hydrangea.jpg
Gasztronómia

A világon egyedülálló a fokhagymás padlizsánkrém, kürtöskalács, a bajadéra ezeket az ételeket a vadregényes Erdélyből ismerhettük meg. Most néhány egyedi nagyon finom erdélyi ételt kínálunk.

TÁRKONYOS, GOMBÁS RAGULEVES
Hozzávalók:
kb. 2-2,5 literhez:
• 45 dkg sertéslapocka kisebb kockákra vágva
• 30 dkg gomba szeletelve
• 30 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller és karalábé) felaprítva
• 1 evőkanál zsír vagy 4-5 evőkanál olaj
• 1 vöröshagyma finomra vágva
• 2-3 gerezd fokhagyma zúzva, aprítva
• tárkony ízlés szerint
• őrölt pirospaprika
• őrölt bors
• 1 csokor petrezselyem felaprítva
• 1 egész paradicsom és egy zöldpaprika
• pár karika csípős hegyes paprika ízlés szerint
• 1 szál zellerzöld
• 2 dl tejföl vagy tejszín
• 1 evőkanál liszt
• kevés ecet
• kevés ételízesítő
• csipet cukor
• só

Elkészítés:
Forró zsiradékban a vöröshagymát megdinszteljük, majd hozzárakjuk a fokhagymát is. Meghintjük pirospaprikával, hozzáadjuk a kockázott húst, magas hőfokon megpirítjuk, felengedjük meleg vízzel, sózzuk, borsozzuk, tárkonnyal ízesítjük. Beledobjuk az egész paradicsomot, a zöldpaprikát, a zellerzöldet, és csendesen félpuhára főzzük a húst. Beleadjuk a zöldségeket, és amikor a zöldségek is puhulnak, a gombát is, együtt csendesen puhára főzzük. (A belefőzött paradicsomot, zöldpaprikát, zellerlevelet eltávolítjuk.)
A tejfölben simára keverjük a lisztet, kevés forró levest merünk hozzá, kikeverjük, és folyamatos keveréssel a leveshez adjuk. Újraforrásig kevergetjük, majd takarékon vajgaluskát szaggatunk bele. Legvégül hozzáadjuk a petrezselyem zöldjét, de már nem főzzük. Ízlés szerint utána ízesítjük tárkonnyal, kevés ételízesítővel, pár csepp ecettel és pici cukorral is.

erdelyi 2


SAVANYÚ VETRECE ZSEMLEGOMBÓCCAL
Hozzávalók:
• 80 dkg sovány marhahús
• 10 dkg füstölt szalonna
• 2 dl fehérbor
• 2 dl tejföl
• pirospaprika
• 3 dkg liszt
• 1 citrom
• 2 fej vöröshagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 evőkanál mustár
• só
• ízlés szerint pici cukor

Elkészítés:
A húst vékony csíkokra felvágjuk. A szalonnát felkockázzuk és üvegesre pirítjuk, majd beletesszük az apróra vágott hagymát és megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, pirospaprikával meghintjük, és felengedjük kevés vízzel. Sózzuk és felforraljuk, majd beletesszük a húst, és fedő alatt puhára pároljuk egy kevés borral. Ha megpuhult a hús, tejfölös habarással besűrítjük. Enyhén savanykásra ízesítjük mustárral, cukorral, a citrom héjával és levével, zsemlegombóccal tálaljuk.

erdelyi 1

ZSEMLEGOMBÓC
• 3-4 szelet toastkenyér
• 1 tojás
• liszt
• só
• petrezselyem, ha van, jó a szárított is

Elkészítés:
A toastkenyereket megpirítjuk, majd felkockázzuk. Egy tálban nokedlitésztát keverünk, lisztből, egy tojással, sóval és kevés vízzel, majd hozzákeverjük a kenyérkockákat is.
Vizet forralunk, sózzuk és egy kanál segítségével gombócnyi adagokat teszünk a vízbe, 15 percig főzzük, hogy biztosan átfőjön, majd leszűrve tálba szedjük.


ERDÉLYI LÁNGOS
Hozzávalók:
• 40 dkg liszt
• 2 közepes nagyságú burgonya
• 1 tojássárgája
• 1-1,5 dl tej
• 1 teáskanál só
• 3 dkg élesztő
• 1 mokkáskanál cukor
• 1 kicsi padlizsán
• 2 paradicsom
• 1 gerezd fokhagyma
• 1 kis fej vöröshagyma
• 3 evőkanál olaj
• törött bors bőven
• olaj a sütéshez

Elkészítés:
Fél dl langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd fölfuttatjuk. A burgonyát héjastul, kuktában, a jelzéstől számítva 5 percig takaréklángon főzzük. Még melegen meghámozzuk és áttörjük. A liszttel, a tojássárgájával, az élesztővel és annyi langyos tejjel dolgozzuk össze, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Cipót formálunk belőle, és langyos helyen (de nem a meleg tűzhelyen), lisztezett tálban, a tetejét is belisztezve, tiszta konyharuhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük. Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A padlizsánt megmossuk, letörölgetjük, majd héjastul kis kockákra vágjuk és megsózzuk. 3 ek. felforrósított olajon a karikára vágott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a szétzúzott fokhagymát, és a sós létől lecsöpögtetett padlizsánkockákat. Fedő alatt a saját levében puhára pároljuk. Ha már üveges, belekeverjük a lehéjazott, karikára vágott paradicsomot, megborsozzuk, és együtt pirítjuk néhány percig. A lángostésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és tenyérnyi darabokat szaggatunk belőle. Egy-egy lángos közepére teszünk a padlizsános töltelékből, a tésztát félbehajtjuk, majd a széleit jól összenyomva a nyújtófával kissé lelapítjuk. Bő, forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük.

erdelyi 2


ERDÉLYI TÖLTÖTT PADLIZSÁN
Hozzávalók:
• 40 dkg borjúcomb
• 2 tojássárgája,
• kapor és petrezselyemzöldje
• 15 dkg vaj vagy étolaj
• kis csésze rizs, só, bors
• 4 közepes nagyságú padlizsán
• 1 fej vöröshagyma
• 4 evőkanál reszelt sajt
• 1 szelet kenyér
• 50 dkg paradicsom
• 2-3 kanál tejföl

Elkészítés:
A padlizsánokat megmossuk, megtöröljük, hosszában kettévágjuk, belsejét kikaparjuk úgy, hogy 1 cm-es húsuk maradjon, és gyengén megsózzuk. Húskeverék: a húst ledaráljuk a tejbe áztatott kenyérrel és hagymával, hozzáadjuk a kissé megpárolt rizst, a sót, a borsot, az apróra vágott kaprot, a petrezselyemzöldet és a két tojást a padlizsánok kikapart belével. Mindezeket fakanállal jól összekeverjük.
A padlizsánt a húskeverékkel megtöltjük. Tűzálló edénybe tesszük, rárakjuk a hámozott és szeletelt paradicsomot, és egy csésze vizet öntünk alá. Gyenge tűzön pároljuk. Mikor a hús már puha, tejföllel leöntjük, reszelt sajttal megszórjuk, és a sütőben rózsaszínűre sütjük.

erdelyi 4


MEDVEHAGYMÁS, SAJTOS POGÁCSA
Hozzávalók:
• 50 dkg liszt
• 25 dkg vaj
• 1 dl tejföl
• kb. 30-40 levél medvehagyma
• 2 tojássárgája
• 1 dl tej
• 1 evőkanál cukor
• 1 csapott evőkanál só
• 5 dkg élesztő
• 10 dkg reszelt sajt
• 1 tojás villával fölverve a pogácsák lekenéséhez

Elkészítés:
Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, összemorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztős tejet, a reszelt sajton, a medvehagymán és a pogácsák tetejére való tojáson kívül az összes többi hozzávalót. A keveréket robotgéppel jól kidolgozzuk. Kifejezetten puha tésztát kell kapnunk. A tésztát fél órát langyos helyen pihentetjük.
Közben a jól megmosott és lecsöpögtetett medvehagyma leveleket apróra vágjuk. A tésztát a pihentetés után kinyújtjuk, rászórjuk az összevágott medvehagyma levél felét, erre jön a reszelt sajt fele. Ezután a tésztát fölcsavarjuk, mint a bejglit vagy rétest, letakarjuk, és 1/4 óráig langyos helyen pihentetjük. Ezután ismét kinyújtjuk, megszórjuk a maradék medvehagyma levéllel és a maradék sajttal. Megint felcsavarjuk. Végül még egyszer kinyújtjuk (kb. ujjnyi vastagra), a tetejét megkenjük a fölvert tojással, éles késsel berácsozzuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
A kiszaggatott pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és előmelegített 180°C-os sütőben aranybarnára sütjük.

erdelyi 3


BAJADÉRA
Hozzávalók:
• 50 dkg cukor
• 12 kanál víz
• 250 g margarin
• 30 dkg darált keksz
• 30 dkg darált dió
• 1 vaníliacukor
• 100 g étcsokoládé
• 100 g tortabevonó, étcsokoládés

Elkészítés:
A cukrot felolvasztjuk 12 kanál vízzel (összekeverjük és föltesszük melegedni). Ha elolvadt a cukor, tovább melegítjük és belekeverjük a margarint. Ezután levesszük a tűzről, hozzákeverjük a darált kekszet és a darált diót. Elfelezzük, egyik felébe vaníliás cukrot, másik felébe az olvasztott étcsokoládét keverünk (vízgőz felett olvasztjuk). Egy tepsibe szétterítjük először a sötétet (kanál segítségével szétnyomkodjuk), majd rá a világos részt. A tetejére elkészítjük bevonót. Hűtőbe tesszük, ha kihűlt, kis kockákra szeleteljük.

 

erdelyi 1

 

PADLIZSÁNKRÉM MÁSKÉPP

Hozzávalók:
- 2 közepes padlizsán
- 1 citrom leve
- 2 gerezd fokhagyma
- 1,3 dl olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1-1 piros és sárga húsú paprika
- 13 g fekete magozott olajbogyó
- 3-4 ek. citromlé
- 2 ek. sűrített paradicsom
- 2 dl joghurt
- só, bors, 1 csipet cukor
- cayenne-i bors
- petrezselyem

Elkészítés:
1. A padlizsánt hosszában félbe vágjuk, és hagyjuk állni 10 percig. Majd öblítsük le, töröljük szárazra és locsoljuk meg citromlével.
2. A megtisztított fokhagymát vágjuk apróra, és olajban futtassuk meg. Adjuk hozzá a padlizsánt, és együtt süssük tovább. A vöröshagymát és a paprikát vágjuk apróra.
3. A magozott olajbogyót vöröshagymával és a paprikával adjuk a padlizsánhoz. Pár percig pirítsuk, majd lefedve annyi ideig pároljuk, amíg a padlizsán el nem válik a héjától.
4. A padlizsánokat hámozzuk meg. A húsát vágjuk apró kockára, és rakjuk vissza a zöldségek mellé. Keverjünk bele 3-4 ek. citromlevet és a sűrített paradicsomot, és forraljuk fel, majd darabosra turmixoljuk össze.
5. Hagyjuk kihűlni, majd keverjük bele a joghurtot. Sóval, borssal, cukorral, cayenne-i borssal ízesítsük. A végén tegyünk bele apróra vágott petrezselymet. Pirítóssal tálaljuk.

padlizsankrem

e-max.it: your social media marketing partner

A Golden Harmony a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért!

A sütik segítenek nekünk hogy jobb élményben részesítsük látogatóinkat. Ha elfogadja ezt, elfogadja a tőlünk és partnereinktől érkező sütiket.
Ok Elutasít