hydrangea.jpg
Gasztronómia

Ha szeretnénk egy különleges étellel meglepni családunkat, akkor munkára fel. Varga István receptjeiből válogattunk egészséges finom nyári ételeket.

Receptek 4 fő részére

 

Spárgakrémleves

Hozzávalók:

• fehér spárga: 1 kg

• vaj 

• tejszín: 2 dl

• tej: 5 dl

• tengeri só

• liszt: 5 dkg

 

A spárgákat alaposan megtisztítjuk, a fejeket 2-3 cm hosszúságban levágjuk, az így megmaradt spárgaszárakat gyümölcscentrifugában kicentrifugáljuk.

Egy lábosban felforrósítjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük, és felöntjük a tejjel. Csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a tejszínt, és a spárga levét, sózzuk, és kiforraljuk. Ízlés szerint egy icipici cukorral édesíthetjük. 

A spárgafejeket kevés vajban gyorsan megpároljuk, és a leveshez betétként tálaljuk.

spargaleves

 

Morzsában sült csirkemell, sajtos cukkinivel, zöldspárgával és sárgarépával

Hozzávalók:

• csirkemell: 60 dkg

• tojás: 1 db

• panko morzsa: 10 dkg

• tengeri só

• cukkini: 30 dkg

• új sárgarépa: 30 dkg

• zöldspárga: 30 dkg

• vaj: 10 dkg

• mozzarella: 12 dkg

• oliva olaj: 1 dl

 

A csirkemellet formázzuk, sózzuk, az alsó (nem a bőrös) felét felvert tojásba és morzsába mártjuk. Egy serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, és bőrével lefelé beletesszük a csirkemellet. Közepes lángon ropogósra sütjük, megfordítjuk, és pirosra sütjük a morzsás részt is, újra megfordítjuk, majd előmelegített sütőbe téve 160 fokos sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.

Ezalatt elkészítjük a köreteket:

A cukkinit cikkekre vágjuk, kevés forró olívaolajban gyorsan lepirítjuk, majd egy tepsire téve négy kis kupacot formázunk belőle, tetejére szórjuk a reszelt mozzarellát, és a csirke mellé téve a sütőben pirosra sütjük.

A spárgát és a répát megtisztítjuk, a répát vastagságtól függően hosszában félbe vagy négybe vágjuk. Serpenyőben vajat hevítünk, beletesszük a répát, a spárgát sózzuk, és óvatosan pirítjuk.

A zöldségeket tányérra helyezzük, erre tálaljuk a vastag szeletekre vágott csirkemellet, és olívaolajjal vagy olvasztott vajjal meglocsoljuk.

1morzsascsirke

 

Eper, mascarpone jégkrémmel

(epret helyettesíthetjük más gyümölccsel is)

Hozzávalók:

• Eper: 40 dkg

• Citrom

• Cukor: 10 dkg

• Mascarpone: 8 dkg

• Tejszín: 2 dl

• Vanília: 0,5 rúd

• liszt: 10 dkg

• vaj 

• porcukor: 6 dkg

• tojássárgája: 1 db

 

A mascarponét a cukorral és a vaníliarúd kikapart magjaival elkeverjük, majd óvatosan belekeverjük a tejszínből vert kemény habot. Óvatosan formázzuk, egy fagylaltkanállal gombócokat formázunk egy folpackkal borított tálcára és mélyhűtőbe téve megfagyasztjuk.

A lisztet, vajjal összemorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot. Gyorsan, hideg helyen készítsük, hogy ne olvadjon meg a vaj! Hozzáadjuk a tojássárgáját, és tésztává gyúrjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, és tepsire téve 180°C-os sütőben 10-12 percig sütjük. 

A sütőből kivesszük, és ha kihűlt, 8-10 cm rudakra vágjuk.

Az epret megtisztítjuk, megmossuk, majd összeturmixoljuk. Szükség szerint adunk hozzá cukrot és egy kevés citromlevet.

Az összetört epret tálkákba, poharakba töltjük, mellé adjuk a jégkrémet és a ropogós linzert. 

eperleves jav

Fotók: Püspökfalat Bisztró 

 

Ha nyár - akkor vágyunk valami könnyű finom ételre

Epres-túrós brushetta

Hozzávalók:

Aljához:

• 4 szelet kalács

A feltéthez:

• 125 g eper vagy más friss gyümölcs

• 100 g tehéntúró (félzsíros)

• 2 púpozott teáskanál porcukor

• 1 teáskanál likőr - Grand Marnier

• 15 g mandula (szeletelt)

Használhatsz nagy szelet kalácsot vagy brióst is akár. Ha brióst használsz, először vágd félbe a őket. Grillezd aranybarnára a vágott felületüket.

Az epret kockázd 0,5x0,5 cm-es darabokra. A túrót, a felkockázott epret és az összes feltéthez szükséges hozzávalót mérd egy tálba, és lazán forgasd össze.

Az elkészült feltétet egyenletesen oszd el a briósok tetején, majd tedd a grill alá, míg a brushetta tetején a feltét el nem kezd pirulni. Porcukorral meghintve, friss eperrel díszítve tálald. Finom, egészséges reggeli!

Epres

aproshef.hu

 

Grillezett sertéstarja BBQ szószban

Hozzávalók:

• 6 szelet sertéstarja - szeletelt, csontos

• 400 ml BBQ szósz

Az 1-1,5 cm vastag sertéstarja szeleteket áztasd be a BBQ szószba. Fedd le folpackkal, és tedd egy éjszakára a hűtőbe.

Másnap, mikor a grillsütőben már izzik a faszén, vedd ki a húsokat a hűtőből, majd tedd a hő fölé a húsokat úgy, hogy vastagon maradjon rajtuk a szósz.

Mikor szemmel láthatóan szépen megsült, megfordítjuk őket. Ez optimális hőmérséklet esetén kb. 10 perc.

Frissen, forrón tálaljuk hasábburgonyával, paradicsommal, friss fűszerrel.

 

BBQ szósz elkészítése

Hozzávalók:

• 1 db citrom leve

• 5 evőkanál szójaszósz

• 4 evőkanál almaecet

• 2 evőkanál Worcester szósz

• 1 evőkanál Tabasco

• 1 púpozott evőkanál cukor - aranybarna

• 2 gerezd fokhagyma

• 350 ml ketchup

 

Először a citrom levét facsarjuk ki egy tálba, egy szűrőn kereszül, hogy magok ne legyenek benne. 

Adjuk hozzá a szójaszószt, almaecetet, Worcester szószt, Tabasco-t és a cukrot. Jól keverjük össze, míg a cukor teljesen feloldódik. Nyomjuk bele a fokhagymát, ezzel is keverjük el. Jöhet a ketchup is. 

Grillszosz

Egy habverővel keverjük készre a szószt. 

Grill tarja

aprosef.hu 

 

Gyümölcsös cobbler

Hozzávalók 

• 15 dkg finomliszt 

• 10 dkg rétesliszt 

• 10 dkg kristálycukor + 2 evőkanál a tetejére 

• 1 teáskanál sütőpor 

• 10 dkg vaj 2 tojás 

• 1,5 dl tejszín 50 dkg gyümölcs (cseresznye, meggy, ribizli, málna, sárgabarack...) 

• 1 púpos evőkanál keményítő vagy kukoricaliszt 

• 2-3 evőkanál ragacsos barna cukor, ha a gyümölcs nem elég – édes fűszerek ízlés szerint.

 

A lisztet elkeverjük sütőporral és a vajjal, majd a tojást elkeverjük a cukorral és a tejszínnel, és hozzáadjuk a liszthez. A gyümölcsöket egy kivajazott tepsibe tesszük, majd elkeverjük a cukorral és keményítővel. A tésztát rákanalazzuk a gyümölcsökre, majd 180 fokos sütőben 35-40 percig sütjük. 

A tészta lágyabb lesz, ha a tojást szétválasztjuk, a fehérjét habbá verjük, és úgy adjuk a lisztes keverékhez. Adjunk a sütihez fagyit!

Cobbler

nlc.hu

e-max.it: your social media marketing partner

A Golden Harmony a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért!

A sütik segítenek nekünk hogy jobb élményben részesítsük látogatóinkat. Ha elfogadja ezt, elfogadja a tőlünk és partnereinktől érkező sütiket.
Ok Elutasít