemléket is. Végül takarjuk le az üveget egy tányérral, és helyezzük melegebb helyre, nem muszáj napra tenni, ugyanis nem a fénytől, hanem a melegtől érik be. Általában 2-3 nap szokott lenni az érési idő. Ha megérett, leszűrjük a levét, és hűtőben tároljuk.

erdelyi etelek 1

e-max.it: your social media marketing partner

A Golden Harmony a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért!

A sütik segítenek nekünk hogy jobb élményben részesítsük látogatóinkat. Ha elfogadja ezt, elfogadja a tőlünk és partnereinktől érkező sütiket.
Ok Elutasít